Kosmetik: Dette omdiskuterede stof er hormonforstyrrende | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kosmetik: Dette stof er hormonforstyrrende

Konserveringsmidlet butylparaben, der bruges i kosmetiske produkter, er ifølge EU hormonforstyrrende for mennesker. Flere kosmetikbrands udfaser stoffet.

Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 16. september 2020
Kvinde smører creme i ansigtet

Har du brugt kosmetiske produkter som cremer, foundation eller mascara jævnligt over de seneste årtier? Så er der risiko for, at du er stødt på konserveringsmidlet butylparaben.

Butylparabens hormonforstyrrende virkninger har været diskuteret mellem blandt andet forskere, myndigheder, industrien og NGO’er i mere end 20 år.

Butylparaben er hormonforstyrrende i mennesker

EU’s medlemslande har nu enstemmigt vedtaget, at stoffet er hormonforstyrrende i mennesker. Det sker på baggrund af et omfattende arbejde fra danske DTU Fødevareinstituttet og Miljøstyrelsen.

Stoffet er derfor optaget på den såkaldte kandidatliste på grund af sine hormonforstyrrende effekter, hvilket er usædvanligt for et stof, som anvendes i kosmetik.

Kandidatlisten er EU's liste over særligt problematiske kemikalier.

Stoffet er fortsat lovligt at bruge i dine produkter

Hormonforstyrrende effekter til trods er butylparaben stadig lovligt at bruge i kosmetik og andre produkter.

Et enkelt produkt med indhold af butylparaben vil højst sandsynligt ikke udgøre en risiko i sig selv.

Men det kan bidrage til den såkaldte cocktaileffekt af uønsket kemi, som du udsættes for i din hverdag, og som samlet set kan være problematisk i forhold til hormonforstyrrende effekter.

Forbrugerrådet Tænk: Brug for forbud

Forbrugerrådet Tænk har siden begyndelsen af dette årtusinde arbejdet for et forbud mod butylparaben.

I test har man også gjort opmærksom på, hvilke produkter der indeholdt stoffet.

Men butylparaben bliver trods sin omdiskuterede historik stadig brugt i kosmetiske produkter fra store brands. Dog i mindre omfang end tidligere.

Kemiluppen finder over 100 produkter med butylparaben

Appen Kemiluppen indeholder data om indholdsstofferne i næsten 13.000 kosmetiske produkter på det danske marked.

Ifølge Kemiluppens databasen findes butylparaben i over 100 produkter.

Du skal være opmærksom i blandt andet pudder, foundation og mascara, hvor stoffet kan blive brugt som konserveringsmiddel.

Vil kosmetikindustrien udfase butylparaben?

De hormonforstyrrende effekter får betydning for brugen af butylparaben, efter at stoffet er optaget på EU's såkaldte kandidatliste.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har spurgt de kosmetikbrands, som har produkter med butylparaben, om de fortsat vil anvende stoffet.

Svarene fra virksomhederne peger i flere retninger. Flere kosmetikbrands har allerede udfaset butylparaben i de nyeste versioner af deres produkter eller vil fremover ikke længere anvende butylparaben.

Alle brands har dog ikke svaret på henvendelsen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Mens nogle også svarer, at de fortsat vil bruge stoffet.

Det svarer virksomhederne

  • Butylparaben er stadigvæk lovligt i kosmetiske produkter, og vi holder skarpt øje med ingrediensen. RB har kosmetiske produkter i hele Europa og er derfor i gang med en intern undersøgelse af vores europæiske kosmetiske portfolio for at fastlægge mulige produkter hvor at en reformulering kunne være på tale. Det forventes as SCCS (den videnskabelige komité i EU) kommer med en vurdering af butylparaben i oktober 2020, hvorefter vi vil handle som skulle være krævet, det skal dog ikke udelukkes at vi tager initiativ på produkterne inden SCCS vurderingen efter vores interne undersøgelse.

  • Cliniques produkter er ikke længere formuleret med butylparabe

  • Vi vil fjerne butylparaben fra produktet

    Koncentrationen af butylparaben i nuværende produkt er 0,025 procent, hvilket er under grænseværdien på 0,1 procent.

  • Vi vil sælge ud af de eksisterende vare, når vi har spurgt vores leverandør, om de kan bekræfte, at de overholder grænsen under 0,1 procent, og vi beder dem alle om at udfase brug af butylparaben. Nye produkter, som købes ind fra nu af, vil være uden.

  • Procter & Gamble svarer, at de er klar over, at butylparaben er kommet på kandidatlisten, men fremhæver, at det er vurderet sikkert at anvende butylparaben i kosmetik i bestemte mængder.

