Får du hvidere tænder af tandblegning?
Misfarvede tænder eller et hvidt tandpastasmil? Måske drømmer du om hvidere tænder. Men virker tandblegning overhovedet, og hvad er bivirkningerne?
Blegebehandling kan gøre tænder hvidere, hvis der er trængt farvestoffer ind i tænderne. Men tandblegning virker ikke, hvis dine tænder er misfarvede af andre årsager.
Ser dine tænder mørke ud, fordi emaljen er slidt for eksempel, virker tandblegning ikke.
Blegemidler til hjemmebrug – for eksempel gel til hjemmeblegning og lysbehandling kan virke tiltrækkende, fordi det er billigt og nemt. Men virker det?
Virker hjemmeblegning af dine tænder?
Hjemmeblegemidler, du køber i håndkøb eller på nettet, må højst indeholde 0,1 procent af blegemidlet brintoverilte (hydrogenperoxid).
Hjemmeblegningen virker ikke, fordi det kræver mindst 3 procent brintoverilte i et blegeprodukt, for at produktet kan blege tænder. Det fastslår Ulla Pallesen, overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.
Bruger du gel til hjemmeblegning? Så risikerer du, at gelen ender på dit tandkød i stedet for på tænderne. Gelen skal ligge i en tandskinne. Passer den medfølgende skinne ikke til dit tandsæt, ender gelen hurtigt på tandkødet. Det giver risiko for irriteret eller ætset tandkød.
Pas særligt på tandblegeprodukter fra webshops
Forbrugerrådet Tænk har lavet en kemisk analyse af 11 tandblegeprodukter, som er indkøbt på Amazon.com, LightInTheBox.com og AliExpress.com.
7 ud af 11 blegeprodukter indeholdt brintoverilte over den tilladte grænse på 0,1 procent. De målte koncentrationer af brintoverilte varierede fra 1,4 procent til 7 procent.
2 af de 7 produkter indeholdte endda mere brintoverilte end, hvad der er tilladt i professionelle tandlægeprodukter.
Bleger du tænderne med et af disse produkter, vil der være risiko for, at du ætser emaljen på dine tænder. Produkterne kan irritere tandkød og mundslimhinde og give øget følsomhed i tænderne.
Tandblegning hos tandlægen virker kun i nogle tilfælde
Vil du gerne forsøge med tandblegning? Så gå til din tandlæge.
Tandlæger undersøger tænder, tandhalse og tandkød, før de vurderer, om du får noget ud af en tandblegning, og om dine tænder er for sårbare til behandlingen.
Tandlæger laver derudover en tandskinne, der passer præcis til dig og dine tænder. Og tandlæger må bruge brintoverilte i en koncentration på op til 6 procent. Derfor skal du få bleget dine tænder hos tandlægen, hvis det skal virke.
Tandblegning anbefaler Ulla Pallesen dog slet ikke. Det virker ikke altid, og der er for mange bivirkninger.
Tandblegning giver ofte bivirkninger
Smerter i tænderne følger ofte med tandblegning. Især hvis du i forvejen har følsomme tandhalse. Isningerne holder som regel op efter nogle dage. Mange får dog så ondt, at de ikke har lyst til at fortsætte med blegningen.
Tandblegning er ikke permanent, og du kan derfor få behov for at blege tænderne igen. Men blegningen fjerner en ganske lille smule af tandens emalje ved hver behandling. Derfor skal du helst vente et par år med at gentage behandlingen.
Lysbehandling for at lysne tænder har ingen effekt
På nettet kan du købe blegeprodukter, der lover at gøre dine tænder hvide med varmt lys. Lysbehandling af dine tænder anbefaler overtandlæge Ulla Pallesen ikke. Lysbehandlingen har ingen effekt.
Varmen udtørrer tænderne, så de ser lidt lysere ud umiddelbart efter behandlingen. Men forskellen forsvinder hurtigt igen, når vand igen trænger ind i tænderne.
Forbrugerrådet Tænk mener: Danske myndigheder skal kontrollere blegeprodukter bedre
”Danske myndigheder godkender ikke produkter, før de kommer i butikker og på webshops. Producenterne af blegeprodukter skal selv sørge for, at deres produkter lever op til lovgivningen.
Vi mener, at myndighederne skal have langt mere kontrol med kosmetiske produkter som tandblegemidler. På den måde kan du undgå produkter, der går ud over din sundhed og lover mere, end de holder.”
- Sine Jensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk
Disse elektriske tandbørster er Bedst i Test
Hvilke elektriske tandbørster er bedst til at børste tænderne rene? Vi har testet, og peger her på de bedste eltandbørster.
Undgå disse stoffer i tandpasta
Din tandpasta kan indeholde stoffer, som er mistænkt for at skade arvematerialet eller for at være hormonforstyrrende. Se, hvilke stoffer du skal undgå.
Forhandling hos tandlægen: Få hjælp til din forhandlingsmail
Tandlægers priser varierer. Få hjælp til at skrive til din tandlæge, så du kan få en lavere pris.