Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Apps: Kemiluppen og Tjek Kemien tjekker for uønsket kemi

Undgå hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer med vores 2 apps. Brug dem til at tjekke plejeprodukter eller elektronik, legetøj og tekstiler.
Af David Bergeon
8. Januar 2020
Apps: Kemiluppen og Tjek kemien tjekker for uønsket kemi
Foto: Morten Andersen

Undgå uønsket kemi med apps

Kemikalier, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende, kan du støde på hver dag. Den uønskede kemi kan du for eksempel finde i makeup, plejeprodukter, legetøj og møbler.

Forbrugerrådet Tænk har lavet 2 apps, der gør det lettere for dig at undgå uønsket kemi. Læs om de 2 apps her.

Kemiluppen – find uønsket kemi i dine plejeprodukter

Kemiluppen er en app, der hjælper dig med at finde stoffer, som er allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende i dine personlige plejeprodukter.

Med appen kan du scanne stregkoden på dit plejeprodukt og modtage Forbrugerrådet Tænk Kemis vurdering af produktet:

  • C-kolbe (produktet indeholder uønsket kemi)
  • B-kolbe (produktet indeholder for eksempel parfume eller miljøbelastende stoffer)
  • A-kolbe (produktet er et godt valg)

Appen indeholder over 13.000 personlige plejeprodukter som solcreme, bodylotion og vådservietter.

Støder du på et produkt, der ikke er i appen? Tag et billede af produktets forside og bagside – husk at hele ingredienslisten skal være tydelig på billedet – og send billedet ind via appen. Så gør du opmærksom på, at du gerne vil have produktet vurderet.

Husk at slå meddelelser til på din mobil

Kemiluppen sender dig notifikationer om nyheder i appen. Men du modtager dem kun, hvis du har slået meddelelser til for appen.

Slå notifikationer til via Indstillinger på din mobiltelefon. 

Hent Kemiluppen i App Store eller Google Play

Appen er udviklet af Forbrugerrådet Tænk Kemi, der er et initiativ under Forbrugerrådet Tænk. Forbrugerrådet Tænk Kemi er sat i verden for at hjælpe dig, der ønsker at undgå problematiske kemikalier i din hverdag.

Tjek Kemien – find problematisk kemi i elektronik, legetøj, tøj og møbler

Tjek Kemien er en app, der hjælper dig med at finde problematisk kemi i elektronik, legetøj, møbler og tekstiler eller andre lignende produkter.

Scanner du stregkoden på et produkt med appen, spørger du leverandøren, om produktet indeholder særligt problematiske kemikalier, der er på EU’s kandidatliste.

Kandidatlisten er en liste over 209 kemikalier, som EU-landene ønsker, at industrien skal udskifte. Enten fordi produkterne er kræftfremkaldende, mistænkt hormonforstyrrende, skadelige for forplantningen, ændrer arveanlæg eller er særligt miljøskadelige.

Hvis produktet indeholder mere end 0,1 procent af et stof på kandidatlisten, har du ret til at få det oplyst. Du kan enten spørge i butikken eller bruge appen til at få svar.

Scanner du et produkt med Tjek Kemien-appen, sender appen en forespørgsel til leverandøren. Er der allerede et svar i databasen, får du svar med det samme. Når du scanner produkter viser du industrien, at du går op i, at der ikke er uønsket kemi i dine produkter. 

Mad, kosmetik, lægemidler og produkter som terpentin, vaskepulver og maling er ikke omfattet af denne app, da de hører under anden lovgivning.

Hent Tjek Kemien i App Store eller Google Play

Appen Tjek Kemien er udviklet i samarbejde mellem Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk.