Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Bevar Visa/Dankortet

Visa/Dankortet er et af de billigste betalingskort i verden. Det er tosset at smide væk!
Af Mette Andrea Boesgaard
8. Januar 2019
Derfor skal vi bevare Visa/Dankortet

Visa/Dankort er smart og billigt

Danmark har et helt unikt betalingskort. Det hedder Visa/Dankort – og det er genialt, fordi det er et af verdens billigste betalingskort.

Men i januar 2019 meldte Jyske Bank ud, at deres kunder ikke kunne få Visa/Dankort i fremtiden. I stedet skulle kunderne have et rent Dankort og et rent Visakort.

Det satte Dankortet under pres - og derfor gik Forbrugerrådet Tænk ind i kampen for at bevare Dankortet.

Dankortet har loft over gebyret

Visa/Dankortet er i virkeligheden 2 kort – et Dankort og et Visakort.

Kombinationen af de 2 kort gør, at du kan bruge dit kort i alle danske butikker, i udlandet og i udenlandske webshops. Det har gjort kortet til det mest brugte betalingskort i Danmark. Og heldigvis for det – det er nemlig også det billigste betalingskort på markedet.

Betaler du for en vare i en butik, skal butikken betale for at modtage dine penge. Det gælder, uanset om du betaler med kontanter eller med kort.

Butikken betaler forskellige gebyrer, alt efter hvilken betalingsform du bruger.

Dankortets gebyr er fastlagt ved lov – derfor må gebyret kun svare til, hvad det koster at drive Dankortet.

Internationale betalingskort som Visakortet og MasterCard er ikke underlagt samme regler. Derfor er butikkernes gebyrer for disse kort typisk langt højere.

Butikkerne kommer derfor til at betale meget mere, når du betaler med et internationalt kort. Prisen på betalingen skal butikken tjene ind et andet sted. Det betyder, at priserne på varerne i butikkerne vil stige.

Dankortet er under pres

Bankerne vil gerne tjene penge. Og det gør de, hvis du svinger et internationalt kreditkort frem for et Dankort, når du betaler.

Visakort og MasterCard bliver markedsført massivt af bankerne på bekostning af Dankort. Unge får ikke længere automatisk tilbudt Visa/Dankort, og ofte bliver der tilknyttet frynsegoder og anden lokkemad, der skal få dig til at vælge de internationale kort.

Nye betalingsapps som Apple Pay kan heller ikke bruges sammen med Dankortet.

Dankortet var derfor allerede under pres – og da Jyske Bank meldte ud, at de kun ville tilbyde deres kunder rene Dankort og rene Visakort, blev presset større.

Bevar Visa/dankortet

Et rent Dankort kan du ikke bruge i udlandet. Frygten var, at Jyske Banks initiativ med at skille de 2 kort bredte sig til andre banker - og det ville få flere til at fravælge Dankortet.

Forbrugerrådet Tænk kæmpede derfor for, at bankerne fortsat skulle tilbyde deres kunder et samlet Visa/Dankort.

Vores massive pres endte med, at bankerne i deres aftale med Nets forpligtede sig til at udbyde et samlet Visa/Dankort i hvert fald i aftaleperioden for de kommende år.

Læs mere: