AI-bøger sælges under falske forfatternavne
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

AI-bøger sælges under falske forfatternavne

Er din bog skrevet af en forfatter eller af kunstig intelligens? Det er ikke sikkert, du ved det. På Saxos hjemmeside kan man købe bøger, der er skrevet af kunstig intelligens, uden at det er deklareret. Flere stemmer i branchen stiller sig uforstående.

Sally Jensen · Foto: Getty Images · 19. marts 2024
Række af bøger i bogreol

Ville du have lyst til at læse en bog, der er skrevet af kunstig intelligens? Det spurgte Saxo 12.000 læsere om i deres rapport ”Sådan læste vi i 2023”. Kun omkring fem procent svarer ja, mens en tredjedel er i tvivl. Resten svarer nej.

Du kan dog godt risikere pludselig at sidde med en bog i hånden, der er skrevet af AI, uden at du har valgt det til. På Saxos hjemmeside kan du nemlig købe en del bøger, der er skrevet af kunstig intelligens – uden at det fremgår, at de er det. I stedet står de opført under navne på forfattere, der slet ikke findes i virkeligheden.

AI-bøger ikke ulovlige

Selvom der mangler lovgivning og standarder for, hvornår man skal deklarere brugen af kunstig intelligens, har Saxo dog stadig et ansvar, siger jurist Ida Nynne Daarbak Reislev i Forbrugerrådet Tænk. Ikke mindst for at sikre sig, at det, de sælger, er, hvad det giver sig ud for at være.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?