Årsberetning 2021: Forbrugerrådet Tænk Kemi
Uønsket kemi klatrede op af den politiske dagsorden i EU i 2021. EU kommissionen har nemlig vedtaget en kemikaliestrategi, der sikrer mennesker og miljø bedre i fremtiden.
Kommissionen vil blandt andet forbyde flere kemikalier i forbrugerprodukter, herunder de berygtede fluorstoffer. Også de hormonforstyrrende stoffer er i Kommissionens søgelys og cocktaileffekten vil nu også blive inddraget i risikovurderingen af kemikalier.
En ting er dog intentioner, noget andet er handling, og det vil i de kommende år vise sig, om Kommissionen og ikke mindst landene har modet til at gennemføre ændringerne, og derfor fortsatte Forbrugerrådet Tænk Kemi i 2021 sit arbejde med at få den uønskede kemi frem i lyset. Arbejdet fokuserer på cocktaileffekten og på de stoffer, der stadig er tilladt, men som forskere og myndigheder har på lister over uønsket kemi.
Forbrugerrådet Tænk Kemi i tal og samarbejder
I 2021 offentliggjorde Forbrugerrådet Tænk Kemi 22 test af 813 forbrugerprodukter, hvoraf halvdelen fik en C vurdering, fordi de indeholder uønsket kemi.
Ud over testene, så vurderer Forbrugerrådet Tænk Kemi kosmetik og personlige plejeprodukter i appen Kemiluppen. I 2021 blev over 2.000 produkter vurderet, og databasen bag Kemiluppen rummer nu over 22.000 vurderede produkter. Ca. 1/3 får C-vurderinger.
Resultater fra både test og i Kemiluppen er populære. Der blev klikket næsten 900.000 gange på ”test” og ”gode råd”-sider på www.taenk.dk/kemi, og Kemiluppen fik 2,5 mio. scanninger i 2021, hvilket er en stigning på 25 procent.
Kemiluppen er nu downloadet over 500.000 gange og der er scannet 13,5 mio. gange siden lanceringen i december 2015. I 2021 blev appen downloadet 83.000 gange. En stigning på 56 procent.
Forbrugerrådet Tænk Kemi udvidede sit samarbejde med vores internationale kollegaer i ICRT (testsamarbejde), og med grønne og forbrugerorganisationer i Norge, Holland, Belgien og Sverige.
Kendskabet i befolkningen til Forbrugerrådet Tænk Kemi er på 29 procent (+1%), mens kendskabet blandt de 30-39 årige er på 38 procent, og blandt de studerende på 48 procent.
Fremtiden for Forbrugerrådet Tænk Kemi
I slutningen af 2021 blev det en realitet, at projektet fortsætter til og med 2025, da det lykkedes at sikre en større fireårige bevilling i Kemiindsatsen 2022-25, som alle Folketingets partier står bag.
Forbrugerrådet Tænk Kemi vil derfor også de næste fire år hjælpe forbrugerne med at foretage oplyste valg, og give dem mulighed for at styre uden om den uønskede kemi. Og samtidig vil arbejde med at få den skadelige kemi frem i lyset og være med til at influere på den europæiske proces og på den måde hjælpe ikke kun danske forbrugere, men forbrugere i hele EU.