Kosmetik uden for EU kan du ikke regne med er sikkert
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kosmetik uden for EU kan du ikke regne med er sikkert

Ansigtsmasker, læbepomader, hårolier og cremer fra udenlandske webshops kan indeholde problematiske stoffer som fx PFAS eller parabener.

Katja Ravn · 22. september 2023
Kosmetiske produkter

Ansigtsmasker, læbepomader, hårolier og cremer fra udenlandske webshops kan indeholde problematiske stoffer som fx PFAS eller parabener.

Hvis du køber kosmetik og pleje på udenlandske webshops uden for EU, kan du ikke regne med, at gældende regler for EU og Danmark overholdes.

Det betyder, at produkterne kan indeholde ulovlige og potentielt skadelige ingredienser, som fx kan være hormonforstyrrende eller særligt skadelige for miljøet.

Vi har købt 47 forskellige populære produkter på markedet som fx hårolie, ansigtsmasker og serummer og undersøgt, om de har en ingrediensliste og indhold af uønsket kemi.

Disse webshops har vi købt fra:

  • Wish
  • Shein
  • Amazon.com
  • AliExpress
  • Stylekorean

Ingredienslisten mangler ofte

Vores test af 47 kosmetiske produkter viser, at knap 40 procent af produkterne ikke har en ingrediensliste, som er et krav i EU på kosmetik og pleje.

Nogle har slet ingen information om indholdet, andre har en liste på kinesisk eller koreansk - eller hvor kun nogle ingredienser fremgår.

Produktet kan indeholde stoffer du ikke kan tåle, hormonforstyrrende eller allergifremkaldende stoffer, eller måske endda kemiske stoffer der ikke må bruges i EU. Christel Søgaard Kirkeby Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

”Når mange af produkterne mangler en ingrediensliste, så betyder det, at du reelt set ikke aner, hvad der er i. Produktet kan indeholde stoffer du ikke kan tåle, hormonforstyrrende eller allergifremkaldende stoffer, eller måske endda kemiske stoffer der ikke må bruges i EU. Køb derfor altid din kosmetik og pleje inden for EU. Så er du beskyttet af EU's kosmetikregler”, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby.

Hvis du som forbruger køber et kosmetisk produkt på en online platform uden for EU, har du ingen sikkerhed mod uønsket kemi, der fx kan være ulovlig i EU.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen også, at du køber dine produkter inden for EU.

”Kosmetiklovgivningen i EU kræver et højt niveau af beskyttelse af menneskers sundhed, hvilket ikke nødvendigvis gør sig gældende for produkter uden for EU”, siger Grete Lottrup Lotus, funktionsleder for Kemikalier og biocider hos Miljøstyrelsen.

Uønsket kemi i hvert tredje produkt med en deklaration

Når vi kigger på de produkter, der faktisk har ingrediensliste, indeholder hver tredje produkt uønsket kemi, der giver den dårligste kemibedømmelse, C-kolben.

Det er mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende stoffer eller PFAS. Resten af produkterne får B-kolbe.

En hårolie fra Amazon.com indeholder bl.a. stoffet colecalciferol, der er forbudt i kosmetik og pleje i EU.

Sådan undgår du uønsket kemi

Et godt råd er ikke at købe kosmetik og pleje uden for EU.

Når du køber kosmetik på nettet, er det derfor en god ide at undersøge, om webshoppen er inden for eller uden for EU.

Du kan også:

  • Vælge kosmetik og plejeprodukter med Svanemærket og allergimærke.
  • Vælge produkter uden parfume.
  • Vælge produkter med A-kolben i appen Kemiluppen.
  • Være ekstra opmærksom på bagsiden af produkter, du bruger dagligt.
  • Begrænse din samlede udsættelse af uønsket kemi i hverdagen.