Sådan beskytter UV-tøj mod solen
Solbeskyttende tøj til børn er en god idé – især, hvis I skal sydpå. Læs her, hvordan du vælger UV-beskyttende tøj, og hvordan tøjet skærmer mod solen.

Derfor er UV-tøj smart
UV-tøj skærmer bedre mod solen end almindeligt tøj. UV-tøjets stof er nemlig specialdesignet til at bremse solens stråler.
Beskyttelsen fra UV-tøj svarer ofte til en SPF faktor 50. Almindeligt tøj beskytter typisk kun med, hvad der svarer til SPF faktor 10-15.
Børns hud kræver meget beskyttelse
Børns hud er meget følsom, så sørg for, at dit barns hud er beskyttet mod solen.
Solbeskyttende tøj betyder, at du skal smøre et mindre område af hud ind i solcreme for at undgå skoldning og skader, som øger risikoen for på sigt at udvikle hudkræft.
Bruger du UV-badetøj til dit barn, skal du stadig huske jævnligt at smøre dit barn med solcreme de steder, UV-tøjet ikke dækker. De almindelige solråd gælder desuden stadig, selvom dit barn har UV-tøj på.
Babyer på op til et halvt år skal slet ikke opholde sig i solen.
Test af UV-badetøj: Ikke alt beskytter
Forbrugerrådet Tænk har i 2014 testet UV-tøj og UV-badetøj til børn. Testen undersøgte tøjets solbeskyttelsesevne og indholdet af uønsket kemi.
Testen kan du ikke længere se på vores hjemmeside, fordi produkterne ikke nødvendigvis er på markedet længere. Det testede tøj kan også være produceret af andre materialer i dag.
Vores test viste, at noget af UV-tøjet gav den lovede solbeskyttelse, mens andet ikke gav den oplyste UV-beskyttelse.
Uønsket kemi var ikke et udbredt problem i testen af UV-beskyttende tøj fra 2014.
Sådan vælger du UV-beskyttende tøj
Hvilken beskyttelse, du reelt får med UV-tøjet, er svært at vide. Der er nemlig ingen ensretning af mærkning og måling af UV-faktoren i solbeskyttende tøj.
Der er ikke krav til, at eventuelle kemiske UV-filtre i tekstiler skal oplyses på produktet. Du ved altså ikke, om solbeskyttelsen i dit tøj udelukkende er opnået via en tæt vævning, eller om UV-tøjet indeholder uønsket kemi.
Hvilket UV-beskyttende tøj skal du vælge? Se efter følgende:
- Ærmer og bukseben skal være så lange som muligt.
- Vælg UV-tøj med UPF 50 eller over (UPF står for UV Protection Factor og svarer til SPF i solcreme).
- Vælg UV-tøj, der er testet efter UV-standard 801. UV-Standard 801 stiller krav til, at tøjet fortsat skal beskytte også efter vask og slid, samt når stoffet er strakt og vådt. Det er dog desværre ikke altid muligt at se, hvilken standard tøjet er testet efter.
Sådan virker solbeskyttende tøj
UV-beskyttelsen i solbeskyttende tøj kan være lavet på forskellige måder.
- Stoffibrene, der er valgt, kan hjælpe til at skærme mod solstråler. Materialer som polyester og nylon kan eksempelvis bruges til at lave solbeskyttende tøj.
- Vævningen af stoffet kan være særligt tæt, hvilket kan give UV-tøj højere beskyttelsesfaktor end almindeligt tøj.
- Kemisk efterbehandling kan være med til at gøre tøjet solbeskyttende. Solbeskyttelsen kan også være lavet i processen med farvning.
Forlæng UV-tøjets levetid
Effekten af solbeskyttelsen i UV-tøj kan blive dårligere, når UV-tøjet har været i vand, været vasket og er blevet slidt.
Beskyt dit UV-tøj således:
- Skyl tøjet i frisk vand efter brug i saltvand eller klorvand.
- Tør tøjet i skyggen med vrangen ud.

Disse barbermaskiner er Bedst i Test
Braun og Philips er de mest populære barbermaskiner. Men bliver de også Bedst i Test, når vi tester 34 barbermaskiner?

Disse 42 hormonforstyrrende stoffer findes i personlig pleje
41 ingredienser, som er tilladte i kosmetik og plejeprodukter, har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Se alle 41 stoffer her og få gode råd til at undgå uønsket kemi.

Plejeprodukter på nettet: Indholdsstofferne skal ikke deklareres
Køber du plejeprodukter på nettet, kan det være svært at tjekke indholdet for problematiske stoffer. Få fire tips til at se efter uønsket kemi.