Du får ingen vejledning, når du køber varer uden for EU
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Du får ingen vejledning, når du køber varer uden for EU

Det hjælper ikke at læse på pakken eller den vedlagte produktbeskrivelse, hvis du gerne vil vide mere om, hvad varen indeholder, og hvordan du skal bruge den.

Annette Birch · Foto: Thomas Dahl · 31. januar 2022
Røgalarm på mørkegrøn baggrund

Forbrugerrådet Tænk har købt en række produkter hos webbutikker uden for EU – bl.a. en sort lampe med en plastikkugle fra Ebay, som seniorrådgiver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk sidder og studerer.

”Hvis den brænder dit hus af, så er det bare ærgerligt,” siger Helen Amundsen. På lampen står der godt nok, at der er risiko for elektrisk chok, men der er ingen vejledning om, hvordan man skal bruge den, eller hvem producenten er. Lampen ligner heller ikke den annoncerede vare i webshoppen. Efter at lampen havde stået tændt et par timer, blev den meget varm og lugtede fælt af brændt plastik, hvorefter den brændte sammen og holdt op med at virke.

Projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk bemærker, at der ikke er oplysning om, hvem der er repræsentant for produktet i EU, hvis noget går galt med det. Det er der fra i sommer krav om skal fremgå på en række produkter, inklusive elektriske produkter. Stine Müller konstaterer, at vejledningen på flere af produkterne kun står på kinesisk, men selv når der er engelske tekster med, er de heller ikke til meget hjælp, mener Helen Amundsen. 

”Den gule børnelampe har fx en tekst på engelsk, men den giver ingen information og står på så dårligt engelsk, at det er næsten uforståeligt,” siger Helen Amundsen.

Hvis du køber en vare inden for EU, er der krav til mærkning, advarsler og instruktion i sikker brug af produktet. I EU skal producenter fx oplyse om indholdet i kosmetiske produkter som makeup og shampoo. EU-lovgivningen kræver desuden, at producenter af produkter til fødevarer med et glas- og gaffelsymbol står inde for, at de lever op til EU’s særlige krav til materialer beregnet til at være i kontakt med fødevarer.

CE-mærket er ingen garanti

Stine Müller og Helen Amundsen gennemgår et aktivitetsspil for små børn fra den kinesiske onlinemarkedsplads Aliexpress. På pakningen er et mærke, der ligner EU’s CE-mærke. Det betyder, at producenten står inde for, at produktet lever op til kravene i EU-lovgivningen.

”Jeg er bare bekymret for, at selv om der er et CE-mærke, så lever aktivitetsspillet ikke op til EU’s regler om produktsikkerhed. Spillet er beregnet til at sætte på barnesengen, men det går alt for let i stykker og indeholder mindre dele, som børn kan ­risikere at sluge i løbet af natten, når man ikke holder øje med dem,” siger Stine Müller.

Sådan tjekker du butikken

Flere udenlandske onlinemarkedspladser og butikker henvender sig til danske forbrugere på dansk og har et .dk-domæne, så hvordan skelner du, om du handler i en butik inden for eller uden for EU?

  1. Tjek firmaets hjemmeside og se, om firmaets adresse og telefonnummer står der. Vær opmærksom på, om teksten på hjemmesiden er på korrekt dansk eller ligner noget skrevet ved hjælp af en Google-oversættelse. Virksomheden er dansk, hvis der er CVR-nummer og/eller e-mærke. Få bekræftet virksomhedens certifikat på emaerket.dk.
  2. Undersøg, om virksomheden har en repræsentation i EU.
  3. Vær opmærksom på, at nogle onlinebutikker som Amazon, Ebay og Wish også har markedspladser, hvor sælgeren er en privat virksomhed eller en privat person.