Emballagen på hudpleje lover mere, end den kan holde
Til følsom hud, parabenefri og 48 timers fugt. Hvad betyder de løfter, som cremer og lotions giver på emballagen? Og kan du stole på dem?
Stol ikke på alle anprisninger
Plejeprodukter til din hud og dit hår prøver at adskille sig fra hinanden ved at love dig forskellige effekter eller andre positive egenskaber.
Anprisningerne bør du altid tage med et gran salt, viser vores erfaringer fra adskillige test af plejeprodukter til hud og hår.
Følsom og sensitiv hud
Sensitiv hud er en anprisning, som nogen hud- og hårpleje produkter benytter sig af. Men det er uklart, hvad det betyder.
Det kan være nærliggende at tolke ”sensitive” som en garanti for, at cremen blandt andet ikke indeholder parfumestoffer, som kan give allergi. Det er dog ikke tilfældet
Produkter, der indeholder allergifremkaldende parfume, kan godt finde på at skrive, at det er beregnet til sensitiv hud.
Sådan undgår du parfume, hvis du har følsom hud
Vil du være sikker på at undgå allergifremkaldende parfumer, så gå efter creme, der anpriser, at den er uparfumeret eller uden parfume. Du kan også vælge en creme med allergimærke.
Uden parabener
Efter sommeren 2019 er det ikke længere tilladt for producenterne at anprise deres pleje- eller kosmetikprodukt med fraværet af en række stoffer. Derfor må producenterne for eksempel ikke længere skrive "uden parabener".
Forbrugerrådet Tænk er tilfredse med denne regel. Der er tidligere set flere eksempler på, at produkter, der anpriser at være uden parabener, kan indeholde andre uønskede stoffer.
Anprisningen ‘Uden parabener’ kan derfor være vildledende, hvis det i stedet indeholder andre stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Det er dog stadig lovligt at skrive "uden parfume".
Sådan undgår du parabener
Vil du undgå produkter, der indeholder parabener og andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende? Så gå efter miljømærket Svanen eller scan med appen Kemiluppen.
Til tør eller meget tør hud
Cremer og bodylotions kan på emballagen være angivet til tør eller meget tør hud.
Definitionen af, hvad der er almindelig, tør eller meget tør hud findes ikke.”Til tør hud” giver dig indtryk af, at en creme til tør hud vil tilføre huden ekstra meget fugt.
Vi har tidligere testet fugtindhold i cremer. Der er ingen væsentlig forskel på, hvor meget fugt cremer tilfører huden, uanset hvilken hudtype cremen skriver, den er beregnet til.
Sådan finder du hudpleje til tør hud
Har du problemer med tør hud, kan du gå efter en creme med høj fedtprocent. Det er ikke alle cremer, der angiver fedtprocenten, men nogen gør. Cremer med en høj fedtprocent beskytter huden ved at lægge sig som et beskyttende lag på huden. Det beskyttende lag nedsætter fordampning fra huden.
24 eller 48 timers fugt
Nogle cremer skriver på emballagen, at de tilfører huden fugt i 24 eller 48 timer.
Forbrugerrådet Tænk har tidligere undersøgt, om cremer med denne type anprisninger fugtede huden i længere tid.
Resultatet var, at der for alle cremer var væsentligt mindre fugt i huden efter 24 timer i forhold til en time efter testpersonen havde smurt sig ind – også selv om de lovede fugt i 24 eller 48 timer.
Disse ansigtscremer indeholder uønsket kemi
Hver femte ansigtscreme i vores test indeholder problematiske kemikalier i form af parabener, siloxaner og i enkelte tilfælde PFAS.
Test: Vær opmærksom på kemien i din håndcreme
Håndcreme kan være din vigtige følgesvend i kampen mod tørre hænder. Testen af håndcremer viser, at der er mange gode valg uden uønsket kemi.
Fedtcremer: Test giver mange gode kemivalg
Test af 12 forskellige fedtcremer viser, at du kan finde mange gode valg til at pleje tør hud uden uønsket kemi såsom mistænkt hormonforstyrrende stoffer.