Naturlig og økologisk kosmetik: Det skal du vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Naturlig og økologisk kosmetik: Det skal du vide

Naturlig eller økologisk hudpleje betyder ikke altid, at produktet er fra naturen eller udelukkende er dyrket økologisk. Det kan også give allergi.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 9. marts 2023
naturkosmetik

Står der på din creme, makeup eller shampoo, at den er naturlig, er der ingen garanti for, at det er lavet af ingredienser, som findes i naturen.

Den kan også sagtens indeholde uønskede stoffer, der for eksempel kan give allergi

Hvad betyder naturlig kosmetik?

Der findes ikke en officiel definition på, hvornår et produkt må kaldes for naturligt.

Nogle definerer naturlig hudpleje og kosmetik som noget, der er lavet på stoffer udvundet fra naturen.

Andre mener, at det er tilstrækkeligt, at stofferne oprindeligt er fundet i naturen, selv om de er fremstillet syntetisk.

Og endelig er der nogen, som mener, at det stadig er en naturlig ingrediens, hvis du udvinder den fra naturen og modificerer den kemisk i et laboratorium.

Naturlig kosmetik kan også give allergi

Naturlig hudpleje er heller ikke nødvendigvis bedre end andre former for hudpleje.

Det gælder også for produkter med officielle naturkosmetikmærker. Mange af de mest allergifremkaldende stoffer er ekstrakter fra planter og blomster.

Hudpleje uden naturkosmetikmærker, der bare markedsfører sig som naturlig, kan også indeholde syntetiske konserveringsmidler eller andre syntetiske stoffer, der kan være uønskede. 

Hvad betyder økologisk kosmetik?

Der findes ikke en officiel myndighedsgodkendt økologimærkning på kosmetik.

Men der er mange private ordninger, der certificerer kosmetiske produkter til at være økologiske efter forskellige kriterier.

For at kalde et hvilket som helst produkt økologisk er det en forudsætning, at det har et indhold af planteekstrakter eller andre ingredienser, der er dyrket økologisk. Det giver fx ikke mening at kalde vand økologisk.

Men en del af de ingredienser, der hyppigt anvendes i kosmetik, er enten fremstillet syntetisk eller er af mineralsk oprindelse og kan derfor ikke dyrkes økologisk.

Vejledning til økologisk kosmetik

Forbrugerombudsmanden har i 2014 udstedt en vejledning for, hvornår virksomheder kan kalde et kosmetisk produkt økologisk.

Ifølge vejledningen skal:

- Mindst 95 procent af produktets råstoffer/ingredienser (bortset fra vand) være økologiske, for at man kan kalde produktet økologisk.

I tilfælde af at virksomheden ikke kan leve op til de 95 procent, er det tilladt at angive, hvor mange procent af produktet der er økologisk uden at kalde hele produktet økologisk.

Tips til naturlig og økologisk kosmetik

Du kan gøre flere ting for at finde produkter med den bedste garanti for, at produkterne indeholder flest mulige naturlige ingredienser. Vi har samlet nogle gode tips til naturkosmetik her.

1. Naturkosmetikmærker giver bedst garanti

Mange cremer, mascaraer, shampoo og andre kosmetikprodukter markedsfører sig som naturlige, uden at det nødvendigvis fremgår klart, hvordan de definerer naturligt.

Det er ikke ulovligt. For der findes ikke regler for, hvornår et produkt er naturligt nok til, at det må blive kaldt "naturligt".

Naturkosmetikmærker fra private aktører er din bedste garanti for, at produkterne indeholder flest mulige naturlige ingredienser.

Disse naturmærker er mest kendte

Ecocert, BDIH, Cosmebio og NaTrue er nogle af de mest kendte mærker på "naturlig" kosmetik og hudpleje.

Du har garanti for, at naturkosmetikken består af naturlige ingredienser, hvis du vælger produkter med disse mærker.

Produkterne skal leve op til nogle krav, såsom indhold af naturlige ingredienser, før de får mærkningerne.

Andre krav til produkterne kan også være fravær af fx syntetiske konserveringsmidler.

2. Ingredienslisten gør dig klogere

Ingredienslisten kan også gøre dig klogere på, om indholdsstofferne er naturlige, hvis ikke produktet har en mærkning.

Nogle gange står det i ingredienslisten, hvor stor en del af produktet, der er naturligt eller økologisk. Der kan også stå, hvilke naturlige eller økologiske ingredienser produkterne indeholder.

Det kan give en god fornemmelse af, hvor naturligt et produkt er.