Indeklimamålere fortæller ikke hele sandheden
Du får ikke det komplette billede af dit hjems indeklima med en luftkvalitetsmåler, men den kan måske hjælpe dig til at lufte mere ud.
CO2, skadelige partikler, støv, VOC (uønskede gasser) og luftfugtighed. Dit hjems indeklima består af en række ingredienser, som du hverken kan se eller lugte, men som kan have en stor betydning for fx helbred, søvn og livskvalitet.
“Man kan sige, at vi mennesker både er en del af problemet og løsningen, når det kommer til et godt indeklima. Alene det at være i boligen påvirker fx CO2-niveauet, og et forhøjet niveau kan give problemer med søvn, helbred og koncentration. Hvis vi tørrer tøj i boligen, kan det give forhøjet luftfugtighed, og når vi laver mad, tænder stearinlys eller fyrer op for brændeovnen, bliver der fx udledt sodpartikler. På sigt kan disse partikler være kræftfremkaldende eller have negative effekter på hjerte-kar-helbredet,” siger indeklimaforsker Grethe Elholm, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og fortsætter:
“Det er ikke den enkelte, stegte kylling, der er problemet. Det er den samlede effekt af alle de ting, du foretager dig i dit hjem, som kan give et dårligt indeklima. Løsningen er dog relativt simpel: Hvis du sørger for at lufte ordentligt ud hver dag og rengøre din bolig på god, gammeldags manér, så kan du fortynde og fjerne rigtig mange af de elementer, der påvirker indeklimaet negativt.”
Luft ud dagligt
Flere undersøgelser tyder på, at det ikke står så godt til med danskernes indeklima. Andelen af personer, der dagligt eller næsten dagligt lufter ud, er fx faldet fra omkring 92 procent til 84 procent fra 2000 til 2021. Det viser rapporten ‘Danskernes boligmiljø i 2021 og udviklingen siden 2000’, som Statens Institut for Folkesundhed og BUILD ved AAU står bag.
Samtidig viser Realdanias undersøgelse ’Kan adfærdsdesign forbedre indeklimaet på børneværelset?’ fra 2018, at blandt undersøgelsens 100 danske børnefamilier havde syv ud af ti gennemsnitligt et dårligt indeklima om aftenen og natten.
Men hvis ikke vi selv kan huske at lufte ud i boligen regelmæssigt, så findes den gyldne løsning måske i en af de mange luftkvalitetsmålere på markedet?
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Stearinlys eller LED-lys: Hvilket skal du vælge?
Stearinlys kan afgive sodpartikler til indeklimaet, mens LED-lys har elektronik og batterier, der kan belaste miljøet. Se fordele og ulemper.
Indeklima: Sådan fjerner du skjulte kemikalier fra dit hjem
Din elektronik og møbler kan afdampe skjulte uønskede kemikalier, som binder sig i støvet i dit hjem. Få tips til et godt indeklima her.
Luftrensere er dyre i drift og virker ikke så godt, som du tror
Ny undersøgelse af luftrensere bekræfter behovet for standarder på området, siger Forbrugerrådet Tænks testansvarlige.