Styrelse: Salg af Hövding-hjelme skal stoppe
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Styrelse: Salg af Hövding-hjelme skal stoppe

Sikkerhedsstyrelsen har indført salgsstop for cykelhjelmen Hövding 3. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du bruger en almindelig skalhjelm.

Christina Vejsgaard · Foto: Pressefoto · 8. februar 2024
Hövding cykelhjlem på grå baggrund

Sikkerhedsstyrelsen har vurderet, at cykelhjelmen Hövding 3 ikke beskytter cyklister tilstrækkeligt, fordi den ikke lever op til kravene for personlige værnemidler. Derfor har de indført et salgsstop.

Sikkerhedsstyrelsens udmelding kommer efter at den svenske sikkerhedsmyndighed Konsumentverket i efteråret 2023 indførte først et midlertidigt og derefter permanent salgstop. Samtidig gik Hövding konkurs.

”En cykelhjelm, der ikke virker i flere situationer, giver falsk tryghed, og det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du cykler rundt med en cykelhjelm, der ikke beskytter dig, hvis du falder på cykel. Derfor er vi glade for Sikkerhedsstyrelsens beslutning om salgsstop,” siger Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Hvad er problemet med hjelmen?

Det er usikkert, om Hövdings hjelm beskytter ordentligt, hvis du cykler mere end 20 kilometer i timen – eller hvis du omvendt falder ved lav hastighed. Det fremgår af de svenske myndigheders vurdering af produktet.

Når du holder stille, falder langsomt eller cykler hurtigt, kan du altså risikere, at den ikke puster sig op i en ulykke.

Derudover har der været problemer med batteriet, der i flere tilfælde stoppede med at virke uden varsel.

Hvis du allerede har en Hövding-hjelm

Har du allerede en cykelhjelm fra Hövding, anbefaler Stine Müller, at du er ekstra opmærksom på uregelmæssigheder ved hjelmen.

”Hvis du føler dig utryg ved hjelmen, efter al den tvivl, der på det seneste er rejst om hvorvidt den beskytter tilstrækkeligt, så brug en klassisk cykelhjelm i stedet. Vi ved, at de som udgangspunkt giver god beskyttelse mod alvorlige hovedskader,” siger hun.

Du har fortsat reklamationsret, hvis du har købt hjelmen i en butik. Hvis du oplever problemer med hjelmen op til to år efter køb, kan du derfor stadig henvende dig der, hvor du har købt den.

Hvis der er mangler ved et produkt, kan du normalt enten få det repareret, ombyttet eller refunderet hos forhandleren.

Hvis din Hövding-hjelm har væsentlige fejl – for eksempel hvis den pludselig ikke virker – vil den mest relevante af de tre muligheder være, at du kan få dine penge tilbage af forhandleren. Hövding producerer nemlig ikke hjelmene længere, og kan heller ikke hjælpe med at reparere dem.

Eventuelle garantier, som Hövding har givet, er bortfaldet i forbindelse med selskabets konkurs, og du kan derfor ikke gøre brug af dem.

Hvad med Hövding 1 og 2?

De svenske myndigheders undersøgelse har kun kigget på den nyeste udgave af Hövdings hjelm, der hedder Hövding 3.

Forbrugerrådet Tænk vurderer dog, at flere af de kritikpunkter, der er kommet fra de svenske myndigheder, også vil være relevante for de tidligere modeller.

Hövding mener ikke, at der er problemer med sikkerheden

Hövding var ikke enig i de svenske myndigheders beslutning om at forbyde dem at sælge hjelmene. I en mail til deres danske kunder, som Forbrugerrådet Tænk er i besiddelse af, skrev virksomheden:

”Alle versioner af Hövding er forsat sikre at bruge (…) Hövding er godkendt i henhold til gældende EU-lovgivning og af det statsakkrediterede organ RISE for at sikre, at produktet opfylder alle krav til personlige værnemidler.”

Men cykelhjelme bliver ikke godkendt af myndighederne, inden de kommer på markedet, som Hövding skriver. Det er virksomheden selv, der har et ansvar for at hjelmene bliver testet og lever op til reglerne om beskyttelse. Cykelhjelme skal dog typegodkendes af et godkendt testinstitut.