Barbermaskiner er svære at reparere
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Svært at give barbermaskinen et langt liv

Hos Repair Cafe Danmark har de frivillige reparatører forsøgt at skifte batteri på syv nye barbermaskiner – og det viste sig i de fleste tilfælde at være hovedrystende besværligt.

Foto: Getty Images · 8. marts 2022
barbermaskine batteri er svært at reparere og skifte

I Danmark smider hver dansker ifølge en undersøgelse fra Miljøstyrelsen 20 kg elektronik ud om året. Repair Cafe Danmark er en frivillig kæde af værksteder, hvor almindelige forbrugere kan dukke op og få repareret deres ting, og her vurderer næstformand Christen Monberg, at meget af det, der smides ud, ikke fejler noget eller nemt kunne repareres.

Barbermaskiner bør kunne få skiftet genopladeligt batteri

Når elektronikken alligevel smides ud, kan det fx skyldes, at det ikke mere fungerer så godt, som det gjorde tidligere, eller fordi det genopladelige batteri er ved at være udbrændt.

Barbermaskiner er et af de produkter, der ligesom elektriske tandbørster, hårtrimmere og meget andet fungerer ved hjælp af et genopladeligt batteri. I forbindelse med vores barbermaskine test afleverede vi en række barbermaskiner til Repair Cafe i Hellerup og bad de frivillige reparatører om at undersøge, om de kunne skifte batterierne på dem, så vi kunne blive klogere på deres reparerbarhed.

En kamp med specialskruetrækker

Vi har besøgt Repair Cafe i Hellerup, hvor Christen Monberg kæmper med at få et plastikpanel af barbermaskinen og bruger et værktøj, der mest af alt ligner en østerskniv. Han lirker kniven ind under plastikken og mærker, om den giver sig, eller om han er ved at ødelægge noget, så barbermaskinen ikke bare kan samles igen. Rundt omkring ham ligger små dele og skruer fra maskinen. Han er i gang med at skille den ad, så han kan komme ind til batteriet.

”Det her er jo ikke noget, som det forventes, at en typisk forbruger kan klare, og selv for mig, som har erfaring med at skille produkter ad og har det rigtige værktøj, er det her ret udfordrende. Det er tydeligt at se, at produkterne ikke laves, for at det skal være nemt at skille dem ad for at skifte batteriet eller reparere dem. De laves, for at de skal være nemme at producere,” siger Christen Monberg og skifter hoved på sin skruetrækker.

Smid ud, og køb en ny

Der er intet problem i at lave batteridrevet elektronik, hvor det er nemt at skifte batterierne, og Christen Monberg er ikke i tvivl om, at barbermaskinerne produceres på denne måde, fordi der skal sælges flere barbermaskiner.

Jeg kan godt få den fornemmelse, at de med vilje gør det svært at skille maskinerne ad Christian Monberg Repair Cafe

”Barbermaskinerne er ret simple, hvad man kan se, når man skiller dem ad, og en barbermaskine kan potentielt holde i mange flere år end levetiden på et batteri. Batterier skal typisk skiftes efter cirka 500 opladninger, hvilket svarer til omkring tre-fire år, alt efter hvor ofte du bruger barbermaskinen. Når vi ser, hvor besværligt det er at skifte batteriet, kan jeg godt få den fornemmelse, at de med vilje gør det svært at skille maskinerne ad,” siger Christen Monberg.

Du skal være opmærksom på, at hvis du eller en uautoriseret reparatør skifter batteriet, mister du sandsynligvis garantien på produktet. Og hvis barbermaskinen var vandtæt, er den det måske ikke mere.

Svært at finde de rigtige skær til barbermaskinen

I forbindelse med testen af barbermaskiner undersøgte vi også, hvor nemt det var at købe nye skær til maskinerne. Da det kom til Panasonic ES-LV6Q-S803 til cirka 2.000 kroner, kunne projektleder Christel Søgaard Kirkeby ikke umiddelbart finde nye skær til maskinen nogen steder.

”Jeg tænkte, at der måske var noget rod med modelnummeret, og at man kunne bruge en reservedel med et andet nummer, og jeg kontaktede Panasonics kundeservice, som var jeg en forbruger. Og svaret var, at modelnummeret var korrekt, og jeg blev anbefalet at søge dem på nettet eller kontakte et af Panasonics kundecentre og fik et link til disse,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Ingen hjælp fra kundecenter

Hun kunne se, at disse servicecentre primært håndterer fjernsyn og hvidevarer fra Panasonic, men kontaktede dem alligevel. Svaret var, at det ikke var noget, de kunne hjælpe med. Hun spurgte også efter skærene hos Power, hvor de sælger barbermaskinen, men de kunne heller ikke hjælpe og sagde direkte, at de ikke sælger skærene.

”Skærene findes jo nok som reservedel, men når man som forbruger ikke kan finde dem og købe dem, nytter det jo ikke noget,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Vi fik kontakt til Panasonics presseansvarlige Christer Ericsson, og han kunne hjælpe med at finde frem til en onlinebutik, hvor skærene kan købes. Han siger samtidig, at han er ked af, at det er så besværligt at finde frem til skærene, og at de skær, som bruges til den nævnte Panasonic-barbermaskine, faktisk bruges til mange af Panasonics barbermaskiner, og derfor burde være nemme at finde.

 

Om Repair Cafe

Der findes 65 Repair Cafeer rundtomkring i Danmark, hvor du har mulighed for at dukke op og høre, om du kan få hjælp til at få repareret tøj, elektronik, køkkenudstyr og lignende.

Repair Cafes formål er at forandre vores forbrugsmønstre, så vi i stedet for at smide ud reparerer vores ting og giver dem et længere liv

Find en Repair Cafe