Selvbrunere kan ikke længere få A-kolben
Farvestoffet DHA i selvbrunere kan fraspalte formaldehyd, som er allergifremkaldende. Derfor kan selvbrunere ikke længere få den bedste kemibedømmelse A-kolben.
Indtil for nyligt har 60 selvbrunere fået den bedste kemibedømmelse A-kolben i vores app Kemiluppen, da de er vurderet til at være uden uønsket kemi.
Disse selvbrunere får nu B-kolben, fordi produkterne kan være allergifremkaldende.
DHA fraspalter allergifremkaldende stof
Selvbrunere indeholder sukkerstoffet DHA, eller dihydroxyacetone, der farver huden. Men DHA har også den kedelige egenskab, at det fraspalter kemikaliet formaldehyd, der er klassificeret som allergifremkaldende i EU og er mistænkt for at være kræftfremkaldende, når stoffet indåndes.
Formaldehyd er allergifremkaldende selv ved lave koncentrationer på huden.
For nyligt udgav vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest en test af 20 selvbrunere, der viser, at alle selvbrunere i testen havde indhold af frit formaldehyd fra stoffet DHA.
I alle prøverne var indholdet over den grænse, som SCCS, Den Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed, har vurderet kan beskytte forbrugerne tilstrækkeligt mod allergi.
Regler for over 0,001 procent formaldehyd
Den Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (SCCS) vurderer, at hvis vi skal beskytte forbrugerne tilstrækkeligt mod formaldehydallergi, skal grænsen for, hvornår produkter skal mærkes, sænkes fra 0,05 procent til 0,001 procent.
Denne anbefaling er nu omsat til regler i EU's kosmetikforordning, så produkter, der indeholder formaldehyd i koncentrationer over 0,001 procent, fremadrettet skal mærkes med ”Indeholder formaldehyd”.
Reglerne gælder dog kun for produkter tilsat en eller flere formaldehydfrigivende konserveringsmidler. Reglerne gælder derfor ikke for produkter med DHA såsom selvbrunere.
Der er en overgangsperiode for disse produkter til at indføre de nye emballageregler indtil den 31. juli 2026.
Kilde: Miljøstyrelsen
Det er også slut med miljømærkede selvbrunere
Af samme årsag vil miljømærket Svanemærket heller ikke længere certificere selvbrunere. Det betyder, at du ikke kan finde selvbrunere med Svanemærket ude i butikkerne.
Astma Allergi Danmarks Den Blå Krans har gennem mange år heller ikke godkendt produkter med DHA til deres allergimærkning.
Hos Allergimærket AllergyCertified har de for nogle år tilbage også besluttet, at de ikke kan certificere selvbrunere mere. Toksikolog og medejer af AllergyCertified Ewa Daniél fortæller, at det ikke kun er under produktionen, men også når produktet står ude på butikshylderne, at DHA kan udvikle formaldehyd.
Vi var nødt til at trække dem tilbage, og besluttede i den forbindelse, at selvbrunere ikke kan certificeres mere. Ewa Daniél Toksikolog og medejer af AllergyCertified
”Vi kan tillade op til 0,001 procent formaldehyd i et produkt, da selv personer med allergi over for formaldehyd ikke reagerer på denne mængde. Desværre viste en af vores stikprøvekontroller, at nogle af selvbrunerne - som havde haft under 0,001 procent formaldehyd ved produktion - havde udviklet mere formaldehyd. Vi var nødt til at trække dem tilbage, og besluttede i den forbindelse, at selvbrunere ikke kan certificeres mere.”
De overvejede også at lave krav om, at selvbrunere med deres allergimærke skulle stå på køl for at begrænse den løbende fraspaltning af formaldehyd, men ifølge Ewa Daniél er der for stor risiko for, at denne regel ikke kan overholdes i praksis.
Emballagen hjælper ikke
Fra 2026 skal produkter mærkes, hvis de indeholder stoffer, der frigiver formaldehyd over den fastsatte grænse på 0,001 procent.
Miljøstyrelsen beskriver, at reglerne gælder for kosmetiske produkter, der indeholder et eller flere konserveringsmidler, der frigiver formaldehyd.
Denne regel gælder ikke for sukkerstoffet DHA, fordi det ikke er et konserveringsmiddel.
Er du allergisk over for formaldehyd, er det hverken på nuværende tidspunkt og bliver det heller ikke fremadrettet muligt at se på selvbrunere, at de indeholder det allergifremkaldende stof.
Andre uønskede stoffer i selvbrunere
Din selvbruner kan også indeholde andre allergifremkaldende konserveringsmidler eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Disse ingredienser skal du se efter
- Benzyl salicylate - parfumestof, der er mistænkt hormonforstyrrende
- Parabener – konserveringsmidler, der er mistænkt hormonforstyrrende.
- Cyclopentasiloxane – blødgørende stof, der er mistænkt hormonforstyrrende og miljøbelastende.
- BHT - antioxidant, der er mistænkt hormonforstyrrende
- Salicylic acid - kan have funktioner som konserveringsmiddel eller blødgørende middel, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen.
- Dmdm hydantoin – konserveringsmiddel, der er allergifremkaldende
- Cyclohexasiloxane - blødgørende stof, der er miljøbelastende
- Ethylhexyl methoxycinnamate – Solfiltre, der er mistænkt hormonforstyrrende
- Cyclomethicone - blødgørende stof, der er mistænkt hormonforstyrrende og miljøbelastende stof
Appen Kemiluppens database viser, at dette er nogle af de problematiske stoffer, der kan være i selvbrunere.
Selvbrunere får B- kolben eller C-kolben
Den ændrede bedømmelse af DHA i appen Kemiluppen betyder, at selvbrunere ikke længere får A-kolben. Alle selvbrunere vil enten have B-kolben eller C-kolben.
I appen Kemiluppen er der 186 selvbrunere. De får følgende bedømmelser:
- 147 selvbrunere får B-kolben.
- 39 selvbrunere får C-kolben.
Alle tal fra Kemiluppen er fra juni 2023.
Hvad kan du selv gøre?
Er du allergisk overfor formaldehyd, kan vi ikke anbefale selvbrunere på nuværende tidspunkt. Der er endnu ikke et alternativ til at farve huden med et andet stof end DHA i selvbrunere.
Hvis du vil nedsætte din risiko for at udvikle formaldehydallergi, kan vi heller ikke anbefale selvbrunere.
Vi anbefaler også, at du går udenom andre typer af produkter med konserveringsmidler, der frigiver formaldehyd.
Derfor skal du holde øje med siloxaner i plejeprodukter
Siloxaner er blødgørende silikonestoffer, som du kan finde i cremer, hårolier og andre plejeprodukter. Stofferne er belastende for miljøet.
Vær opmærksom på holdbarheden i dine cremer
Lotion og creme holder ikke evigt i toiletskabet. Undgå, at cremen udvikler sig til en bakteriebombe ved at tage et par simple forholdsregler.
Dyre ansigtscremer er ikke bedre
Hvis du betaler mange penge for din ansigtscreme, får du hverken et mere fugtgivende produkt eller sikrer dig mod problematiske stoffer.