Holder antirynkecremerne hvad de lover? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Antirynkecreme: 6 påstande - holder de, hvad de lover?

Antirynkecremers emballage lover os både det ene og det andet resultat, hvis vi smører os ind i lige præcis dét produkt, men holder de, hvad de lover?

Maya Krone · Foto: Morten Andersen · 1. december 2020
Æske fra en anti-wrinkle creme

Test af antirynkecremer

Antirynkecremer sælger sig på at minimere rynker.

Forbrugerrådet Tænk testede i 2014, 14 forskellige antirynkecremer, for at se, om de holdt hvad de lovede.

I testen sammenlignede vi rynkecremerne med en almindelig fugtighedscreme på testpersonerne, og vi fandt umiddelbar ikke de store forskelle.

Testen af rynkecremer findes ikke længere, da produkterne har forandret sig, og producenterne kan have ændret formuleringen.

Cremernes anprisninger og løfter: Hvad mener lægen?

Løfterne og en række anprisninger på antirynkecremerne, samlede vi og spurgte en ekspert, hvad de betyder, og om du kan stole på dem.

Ledende overlæge, dr.med., Claus Zachariae fra Hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital, her set på det, her er hvad han mener om producenternes påstande:

”Huden genfinder sin fasthed efter 4 ugers brug”

Svar: Formuleringen er meget vag, for taler vi om den fasthed, huden havde i går, eller da personen var 21 år gammel? Efter 4 ugers brug vil nogle måske opleve, at huden føles mere opstrammet og fast, end før man begyndte at bruge cremen, men det skyldes, at fugt bindes til huden. Følelsen af fasthed forsvinder, hvis man holder op med at bruge cremen igen – der er ingen varig effekt.

”Kliniske og dermatologiske test viser synlig reduktion af selv dybe rynker”

Svar: Den påstand ville jeg tage med et gran salt. Hvis vi taler om produkter med A-vitamin-retinoider, som man kun kan få på recept, er der lavet studier, der viser en effekt på rynker. Men i forhold til almindelige antirynkecremer, som man kan købe i håndkøb, har jeg ikke set nogen test, der klart viser en synlig reduktion af rynker.

”Solfilter i antirynkecreme beskytter mod for tidlig aldring”

Svar: Det er rigtigt, at creme med solfilter kan beskytte mod solens skadelige uv-stråler, som er den helt store syndere i forhold til rynker. 

”Nye rynker kan forebygges ved regelmæssig brug”

Svar: Man kan teoretisk set godt forebygge nye rynker til en hvis grad, hvis man regelmæssigt bruger en creme med solfilter i, som beskytter mod skadelige stråler fra solen. Det, vil jeg dog mene, gælder alle cremer med solfilter, ikke kun antirynkecremer.  

”Stimulerer/forbedrer hudens fornyelsesproces”

Svar: Hvis producenterne kan påvise eksempelvis 1 procents forbedring, må de skrive det på produktet – også selv om forbedringen ikke kan ses med det blotte øje. Det er tvivlsomt, hvor stor effekt man kan få, når vi ikke taler om deciderede lægemidler. Når det er sagt, kan nogle stoffer, eksempelvis A-vitamin-præparater, fjerne det øverste hudlag og få huden til at fremstå frisk og mindre "grå".

”Giver huden kontinuerlig fugt”

Svar: Ja, det lyder fornuftigt. Det gør en fugtighedscreme jo.