Sådan får du din gasgrill til at holde længere
Du kan forholdsvis nemt undgå problemer med din gasgrill. Ved at rengøre, vedligeholde og udskifte slidte dele på grillen, kan slippe for at købe en ny.
Gasgrillen er populær og gør det nemmere at grille året rundt. Men jo mere du bruger din grill, jo mere slider du den, og det øger risikoen for, at den går i stykker.
Brændere, tændere og slanger til gasflasken er blandt de dele, der kan volde problemer. Det viser en brugerpanel undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk. Rust og fedt på ristene kan også ødelægge grilloplevelsen.
Vedligeholder du grillen med jævnlig rengøring og udskiftning af defekte dele, kan du spare både pengene og besværet ved at anskaffe dig en ny grill.
Herunder får du tips til hvordan du vedligeholder din gasgrill
Rengør brænderne, så hullerne ikke er blokeret
Tænder din gasgrill ikke, kan det skyldes at brænderne er blokeret. I brænderne sidder små huller, som gassen kommer ud af, og her kan fedt og madrester eller skadedyr og spindelvæv blokere for udledningen.
Rengøring med jævne mellemrum er med til at sikre, at grillen virker, som den skal, og at brænderne ikke på sigt går i stykker. Tjek også, at brænderne er koblet rigtigt til kontrolpanelet, hvis de stadig volder problemer. Det kan du læse mere om i brugervejledningen.
Reservedele kan du købe hos de fleste forhandlere. Hvis grillens brændere ikke står til at redde, kan du købe et nyt sæt og skifte dem ud selv.
Tjek batteriet på tænderen
Tænder din grill ikke, kan det være tænderen, den er gal med.
Tænderen er batteridreven, så tjek som det første, om batteriet skal skiftes. De fleste gasgrill-tændere kører på AAA-batterier.
Batteriets elektroder må ikke være rustne, våde eller oxiderede. Rengør batteriet med en ren klud, inden du prøver igen.
Rengør ofte for rust og fedt
Rust, fedt og madrester ødelægger både grillen og maden. Derfor bør du jævnligt rengøre din grill. Giv grillen en hurtig tur, hver gang den har været i brug, og giv den en hovedrengøring én gang om måneden.
Madrester og fedt kan du nemt fjerne, hver gang du har brugt din grill. Lad grillen stå på høj varme i et par minutter, så madrester og bakterier forbrændes. Børst resterne af med en grillbørste.
Rust på risten kan undgås med madolie. Smør risten ind i en smagsneutral madolie, når du har rengjort grillen, og lade det sidde. Sæbevand i ny og næ holder også grillen ren.
Tjek og skift mørnede slanger
Gasslanger har en begrænset levetid og skal skiftes med jævne mellemrum. Utætte slanger kan være farlige, da gassen siver ud og i værste tilfælde kan blive kilden til brand.
Datomærkningen på gasslangen viser, hvornår den blev produceret. Skift din slange hvert 2. til 3. år eller før, hvis slangen bliver slidt eller slår sprækker. Især sollys ælder gummiet hurtigere, så vær opmærksom på, hvor du stiller grillen.
Du kan bruge bøjetesten til at tjekke gasslangen for slitage eller sprækker ved at bøje slangen flere forskellige steder. Tjek også, om slangen er utæt, ved at smøre den ind i sæbevand – særligt omkring de to tilkoblingsdele. Tænd for gassen og se efter bobler. Hvis der kommer bobler, er slangen utæt og skal skiftes.
Algemidler kan forurene miljøet
Fliserens, terrasserens og andre algemidler kan indeholde stoffer, der forurener miljøet. Få gode råd til at skåne miljøet, når du fjerner alger.
Gør haven klar uden brug af sprøjtemidler
Pesticider mod ukrudt eller sprøjtemidler mod skadedyr kan skade plante- og dyrelivet i din have. Se her, hvad du kan gøre.
Haveredskaber: Skal du eje eller leje?
Hækkeklippere, kædesave og kompostkværne kan du leje i stedet for at købe - men kan det betale sig? Find ud af, om du skal eje eller leje.