Få er forberedt på skilsmissens svære deling af værdier
De færreste ægtepar har forberedt sig på en dag at skulle hver til sit. Men hvis I skal skilles, skal begge parter som udgangspunkt have lige meget med af værdi.
Der bliver vendt op og ned på økonomien, når ægteskabet går i stykker, og det kan gå grueligt galt, hvis der ikke på forhånd er lavet aftaler om, hvordan værdier deles.
”Der er så mange aspekter i det at flytte sammen eller blive gift, at man skal forberede sig meget grundigt på det. Typisk begår folk den fejl, at når de bliver gift og flytter sammen, så er det følelserne, der har magten.
Man kan simpelthen ikke forestille sig at skulle flytte fra hinanden igen. Derfor får parrene sjældent sikret sig med samlivskontrakter eller ægtepagter,” siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.
Delingen af værdierne skal ske under hensyn til den enkeltes økonomi
Når to mennesker bliver gift, er det ægteskabsloven, der gælder, og ifølge den har parterne derefter en ligedelingsformue. Det vil sige, at hver part skal have lige meget med af værdi, hvis de senere går hver til sit.
I praksis er det dog sådan, at delingen af værdierne skal ske under hensyn til den enkeltes økonomi, hvad personen har af aktiver og af gæld.
Hvis en person samlet set skylder mere væk, end vedkommende ejer, så er der ikke noget at dele med ægtefællen ved skilsmissen, uanset hvor mange huse og biler, der er i husstanden.
Arbejdsmarkedspensioner skal ikke deles
Her er et eksempel: Peter og Petrea skal skilles. Peter står som ejer af huset, som er en million kroner værd og belånt med 750.000 kroner. Derudover har Peter studielån og andre personlige lån på i alt 250.000 kroner.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Dét skal du tænke på, før du dør
Det kan være svært at forholde sig til ens egen død ude i horisonten, men du kan spare din familie for mange praktiske og økonomiske udfordringer, hvis du forbereder dig godt. Start her.
Sådan holder du styr på økonomien efter et dødsfald
Oven i sorgen over at miste en ægtefælle eller en forælder står du som pårørende ofte over for en masse økonomiske og praktiske spørgsmål, der skal håndteres. Få hjælp her.
Optimer din privatøkonomi og spar penge
Som medlem kan du få 25% rabat på uvildig økonomirådgivning hos UvildigRaad.