Billigt legetøj på nettet kan indeholde hormonforstyrrende stoffer
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Billigt legetøj på nettet kan indeholde hormonforstyrrende stoffer

Legetøj fra onlinesiderne Wish, eBay og Amazon kan indeholde hormonforstyrrende ftalater. Testen viser, at 9 ud af 29 produkter indeholdt ftalater i ulovlige mængder.

Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 24. juni 2019
Pige leger med plastik legetøj

Børn er i tæt hudkontakt med legetøj, og de kommer ofte legetøjet i munden. Men er legetøjet købt fra webstederne Wish, eBay og Amazon, kan børnene risikere at blive udsat for ulovlig kemi.

Ftalater bliver tilsat noget legetøj for at blødgøre materialer som plastik, skum og gummi. Men ftalater kan være hormonforstyrrende og i nogle tilfælde skade evnen til at få børn.

Legetøj, der indeholder ftalater, "afdamper" stofferne til indeklimaet og støvet, hvorefter børnene optager stofferne gennem huden, eller når de er i direkte kontakt med legetøjet.

Legetøj fra nettet er ofte produceret i Kina

Ftalater er i Danmark forbudt i legetøj til børn 0-3 år. I legetøj beregnet til børn op til 14 år er der begrænsninger på, hvor meget ftalat legetøjet må indeholde.

Køber du legetøj på nettet, kan du ikke regne med, at det lever op til de gældende kemikaliekrav i Danmark og EU. Webportaler som Wish, eBay og Amazon sælger masser af legetøj direkte fra Kina, hvor kravene ikke er ligeså skrappe.

Forbrugerrådet Tænk Kemis test viser, at 9 ud af 29 stykker legetøj købt fra Wish, eBay og Amazon indeholder ulovlige og potentielt skadelige ftalater. I flere tilfælde er grænseværdien overskredet mere end 200 gange.

Alle 9 produkter er anmeldt til Miljøstyrelsen.

Produkterne er fjernet fra webstederne

Wish, Amazon og eBay har alle oplyst til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de har fjernet produkterne fra deres websteder.

Miljøstyrelsen har undersøgt sagen efter Forbrugerrådet Tænk Kemis anmeldelse. Efter at have været i kontakt med Wish, Amazon og eBay har de konstateret, at produkterne ikke længere kan købes på web-portalerne og har dermed lukket sagen.

Gode råd, når du køber legetøj

  • Undgå at købe kinesiske legetøjsprodukter fra ikke-europæiske hjemmesider. Kina har ikke de samme kemikaliekrav som EU og Danmark. Risikoen er derfor større for, at du køber produkter med uønskede kemikalier, som er ulovlige i Danmark.
  • Legetøj skal være CE-mærket, hvis det er tiltænkt det europæiske marked. Producenten viser på den måde myndighederne, at produktet overholder loven for legetøj i EU.
  • Du skal dog være opmærksom på, at der ikke føres kontrol med CE-mærket. Men uden et CE-mærke kan du ikke forvente, at produktet lever op til legetøjsreglerne.