”Antibakteriel” behandling af produkter er ofte uønsket kemi Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

”Antibakteriel” behandling af produkter er ofte uønsket kemi

Produkter som antibakterielle skærebrætter og lugtfri sportsstrømper kan være behandlet med bakteriedræbende stoffer, der potentielt kan skade sundhed og miljø.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 2. november 2021
Skærebræt til mad

”Antibakterielle”, ”bakteriedræbende” eller ”lugtfri”. Disse udtryk kan du støde på, hvis du shopper efter visse typer sportstøj, skærebrætter, køleskabe, sandaler osv.

Produkter angivet som antibakterielle, bakteriedræbende osv. er oftest behandlet med biocider, som er kemiske stoffer, der kan bekæmpe bakterier, svampe og andre levende organismer.

Men disse stoffer kan være uønsket kemi, som du ikke nødvendigvis behøver i dine hverdagsprodukter.

Biocider kan potentielt skade sundhed og miljø

Bakteriedræbende biocider er lavet til at slå levende organismer ihjel. Derfor kan de potentielt også skade sundhed og miljø.

Det enkelte bakteriedræbende produkt er ikke problematisk i sig selv. Men cocktaileffekten af uønskede kemiske stoffer i din hverdag kan samlet set bidrage til uønskede effekter.

Forskere og myndigheder er også bekymrede for, at nogle biocider kan være med til at skabe resistente bakterier. Det betyder, at bakterierne ikke kan slås ihjel med antibiotika.

Rengøring kan erstatte bakteriedræbende behandling

Bakteriedræbende behandling er sjældent nødvendig. Almindelig rengøring er generelt et bedre valg, når du skal bekæmpe bakterier.

Vil du gerne undgå unødvendige kemikalier? Så kan du sagtens erstatte den antibakterielle behandling med god rengøring.

Vælg gerne miljø- og allergimærkede rengøringsmidler.

Sådan undgår du uønsket kemi fra antibakterielle produkter

Vil du helt undgå antibakterielle kemikalier i dine produkter? Eller vil du bare blive bedre informeret om dem?

Dette kan du gøre

 • Undgå hverdagsprodukter, der angiver at være antibakterielle eller lign.
   
 • Hvis et produkt markedsføres som antibakterielt, har du ret til at få at vide præcis, hvilke aktivstoffer der er brugt. Aktivstoffet er det, som virker mod bakterier, virus eller mug i produktet. Dette stof skal være angivet på produktet. I en del produkter er aktivstoffet fx sølv. Der skal også stå, hvis aktivstofferne er nanostoffer. Hvis aktivstoffet er sølv, vil det så stå angivet som "sølv (nano)". Et "antibakterielt" produkt er ulovligt, hvis det ikke specifikt angiver, hvilke aktivstoffer der er brugt.
   
 • Reglerne på området er skruet sådan sammen, at et antibakterielt behandlet produkt kun skal angive de anvendte aktivstoffer, hvis det direkte markedsføres som antibakterielt eller lign. Gør det ikke det, er der altså ikke nødvendigvis krav om at angive aktivstoffet. Det skal dog angives, hvis der er brugt nogle problematiske aktivstoffer, hvor der er stillet krav til, at de altid skal mærkes.
   
 • Du har desuden altid ret til at få svar inden for 45 dage, hvis du direkte spørger om et almindeligt hverdagsprodukt indeholder biocider. Spørg fx ind til produkter som sportstøj, fodtøj, skærebrætter, køleskabe, osv.
   
 • Når du finder ud af, hvilket bakteriedræbende aktivstof der er brugt i produktet, kan du tjekke, om det er godkendt af myndighederne. Det er ikke helt enkelt at gennemskue. Hvis du er i tvivl, kan du spørge os på kemi@fbr.dk.

Disse udtryk skal du være opmærksom på

Produkter behandlet med biocider kan hedde mange forskellige ting. Her er en liste med udtryk, du kan støde på. Det er ofte i produkter som fx sportstøj, køleskabe, skærebrætter, sandaler til børn, ammeindlæg, sportsudstyr, laminatgulve osv.

 • Antibakteriel
 • Bakteriedræbende
 • Antiviral
 • Virusdræbende
 • Svampedræbende
 • Lugtfri
 • Mugafvisende eller lign.

Stikprøve: Rod i mærkningen

Produkter, der reklamerer med at være antibakterielle, skal angive, hvilket aktivstof der er brugt. Aktivstoffet i produktet er det, som virker bakteriehæmmende. Men en stikprøve fra Forbrugerrådet Tænk Kemi af 7 produkter viser, at der er fejl og mangler på mærkningen i flere produkter, der markedsføres som "antibakterielle" eller lign. 

Dette fandt vi i stikprøven

 • 2 ud af 7 produkter var mærket med det rigtige aktivstof. Det fremgik dog ikke, at stoffet var i nanoform, hvilket er et lovkrav.
 • 1 produkt var mærket med forkert aktivstof. Stoffet viste sig at være et andet end det, som var angivet.
 • 3 produkter manglede helt oplysninger om aktivstof, hvilket også er et brud på reglerne.
 • 1 produkt viste sig ikke at være antibakterielt behandlet, selvom det ellers markedsførte sig med det.

En ny rapport fra EU’s kemikalieagentur viser også, at en tredjedel af i alt 1.800 produkter fra 22 EU-lande havde fejl i mærkningen som ”antibakteriel”. Blandt de danske produkter er der fejl i alle, og flere af dem er også behandlet med ulovlige kemikalier.

Virksomheder må kun bruge disse stoffer

De bakteriedræbende aktivstoffer skal være godkendt af myndighederne. Eller også skal de være i proces til at blive det.

Vær opmærksom på, at biocider godkendes til forskellige produkttyper.

Du kan selv tjekke, om det er godkendt til den aktuelle brug.

Produkter som sportstøj og skærebrætter vil høre ind under godkendelsen ”PT 2”. Det er ”Produkter til desinfektionsmidler og algedræbende midler, som ikke er beregnet til direkte anvendelse på mennesker eller dyr”.