Tjekliste inden du køber babyalarm
Før du køber en babyalarm, er der flere ting du skal overveje. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvilken du vælger. Vi giver dig en række gode råd du kan tage med, før du køber babyalarmen.
Babyalarmer kan godt være en dyr investering, så vent med at købe babyalarmen, til barnet er født. Og stil jer selv det spørgsmål, om I overhovedet har brug for en babyalarm, eller om I kan nøjes med at spidse ørerne.
Vi har testet 25 babyalarmer på et laboratorium. I vores babyalarm test undersøger vi både hvor gode de er som alarmer, men også rækkevidde og hvor holdbare de er, hvis et barn for fat i dem.
Her er nogle af de vigtige funktioner, en babyalarm bør have
Før I kaster jer ud i købet så undersøg følgende:
- En tydelig og gentagen varsling, hvis der af en eller anden grund ikke er forbindelse mellem senderen og modtageren.
- En god justering af følsomheden, så babyalarmen kan tilpasses baggrundsstøj og placering.
- En synlig indikation af transmissionen, så I kan skrue ned for lyden og alligevel få besked eller bruge alarmen i støjende omgivelser.
- En påmindelse om, at batterierne skal oplades.
- En tilstrækkelig rækkevidde, der passer til jeres behov.
Vær opmærksom på rækkevidden
Den rækkevidde, som producenterne selv opgiver, er ofte målt uden forhindringer. Det er altså den rækkevidde, som babyalarmen kan sende til forældreenheden, uden at der står noget som helst i vejen.
Så snart der er en forhindring, fx en væg, bliver rækkevidden mindre. Det betyder, at I ikke bare kan forvente, at den rækkevidde, der står anført på æsken, også holder i praksis, når der står et træ eller en væg imellem alarmerne.
Typisk bliver den afstand, som er oplyst på emballagen, halveret, når der kommer en forhindringer imellem de to enheder.
I vores testresultater kan I se hvor godt de enkelte babyalarmer klarer sig, når vi sætter forhindringer op. For mange vil det være vigtigt, hvis babyen sover i barnevognen udenfor, og man selv er inde.
Skal jeg vælge en babyalarm kun med lyd eller med video?
Når I vælger en babyalarm, skal I blandt andet tage stilling til, om I vil have en babyalarm kun med lyd eller en babyalarm, der også viser video.
Fælles for video-babyalarmerne er, at de skal bruge strøm ved babyenheden. Det betyder, at babyenheden skal være i nærheden af en stikkontakt, hvorfor det kan være uhensigtsmæssigt eller måske ligefrem umuligt at bruge video-babyalarmen udenfor.
Generelt har video-babyalarmerne ikke lige så lang rækkevidde som babyalarmerne kun med lyd. Testen viser også, at der med video-babyalarmerne er væsentlig hurtigere forringelse af lyd- og billedkvaliteten end babyalarmerne kun med lyd, når afstanden mellem babyenhed og forældreenhed øges.
Babyalarmer og digital sikkerhed
Babyalarmernes enheder er forbundet med hinanden på flere forskellige måder
- Digitalt krypteret forbindelse – fx DECT
- Analogsystem – fx FHSS
- Wifi
Babyalarmer med digitale krypterede forbindelser er i dag de mest udbredte. Risikoen for at nogle lytter eller ser med er lig nul, og du risikerer heller ikke at du kan opfange andre babyalarmer
Nyere analogsystemer som fx FHSS er ikke så udbredte i dag, men de er sikre, fordi de hele tiden skifter sendefrekvens og kan derfor ikke aflyttes eller lignende.
Sikkerhed af Wifi systemer
Wifi kan ikke direkte aflyttes, men har derimod andre risici omkring den digitale sikkerhed. Med et par enkle trin kan I selv begrænse disse risici:
Opdater babyalarmen
Hvis I har en WiFi-babyalarm, skal I sørge for, at I altid har den nyeste softwareopdatering installeret. Hvis der er sikkerhedsproblemer, løses de ofte med en softwareopdatering. Nogle gange sker dette automatisk, men ikke altid. Tjek babyalarmens indstillinger via appen, hvor I også tjekker, om den er opdateret.
Lav en stærk adgangskode
Wifi-babyalarmer kommer ofte med en standard-adgangskode, som normalt er let for fremmede at gætte. Sørg derfor for at ændre adgangskoden, før I tager babyalarmen i brug, og vælg altid en stærk og unik adgangskode. På denne måde mindsker I risikoen for, at babyalarm bliver hacket.
Del kun de nødvendige oplysninger
I opretter normalt en konto for at bruge en WiFi-babyalarm. Dette gør jer til de unikke brugere af enheden. Men nogle gange kommer dette på bekostning af jeres privatliv. Vær opmærksom på, hvilke oplysninger, I afgiver. Har producenten virkelig brug for disse data for, at babyalarmen kan fungere korrekt? Del kun de nødvendige oplysninger.
Den elektromagnetiske stråling - er det noget, vi skal være nervøse for?
De digitale babyalarmer udsender alle elektromagnetiske bølger. Testvinderen i vores babyalarm test benytter DECT-systemet. Det er et velkendt system, og der er ikke noget at være nervøs for, siger Gert Frølund Pedersen, professor på Det Tekniske Fakultet for IT og Design ved Aalborg Universitet. Han fortæller, at afstanden mellem antennen og babyens hoved, betyder rigtig meget.
“Har I en afstand på bare få cm mellem antenne og hoved, er styrken faldet 10 gange. Er I bekymret, så læg babyalarmen i en afstand på 25 cm fra hovedet, for så er styrken fra de elektromagnetiske bølger 250-500 gange mindre end fra en mobiltelefon, ” siger Gert Frølund Pedersen og gør opmærksom på, at der ikke er kendte skader forbundet med elektromagnetiske bølger.
“Det er meget værre at have en mobil tæt på barnet end en babyalarm, fordi mobilen kan sende med en styrke, der er 25 gange højere, fordi signalet skal helt op til masten, hvorimod signalet fra babyalarmen kun skal op til modtageren, ” siger han.
Undersøgelse: Babylifte med bløde sider
Vi har undersøgt otte babylifte med bløde sider og konklusionen er klar: Flere babylifte beskytter ikke nødvendigvis barnet tilstrækkeligt fra at trille ud af liften, når du bruger den.
Der er problemer med barnets sikkerhed i bløde babylifte
Flere spædbørn er kommet alvorligt til skade ved brug af bløde babylifte. Aktindsigt tyder på, at der kan være problemer med produktsikkerhed ved særligt ét produkt.
Disse babymadrasser er uden uønsket kemi
Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet babymadrasser til tremmesenge for indhold og afgivelse af en lang række uønskede stoffer. Se, hvilke vi anbefaler.