Miljøskadelig kemi fundet i Oeko-Tex mærkede menstruationstrusser
En svensk undersøgelse fandt uønskede biocider i menstruationstrusser, der er mærket med Oeko-tex.
Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön har i en undersøgelse fra oktober 2024 fundet to par menstruationstrusser fra henholdsvis Lindex og Libresse, der er mærket med Oeko-Tex, men behandlet med antibakterielle stoffer i form af biocider.
Biocider er lavet til at slå bakterier ihjel, og der findes en række forskellige. I menstruationstrusserne er de til stede i form af sølvzeolit og sølvkobberzeolit.
Indholdet af biocider i menstruationstrusser får skarp kritik af den svenske kemikalieinspektion:
”Biocider bør bruges så lidt som muligt og kun når der virkelig er behov for det,” siger Margareta Daho, der er inspektør ved Kemikalieinspektionen i Sverige. Til Råd & Rön fortæller hun, at hun har svært ved at få øje på behovet i undertøj – heller ikke menstruationstrusser.
Undertøj vaskes nemlig oftest efter hver brug, og den vask er nok til at sikre den gode hygiejne. Samtidig er der ifølge Margareta Daho ikke nok forskning i, hvad der sker, når mennesker kommer i kontakt med biociderne, for eksempel gennem slimhinder i underlivet.
Stofferne bliver også et problem for miljøet, når de vaskes ud af trusserne. Undersøgelser fra Svenskt Vatten og svenske Kemikalieinspektionen vaskes i gennemsnit 70 procent af alt sølv – som det, der er brugt i menstruationstrusserne – ud efter ti vaske.
De antibakterielle biocider anses også af Forbrugerrådet Tænk som uønsket kemi.
Hvad står Oeko-tex mærket for?
Oeko-tex® STANDARD 100 går også under navnet Tiltro til tekstiler.
Mærket stiller krav til indholdet af kemikalierester i det færdige tøj.
Når Oeko-tex-mærket ikke tillader skadelige kemikalier i det færdige stykke tøj, vil det oftest også sikre, at tekstilerne bliver produceret uden disse stoffer.
Selvom Oeko-tex kan lyde som et økologisk mærke, men er det ikke.
Oeko-tex-mærkede produkter må godt indeholde biocider, som er en type kemikalier, der skal slå bakterier mv ihjel.
Mindre miljøbelastende tøj: Kend disse mærkningerOeko-tex-mærket kan give falsk tryghed
Det er problematisk, at de uønskede stoffer er tilladt i de Oeko-Tex-mærkede trusser, vurderer Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.
”Oeko-Tex-mærket lover at hjælpe forbrugerne udenom skadelig kemi, og så er det mildest talt uheldigt, at det er tilladt at bruge biocider i de her tilfælde. Det er super ærgerligt, fordi forbrugerne gør deres bedste for at undgå netop disse stoffer. Derfor opfordrer vi Oeko-Tex til at se på, om det ikke er tid til at udfase brugen af biocider,” siger hun.
Vi har kontaktet Teknologisk Institut, der administrerer Oeko-Tex-mærket i Danmark, med henblik på at få en kommentar. Vi har ikke fået svar på vores henvendelser, men til Råd & Rön svarer Helena Hjärtnäs, ansvarlig for Oeko-Tex i Sverige, at mærket generelt ikke accepterer biocider, med undtagelse af dem på deres godkendte liste.
Den svenske Kemikalieinspektionen bemærker dog, at listen er omfattende og indeholder stoffer, der er klassificeret som allergifremkaldende og miljøskadelige.
Tøj af genanvendt plastik kan være skidt for miljøet
En skjorte eller et par træningsbukser lavet af genanvendt plastik kan umiddelbart lyde som en god idé for den klima- og miljøbevidste forbruger, men virkeligheden er, at tøj af genanvendt plastik ofte gør mere skade end gavn.
Gummistøvler: Ingen er helt fri for uønsket kemi
Kemitesten viser, at alle gummistøvler til børn indeholder uønsket kemi. Nogle indeholder kun små mængder uønsket kemi, mens andre fund var større.
Undgå disse kemikalier i flyverdragter
Mange flyverdragter i vores test er gode valg, men en enkelt flyverdragt indeholder fluorstoffer. Se dem her.