Bodylotion og cremer: Emballagen lover mere end den kan holde | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Emballagen på hudpleje lover mere, end den kan holde

Til følsom hud, parabenefri og 48 timers fugt. Hvad betyder de løfter, som cremer og lotions giver på emballagen? Og kan du stole på dem?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 27. januar 2020
Kvinde tester kemi i cremer

Stol ikke på alle anprisninger

Plejeprodukter til din hud og dit hår prøver at adskille sig fra hinanden ved at love dig forskellige effekter eller andre positive egenskaber. 

Anprisningerne bør du altid tage med et gran salt, viser vores erfaringer fra adskillige test af plejeprodukter til hud og hår.

Følsom og sensitiv hud

Sensitiv hud er en anprisning, som nogen hud- og hårpleje produkter benytter sig af. Men det er uklart, hvad det betyder.

Det kan være nærliggende at tolke ”sensitive” som en garanti for, at cremen blandt andet ikke indeholder parfumestoffer, som kan give allergi. Det er dog ikke tilfældet

Produkter, der indeholder allergifremkaldende parfume, kan godt finde på at skrive, at det er beregnet til sensitiv hud. 

Sådan undgår du parfume, hvis du har følsom hud

Vil du være sikker på at undgå allergifremkaldende parfumer, så gå efter creme, der anpriser, at den er uparfumeret eller uden parfume. Du kan også vælge en creme med allergimærke.

Uden parabener

Efter sommeren 2019 er det ikke længere tilladt for producenterne at anprise deres pleje- eller kosmetikprodukt med fraværet af en række stoffer. Derfor må producenterne for eksempel ikke længere skrive "uden parabener". 

Forbrugerrådet Tænk er tilfredse med denne regel. Der er tidligere set flere eksempler på, at produkter, der anpriser at være uden parabener, kan indeholde andre uønskede stoffer.

Anprisningen ‘Uden parabener’ kan derfor være vildledende, hvis det i stedet indeholder andre stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er dog stadig lovligt at skrive "uden parfume".

Sådan undgår du parabener

Vil du undgå produkter, der indeholder parabener og andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende? Så gå efter miljømærket Svanen eller scan med appen Kemiluppen.

Til tør eller meget tør hud

Cremer og bodylotions kan på emballagen være angivet til tør eller meget tør hud.

Definitionen af, hvad der er almindelig, tør eller meget tør hud findes ikke.”Til tør hud” giver dig indtryk af, at en creme til tør hud vil tilføre huden ekstra meget fugt.

Vi har tidligere testet fugtindhold i cremer. Der er ingen væsentlig forskel på, hvor meget fugt cremer tilfører huden, uanset hvilken hudtype cremen skriver, den er beregnet til.

Sådan finder du hudpleje til tør hud

Har du problemer med tør hud, kan du gå efter en creme med høj fedtprocent. Det er ikke alle cremer, der angiver fedtprocenten, men nogen gør. Cremer med en høj fedtprocent beskytter huden ved at lægge sig som et beskyttende lag på huden. Det beskyttende lag nedsætter fordampning fra huden.

24 eller 48 timers fugt

Nogle cremer skriver på emballagen, at de tilfører huden fugt i 24 eller 48 timer.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere undersøgt, om cremer med denne type anprisninger fugtede huden i længere tid.  

Resultatet var, at der for alle cremer var væsentligt mindre fugt i huden efter 24 timer  i forhold til en time efter testpersonen havde smurt sig ind – også selv om de lovede fugt i 24 eller 48 timer.