Cykellygter dumper igen på stribe | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Cykellygter dumper igen på stribe

I efteråret viste en test af Forbrugerrådet Tænk, at mange cykellygter fra danske butikker ikke levede op til reglerne. Nu viser en opfølgende test, at forbrugerne fortsat risikerer at købe lygter, der ikke lyser godt nok til at overholde reglerne. Forbrugerrådet Tænk kritiserer myndighederne for ikke at komme på banen.

Foto: Getty Images · 4. februar 2019
cykellygter på cykler

I efteråret dumpede 8 ud af 22 cykellygter i Forbrugerrådet Tænks laboratorietest af cykellygter. Særligt de små silikonelygter/diodelygter havde problemer - blandt andet med at levere den lovpligtige lysstyrke. Derfor har Forbrugerrådet Tænk netop lavet en opfølgende test, der fokuserer på små silikonelygter fra danske supermarkeder og byggemarkeder og derudover har undersøgt tre sæt cykellygter købt på den kinesiske hjemmeside wish.com

I denne opfølgende test var der endnu mere at komme efter.

Således dumpede alle tre sæt købt på wish.com og ikke et eneste af de små lygtesæt klarede sig godt i testen.

”Lygterne dumper typisk i vores laboratorietest, fordi de ikke lever op til reglerne for, hvor kraftigt de skal lyse, eller fordi de ikke lyser længe nok. Det kan lyde bureaukratisk, men det er i sidste ende et spørgsmål om forbrugernes sikkerhed i trafikken, ligesom man som cyklist risikerer at få en bøde, hvis man bliver stoppet med en lygte, der ikke lyser godt nok,” siger seniorrådgiver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk.

Efterhånden er det populært at købe mange varer, også cykellygter, på internationale platforme som wish.com.

Testen fokuserede derfor på bl.a. lygter fra wish.com, der så ud til at være af god kvalitet. Alligevel var fejlene mange og dækkede blandt andet over for dårligt lys, manglende synlighed og lys til siderne samt laserlys, der kan skade øjnene.

Selvom Forbrugerrådet Tænk har gjort Færdselsstyrelsen opmærksom på, at der sælges mange lygter, som ikke lever op til reglerne, viser testen, at der stadig er masser af lygter i butikkerne, der ikke kan lyse det, de bør. I alt dumpede 10 ud af 14 lygter i den nye test, fordi de ikke kunne leve op til de danske regler.

”Folk køber cykellygter for at være sikre i mørket, så det er en alvorlig sag, når lygterne ikke lyser godt nok.  Det er for dårligt, at myndigheder og forhandlere ikke aktivt vil gøre mere for forbrugernes sikkerhed og få fjernet de dårlige lygter, der ikke lever op til reglerne, fra butikkerne,” siger Helen Amundsen.

Forbrugerrådet Tænk har i alt testet 36 cykellygter det sidste halve år. 19 af dem - over halvdelen - dumpede.

Medlemmer af Forbrugerrådet Tænk kan se testen her