Digitale assistenter: Skal du styre dit hjem med en højttaler?
Google Assistant, Apple Siri og Amazon Alexa er digitale assistenter, og de er på vej ind i vores hjem. Men er den lille højtalerassistent en god hjælp ‒ eller overvåger den dig?
Du kender måske digitale assistenter fra din smartphone, hvor du kan søge efter ting med stemmen. Digitale assistenter kan også hjælpe dig med alt fra vejr- og trafikmeldinger, nyheder, indkøb, opskrifter, bestilling af takeaway-mad til kontrol af lys, varme og afspilning af musik.
De samme digitale assistenter – Siri, Alexa og Google – finder du også som højtalere, du kan stille op i dit hjem og kommunikere med. Men inden du køber en smarthøjtaler, skal du vide, hvad den lille højtaler faktisk kan og gør.
Hvordan hører Siri, Alexa og Google dig?
Digitale assistenter lytter altid med, mens de venter på et kodeord fra dig.
Kodeordet vækker den digitale assistent og fortæller den, at du taler til den. "Hej Google eller OK Google", vækker for eksempel den digitale assistent i Google Home-højtaleren, hvorimod ordet "Alexa" vækker Amazons digitale assistent og "Siri" åbner Apples funktion.
Instruktionen kan for eksempel være: "Google, spil afslappet jazz fra Spotify", hvorefter Google Assistant vælger en musikliste fra Spotify med jazz. Forudsætningen er, at du har koblet den digitale assistent op på dit Spotify-abonnement.
Men den indbyggede mikrofon står konstant og lytter efter kodeordet, hvilket reelt udsætter dig for overvågning døgnet rundt.
Overvåger den digitale assistent dig?
Digitale assistenter lytter altid med, mens de venter på kodeordet, der aktiverer dem. Amazons smarthøjtaler med skærm, Echo Show, har indbygget kamera og kigger derfor også med.
Hvorvidt den digitale assistent ‒ og firmaet bag ‒ optager lyd eller video fra dit hjem og gemmer det, når du ikke bruger assistenten, vides ikke med sikkerhed.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Forbrugerrådet Tænk mener: Digitale assistenter må ikke smuglytte
"Forbrugerrådet Tænk hilser digitale assistenter velkommen i Danmark, men de skal være i stand til at fungere på en måde, så de respekterer privatlivets fred. Der kan nemlig opstå et dilemma, hvis den digitale assistent står i baggrunden og suger informationer – og for eksempel optager private samtaler. Derfor kræver vi, at producenterne garanterer, at de digitale assistenter laves, så de kun optager, når du henvender sig til dem."
Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.
Belysning: Beskyt dine personlige oplysninger
Lamper og pærer, du kan styre via apps, er både sjove og smarte. Men de kan indsamle personlige data om dig. Få hjælp til at tage kontrol over dine data.
Internetforbundne produkter: Stil 3 spørgsmål, før du køber
Kan dit tv, alarmsystem, din højtaler eller din Google Home gå på nettet? Så kan andre få adgang til dine personlige data. Få hjælp til at beskytte dit privatliv.