Næsten nye briller gav Vibeke nikkelallergi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Næsten nye briller gav Vibeke nikkelallergi

Et brillestel med nikkel udløser en allergisk reaktion hos kunde, som i et halvt år lider med rød hud og svie i ansigtet. Forbrugerrådet Tænk kritiserer reglerne for nikkel for ikke at beskytte forbrugerne godt nok.

Amalie Birgitte Linde · Foto: Karin Majland · 10. januar 2023
Vibeke Bak Hansen

Vibeke Bak Hansen har haft nikkelallergi, så længe hun kan huske. En knap i bukserne kan efterlade huden på maven rød og afskallet. Et armbånd kan sætte et rundt rødt mærke om håndleddet, og cremer kan svie på huden.

Den 62-årige folkeskolelærer er vant til at være påpasselig med kun at bruge allergivenlige produkter og gå med ægte smykker, men i år oplevede Vibeke Bak Hansen et udbrud af eksem, der oversteg alle tidligere allergiske reaktioner.

Symptomerne blev værre

I januar 2022 blev huden omkring øjnene rød, afskallet og sved. Vibeke Bak Hansen udskiftede shampoo, cremer og makeup og var ved øjenlægen, som skyllede hendes tårekanaler ad tre omgange for at se, om det kunne lindre huden. Intet hjalp. 

“Jeg vidste ikke, hvad der var galt. Jeg var faktisk ret fortvivlet. Jeg vidste ikke, om det stoppede igen. Den usikkerhed gjorde mig virkelig ked af det,” siger Vibeke Bak Hansen og fortsætter: “Det hæmmede mig på mit arbejde, fordi jeg står foran eleverne hver eneste dag. Jeg følte, at jeg lignede en, der havde grædt eller fået tæsk.”

Nikkelallergi

Nikkelallergi viser sig som eksem (kløe, rødme, blærer og sår) de steder, hvor huden har tæt kontakt med nikkelholdige produkter. Hos enkelte mennesker, som har nikkeleksem på hænderne, er der risiko for, at eksemet bliver kronisk og ikke forsvinder, selv om de undgår kontakt med ting, der indeholder nikkel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

 

Som månederne gik, begyndte eksemet også at optræde rundt om munden.

“Hele sommeren kunne jeg ikke lide at gå ud. Jeg er havemenneske og elsker at gå ude, og jeg har aldrig haft problemer med solen før. Men når solen ramte mit ansigt, blev symptomerne meget værre,” fortæller hun. 

Først i juli måned – et halvt år efter de første symptomer – fattede Vibeke Bak Hansen mistanke til sine briller. For at afprøve teorien tog hun et par gamle briller på, og inden for en uge var huden synligt bedre.

Nikkel i brillestellet

I december 2018 købte Vibeke Bak Hansen briller og solbriller med styrke i Synoptik til en pris af henholdsvis 5.345 kroner og 3.448 kroner – hvilket ifølge butikken var halv pris. Ekspedienten oplyste ikke, at der var nikkel i stellet, og Vibeke Bak Hansen spurgte ikke selv ind til det. Hun fortæller, at tanken om, at der kunne være nikkel i brillestel, slet ikke strejfede hende.

Det viste sig dog, at brillestellene indeholdt nikkel. En belægning på stellet havde forhindret metallet i at frigive nikkel de første år, men ved almindelig brug var belægningen slidt af. 

Ifølge Miljøstyrelsen skal en nikkelfri belægning kunne holde i mindst to år. Vibeke Bak Hansen brugte brillerne i lidt over tre år, og dermed er reglerne tilsyneladende overholdt.

Reglerne er for dårlige

Problemet med den nuværende lovgivning er, at den ikke passer godt nok på forbrugeren, lyder kritikken fra Forbrugerrådet Tænk. 

“Reglerne beskytter ikke forbrugeren tilstrækkeligt. Mange produkter som mobiler, smykker og briller kan man jo bruge i mange år. Belægningen er jo en stakket frist, og når man er nået dertil, hvor belægningen er slidt af, hjælper reglerne jo ikke længere,” siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Christel Søgaard Kirkeby påpeger, at Synoptik har et moralsk ansvar for ikke at sælge et produkt, som på sigt kan give allergiske reaktioner. Den slidte belægning er ikke kun et problem for allergikere som Vibeke Bak Hansen. Alle bør være varsomme, eftersom man kan udvikle en livslang allergi over for nikkel, lyder det fra Christel Søgaard Kirkeby.

Vi synes ikke, at nikkelfrigivelse skal være tilladt efter to år, når produktet holder længere. Christel Søgaard Kirkeby Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Miljøstyrelsen vurderer, at 8-10 procent af danskerne er allergiske over for nikkel, hvilket svarer til cirka 500.000 mennesker.

Siden den første EU-forordning fra 2000 er antallet af nikkelallergikere faldet, men ifølge Videncenter for Allergi opstår der stadig nye tilfælde. Forordningen fastsætter grænseværdierne for, hvor meget nikkel et produkt må afgive.

“Vi synes ikke, at nikkelfrigivelse skal være tilladt efter to år, når produktet holder længere. Problemet skal løses, så produkterne ikke giver allergi. Fx ved at lave en belægning, der holder hele produktets levetid, eller ved at lave produkter uden nikkel. Det er en vigtig problemstilling, som vi opfordrer politikerne til at se nærmere på,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Synoptik vil overveje rådgivningen

Synoptik har fået forelagt kritikken og skriver i en mail til Forbrugerrådet Tænk, at butikskæden ikke har fundet anledning til at overveje at trække produktet tilbage. Synoptik oplyser, at alle solgte briller er CE-mærkede, hvilket er producenternes erklæring om, at produkterne bl.a. overholder kravene om frigivelse af nikkel.

“På baggrund af den pågældende sag vil vi overveje, hvordan vi i højere grad kan klæde vores butikker på til rådgivning af kunder, der udtrykker problemer med nikkel,” skriver direktør i Synoptik Lars Tandrup i en mail til Forbrugerrådet Tænk.

Indberet produkter til Miljøstyrelsen

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du indberette produkter, der har fremkaldt allergiske reaktioner. Kemikalieinspektionen vurderer herefter, om der er grundlag for at undersøge, om produktet overtræder Kemikalielovgivningen.

Se mere hos Miljøstyrelsen her