Cykelstol: Sidder dit barn godt og sikkert på cyklen?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Cykelstol: Sidder dit barn godt og sikkert på cyklen?

Cykelstolen kan give dit barn ondt i nakken eller benene, hvis den ikke passer. Her er otte råd til at vælge en god cykelstol.

Signe Funch Madsen · Foto: Getty Images · 25. april 2024
Lille pige sidder i cykelstol med cykelhjelm på

Cykelstole er praktiske, hvis du skal have dit barn med på tur eller aflevere det i børnehave på vej til arbejde. Men har du tænkt over, om dit barn sidder godt i stolen?

I 2018 testede vi cykelstole, og det er blandt andet med udgangspunkt i testen, at vi kommer med disse otte råd. 

1. Hvor meget må barnet kunne bevæge sig?

Sidder dit barn i stolen i længere tid ad gangen, skal der være plads til, at det kan røre sig. Rygstøtten må derfor ikke omslutte barnet for meget og på den måde begrænse barnets mulighed for at bevæge sig. Er der luft rundt om barnet, er der desuden også plads til en flyverdragt i vinterperioden.

Når du har en cykelstol bagpå cyklen, må afstanden mellem cykelstolens ryglæn og cyklens saddel helst ikke være for kort. Sørg derfor for, at dit barn har plads nok til at se fremad, så det slipper for hele tiden at skulle vride eller dreje meget i nakken for at kunne se fremad. 

Har du rygsæk på, så vær opmærksom på, at den kan begrænse barnets udsyn eller ramme barnet - især hvis der er kort afstand mellem cykelstolens ryglæn og cyklens saddel.

2. Hvordan skal barnet spændes fast?

Det skal være nemt og hurtigt at spænde barnet fast i cykelstolen. Dermed undgår du selv at stå i skæve stillinger i alt for lang tid. 

Selen må ikke klemme barnets brystkasse eller skridt. Vær derfor opmærksom på, om selen sidder godt, så den ikke generer barnet. Du kan med fordel justere selen løbende, så den passer dit barn, uanset om barnet har meget eller lidt tøj på.

3. Hvad med ryglænet?

Ryglæn med blød polstring giver dit barn en mere behagelig transport. 

Det er vigtigt, at cykelstolens ryglæn giver ordentlig plads til barnets cykelhjelm, så den ikke hele tiden støder ind i ryglænet. 

Støder cykelhjelmen på ryglænet, kan dit barn ikke bevæge nakken frit. Vær derfor opmærksom på at vælge en cykelstol, der ikke har for højt ryglæn, eller hvor der ikke på anden måde er lavet god plads til cykelhjelmen.

4. Hvordan skal sædet indstilles?

Sædet må ikke være for dybt. Det kan nemlig forhindre et ordentligt blodomløb til dit barns ben. Sædet skal helst være så plant som muligt, og det må ikke være for smalt. 

Et for smalt sæde kan lægge pres på barnets hofter, så barnet får svært ved at bevæge sig.  

Er sædet for kort, kan selen genere omkring barnets skridt og inderlår. Husk, at der skal være plads til både ble og flyverdragt.

4.Hvordan skal armlænene være?

Armlæn eller armstøtter skal have en passende højde, så barnet kan hvile sine arme ordentligt.

Armlæn, der sidder for højt eller buer opad, kan få barnet til at sidde med hævede skuldre. Hvis armlænene til gengæld er for lave, kan barnet læne sig langt ud til siderne og gøre cyklen ustabil. 

5. Er affjedringen god nok?

Barnet kan få stød op gennem rygsøjlen, hvis der ikke er ordentlig affjedring. Ligesom der er fjedre i en sadel til voksne, har barnet også brug for noget, som gør bumpene mindre hårde, og her er god affjedring alfa og omega. God polstring og et blødt sæde kan tage nogle af de værste stød, når der er bump på vejene.

Du skal være opmærksom på skruer og forhøjninger i sædet. De kan genere, hvis der ikke er betræk på cykelstolen. Cykelstole monteret med et beslag på sadelpinden har typisk bedre affjedring end stole, der er monteret direkte på bagagebæreren.

6. Hvordan skal fodstøtten være?

Fodstøtten skal være bred nok, så der både kan være vintersko og sommersko – alt afhængig af årstid. Barnet kan nemlig ikke sidde ordentligt med benene, hvis fodstøtten er for smal. 

Husk også at justere afstanden fra fodstøtten til sædet, i takt med at dit barn vokser.

Afstanden mellem sædet og fodstøtten skal være sådan, at barnet hverken dingler med benene eller sidder med knæene oppe om ørene. Kan benene dingle frit, kan det lægge pres på barnets underlår. Det kan give ubehag ved knæhaserne, og barnet kan få fødderne i klemme i cykelhjulet.

Modsat kan underbenene blive sammenpressede, hvis afstanden mellem sædet og fodstøtte er for kort. 

8. Skal cykelstolen være bagpå eller foran?

En cykelstol kan monteres både foran eller bagpå, og hver sin anordning har sine fordele og ulemper. 

Frontmonterede cykelstole

Fordele

Ulemper

 • Rigtig god kontakt med barnet under kørsel.

 • Vejer mindre, så cykelstolen er lettere at håndtere.

 • Lettere at trække cyklen med barnet i stolen, fordi tyngdepunkt på cyklen er nærmere midten af cyklen.

 • Plads til bagage bag på cyklen.

 • Barnet vokser hurtigere ud af cykelstolen.

  Barnet er mere eksponeret overfor regn og blæst.

Cykelstol bagpå

Fordele

Ulemper

 • Kan bruges til større børn helt op til 22 kg, hvor børnene begynder at kunne cykle selv.

 • Bedre affjedring af stolen.

 • Barnet sidder mere beskyttet for vind og vejr i læ bag cyklisten.

 • Svært at have kontakt til barnet, når du cykler.

 • Tungere end frontmonterede cykelstole.

 • Tager pladsen for bagage.