    At stoffet listes på kandidatlisten har ikke betydning for den sikkerhedsvurdering, der er lagt til grund for EU's regulering af parabener i kosmetikforordningen.

  • LVMH svarer, at sikkerheden ved deres produkter er det vigtigste, og de følger de skrappe regler lagt ud i kosmetikforordningen. De følger arbejdet i den videnskabelige komité under EU (SCCS).

    De er opmærksomme på, at butylparaben er kommet på kandidatlisten, men understreger, at brugen i deres produkter er sikker.

    LVMH har besluttet at udfase parabener, og der vil derfor ikke forekomme varianter af parabenerne i deres nye formuleringer fremadrettet.

  • Det må være et meget gammelt produkt, som I har i Kemiluppen. Produktet har i dag skiftet navn og indhold flere gange siden konserveringen med butylparaben. Produktet er dog slet ikke på det danske marked i øjeblikket. I Europa bruger vi ikke butylparaben.

  • Vi følger løbende den lovgivning, der er på området, og det samme gør vores mærkeejer. Pt. har vi ikke nogen informationer om, at Shiseido ændrer på formularen, og vi fortsætter salget af vores håndcreme.

  • Vi er en webshop, der sælger PJUR's produkter. Umiddelbart vil de pågældende produkter ikke blive genbestilt fra vores side.

  • Det nyeste produkt indeholder ikke butylparaben, og vi arbejder for at udfase alle parabener.

  • Virksomheden vil ikke udfase stoffet. Den oplyser, at indholdet af butylparaben i dets produkt er lig med eller under 0,04 procent. Den oplyser desuden, at det kun er i et af mærkets produkter, Bondi Sands Everyday Gradual Tanning Milk, at stoffet optræder.

  • Henviser til svar fra Kosmetik- og Hygiejnebranchen. Se fanen "Kosmetik- og hygiejnebranchen: Vi er opmærksomme på butylparaben".

  • Intet svar.

  • Intet svar.

  • Intet svar.

  • Intet svar.

  • Intet svar.

Omdiskuterede stoffer er i hundredvis af produkter

Andre kemiske stoffer i paraben-familien har ligesom butylparaben været i søgelyset. Det skyldes forskning, der har påvist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Nogle parabener er blevet forbudt at anvende i kosmetik. Det gælder for eksempel isopropylparaben og isobutylparaben.

Men parabener som propylparaben, ethylparaben, methylparaben og butylparaben er stadig tilladt at anvende.

I appen Kemiluppens database fremgår det, at:

  • Methylparaben findes i over 750 produkter
  • Propylparaben findes i over 400 produkter
  • Ethylparaben findes i over 200 produkter
  • Butylparaben findes i over 100 produkter

Parabener kan efterligne kvindeligt kønshormon

Studier af parabener i både celle- og i dyreforsøg viser, at de kan efterligne det kvindelige kønshormon (østrogen aktivitet).

For nogle parabener peger studier i retning af, at de også kan nedsætte effekten af det mandlige kønshormon (antiandrogen effekt).

Fire gode råd til at undgå parabener

  • Hent appen Kemiluppen. Med den kan du tjekke om dine kosmetik- og personlige plejeprodukter indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det gælder for eksempel også parabener.
  • Kig efter produkter, der er svanemærket. Svanemærkede produkter må ikke indeholde parabener og andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Hold øje med ingredienser, der slutter med -paraben på indholdsdeklarationen. De vigtigste parabener at undgå er propyl- og butylparaben.
  • Vær opmærksom på fødevarer, der indeholder E214, E215, E218 og E219. Stofferne kan også angives som for eksempel ethyl- og methyl-p-hydroxybenzoat. Ifølge Fødevarestyrelsen må parabeners kun anvendes i slik, snacks som for eksempel chips og behandlede nødder, samt i visse kødprodukter.

Kosmetik-og hygiejnebranchen: Vi er opmærksomme på butylparaben


"Vi er opmærksomme på, at butylparaben nu findes på kandidatlisten, og vi følger nøje den regulatoriske proces. I dag findes der mange produkter på markedet med og uden butylparaben. Fælles er, at alle produkterne er sikre. Skulle butylparaben blive reguleret via REACH, vil dette blive vurderet på samme måde, som når andre ingredienser reguleres. Der er ikke belæg for at betvivle sikkerheden af de kosmetikprodukter, som indeholdeholder butylparaben. I Kosmetik-og hygiejnebranchen opfordrer vi vores medlemmer til hele tiden at have fokus på ny viden og at udfase problematiske ingredienser, hvor det er muligt."

Helle Fabiansen, adm. direktør i Kosmetik- og Hygiejnebranchen