Sådan kan du sælge overskudsstrøm fra dit solcelleanlæg
Når solen skinner, vil dit solcelleanlæg ofte producere mere strøm, end du kan nå at bruge. Noget af den kan lagres på et batteri, og resten kan du sælge til energinettet. Men hvordan bærer du dig ad med det – og kan det betale sig?
OBS. Dette er proceduren for salg at overskudsstrøm for solcelleanlæg, der blev installeret fra 2012. Har du et solcelleanlæg fra før 2012, er reglerne noget anderledes. Du kan søge information om de ældre anlæg hos Energistyrelsen.
1. Kig på din elregning
Før du sætter din overskudsstrøm til salg, er det en god ide at danne et overblik over, hvor meget strøm, du har at sælge. For at komme frem til det skal du først finde ud af, hvor meget strøm, du producerer, og hvor meget af det, du selv bruger.
Til nogle anlæg kan du få en app til at aflæse dit strømforbrug for solcelleanlægget. Ellers kan du kigge på din elregning.
Ordbog
Produktionselleverandører er energiselskaber, som køber og sælger energi, herunder el. Nogle produktionselleverandører vil derfor være de samme selskaber, som vi i dagligdagen kalder for elselskaber.
Netselskaber er dem, der driver elnettet inden for et geografisk område – altså dem, der holder opsyn med de kabler, der transporterer strømmen rundt.
Energinet er et selvstændigt statsligt selskab under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. De har det overordnede ansvar for forsyning af strøm og andre former for energi.
Når du ved, hvor stor del af din solcellestrøm, du har i overskud, kan du påbegynde dit regnestykke og få en ide om, hvad du kan tjene. Ifølge Energistyrelsen kan du i gennemsnit tjene mellem 1.000 og 4.000 kroner om året på at sælge din overskudsstrøm fra solenergi.
Præcis hvad du tjener, kommer dog an på mange forskellige faktorer, og i nogle tilfælde vil du ikke kunne komme op på 1.000 kroner om året. Det kan fx være hvis dit solcelleanlæg er så småt, at du bruger alt strømmen selv.
2. Hvor meget kan du tjene på at sælge strøm fra dine solceller?
KWh-prisen på den rå strøm – altså før afgifter og tariffer – er den samme, ligegyldigt om strømmen kommer fra solceller eller andre energikilder, og lige meget om du køber eller sælger strøm. Markedsprisen på el svinger hele tiden, og du kan ikke være sikker på at få det samme beløb pr. kWh strøm, du sælger i morgen – eller bare om en time – som du gør nu og her.
Derudover svinger dit eget strømforbrug sikkert fra dag til dag, og solen vil nogle dage skinne mere end andre. Derfor er det umuligt at lave et nøjagtigt regnestykke over hvor mange penge, du vil tjene på at sælge overskudsstrøm.
Du kan dog på flere produktionselleverandøreres hjemmesider se eksempler på, hvor meget du kan tjene i løbet af et år for en given mængde overskudsstrøm ud fra et eksempel på en kWh-pris.
Hvis du vil sammenligne tilbud, kan du kan enten selv bruge hjemmesidernes regneeksempler og erstatte tallene med dem fra din egen elregning, eller du kan ringe og indhente tilbud hos forskellige selskaber med udgangspunkt i dit specifikke forbrugsmønster.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Sådan sparer du penge på elregningen
Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.
Elselskaber bag ulovligt telefonsalg
Endnu et elselskab er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden og dømt for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk efterlyser større og mere systematisk kontrol med elselskabernes markedsføring.
Du betaler din elregning i blinde
Det er enormt kompliceret og vanskeligt selv at tjekke, om du egentlig betaler den rigtige pris for din elektricitet. Tallene bør gøres tilgængelige ved lov, mener Forbrugerrådet Tænk.