Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Festival og koncert: Spot de falske billetter

Udsolgte festivaler eller koncerter kan være fristende at købe billet til - udenom arrangøren. Læs her, hvordan du undgår billethajer og overpriser.
Af Therese Dons Christensen
9. April 2018
Koncertfusk: Spot de falske billetter
Foto: iStock

Køb din billet på en sikker måde

Billetter til koncerter og festivaler er tit eftertragtede, og derfor er der et stort marked for falske billetter.

Køb ikke din billet i desperation - hvis du bruger din sunde fornuft og husker et sæt enkle regler, er der mindre risiko for, at du ender i gabet på en billethaj.

Billetkøb er sikrest hos officielle salgssteder

Officielle salgssteder er altid det sikreste sted at købe billet til koncerter og festivaler. I Danmark er Ticketmaster og Billetlugen nogle af de største officielle salgssteder.

Tvivler du på salgsstedet, kan du besøge kunstnerens eller festivalens hjemmeside og derfra følge linket til det sted, billetten bliver solgt. Nogle gange køber du billetten på kunstnerens eller festivalens egen hjemmeside, andre gange bliver du sendt videre til en anden hjemmeside.

Se eksempler på officielle billetsalgssteder

Køber du billetter privat, skal du være særligt opmærksom

Billetter kan du også købe af privatpersoner - men pas på ikke at blive snydt.

Sælgeren skal du altid tjekke grundigt. Bed om navn, telefonnummer og adresse, og prøv eventuelt at finde oplysninger om sælgerens omdømme på nettet. Hvis det overhovedet er muligt, så mød sælgeren fysisk og få dine billetter, samtidig med at du betaler for dem.

Pas på med at købe billetter fra udenlandske hjemmesider. Vær særligt opmærksom på siden Viagogo - erfaringer fra Forbrugerrådet Tænks rådgivning viser, at du har stor risiko for at blive fuppet.

Få udvidet rådgivning som medlem

Tjek om billetten er ægte

Køber du billetter af en privatperson, så tjek, om billetten er ægte, før du betaler.

De officielle salgssteder kan muligvis fortælle dig, om billetten er ægte. Hvis du er i tvivl, om billetten er ægte, så kontakt dem for at høre, hvordan du bedst muligt verificerer, at der er tale om en gyldig billet.

Selv om billetten er ægte, kan du stadig risikere, at billetten er blevet solgt flere gange, så du ikke kan bruge den.

Digitale billetter er lette at printe eller videresende som PDF-filer. Derfor kan du risikere, at billetten ikke er gyldig i døren, hvis en anden har brugt den samme billet før dig.

Betal med kort frem for MobilePay og kontanter

Betaler du for en billet, du aldrig modtager, er dine rettigheder forskellige alt efter, om du køber den af en virksomhed eller af en privatperson.

Køber du billet hos en virksomhed, kan banken normalt føre pengene tilbage til dig, hvis du betaler med betalingskort og handler på nettet.

På MobilePay gælder det samme, så længe du laver betalingen til virksomheden og ikke overfører til en privatperson. Tjek, at du ikke overfører til et privat telefonnummer på MobilePay, men til en virksomhed med et 5-cifret nummer.

Sådan får du pengene tilbage, hvis du har betalt med kort

Privat handel giver mindre sikkerhed

Køber du billet af den privatperson, er du dårlig stillet, hvis du bliver snydt - uanset om du betaler kontant, med MobilePay eller laver en bankoverførsel. Eksempelvis har banken som udgangspunkt ikke mulighed for at tilbageføre pengene til dig.

Oplysninger som navn, telefonnummer og adresse på den person, du køber billet af, er dog altid en fordel at have, når du betaler.

Hvad kan du gøre, hvis du er blevet snydt ved billetkøb?

Hvad siger loven?

I Danmark er det ulovligt, at videresælge billetter til overpris.

Loven skal sikre, at alle har lige mulighed for at gå til koncerter og sportsarrangementer.

Du snyder derfor dig selv og støtter billethajerne, hvis du vælger at købe en billet til overpris.

Forbrugerrådet Tænk mener: Hovedansvar for billetsnyd ligger hos platformene

"Billetsnyd er udbredt på uofficielle billetbørser som Viagogo og Stubhub. Ansvaret for, at forbrugerne ikke bliver snydt, ligger i høj grad hos disse platforme.

De danske regler på området er klare nok, men Forbrugerrådet Tænk savner stærkere håndhævelse fra myndighedernes side, herunder på tværs af landegrænserne."

Martha Nør Kjeldsen, seniorjurist