Undgå billethajer: Sådan køber du dine billetter på en sikker måde
Søger du billet til en festival, fodboldkamp eller koncert? Så kan du desværre blive snydt. Læs her, hvordan du undgår falske billetter og overpriser.
Billetter til festivaler, koncerter, sportsarrangementer og andre kulturbegivenheder er tit eftertragtede. Derfor er der et stort marked for falske billetter.
I Danmark er det ulovligt at videresælge billetter til overpris. Loven skal sikre, at alle har lige mulighed for at gå til koncerter og sportsarrangementer. Du snyder derfor dig selv og støtter billethajerne, hvis du vælger at købe en billet til overpris.
Få hjælp her til at købe din billet uden at blive snydt.
Køb billetter hos officielle salgssteder
Officielle salgssteder er altid det sikreste sted, hvis du vil købe en billet. Besøg kunstnerens, festivalens eller sportsklubbens hjemmeside og følg derfra linket til det officielle salgssted.
Eksempler på autoriserede billetsalgssteder i Danmark er:
- Billet.dk
- Billetlugen.dk
- Billetsalg.dk
- Billetten.dk
- Billetto.dk
- Livenation.dk
- Ticketmaster.dk
Spillestedet, festivallen, fodboldklubben eller teatret kan også selv sælge billetterne, for eksempel via deres egen hjemmeside. Billetter til Smukfest skal du eksempelvis købe i shoppen på smukfest.dk.
Køb af billetter via resale
Hvis billetterne er udsolgt, kan du forsøge at købe billetter via en officiel platform til gensalg mellem private. Fx via Ticketmasters Resale Ticket kan du købe (og sælge) billetter på en sikker måde. Enkelte koncertarrangører har også deres egen børs for videresalg af billetter som fx Smukfest.
Billetkøb af private er usikkert
Køber du en billet af en privatperson, er du dårligt stillet, hvis du bliver snydt.
Handler du med en virksomhed, kan din bank tilbageføre dine penge, hvis du er bliver snydt. Men den mulighed har du ikke, når du handler med en privat – uanset om du betaler med MobilePay, kontant eller laver en bankoverførsel.
Vær skeptisk, hvis du vælger at købe billetter fra en privatperson via Facebook Marketplace, Den Blå Avis eller lignende. Tjek sælgeren af billetten grundigt, hvis du køber billetter privat. Få sælgers navn, telefonnummer og adresse, og prøv eventuelt at finde oplysninger om sælgerens omdømme på nettet. Mød gerne sælgeren fysisk og se billetten, før du betaler for dem.
Er billetten ægte, kan du stadig blive snydt. Du kan nemlig risikere, at billetten er blevet solgt flere gange. Digitale billetter er lette at printe eller videresende som PDF-filer. En billet kan du ikke bruge, hvis en anden person har brugt den samme billet før dig.
Pas på uofficielle billet-udbydere
Søger du efter koncertbilletter på nettet, kan du ende på uautoriserede salgssteder. På uautoriserede salgssteder risikerer du at betale overpris for dine billetter eller købe ugyldige billetter.
Disse salgssteder er ikke autoriserede, og du risikerer at blive snydt, hvis du handler her:
- Buymyticket.dk
- Onlineticketshop.dk
- Safetickets.net
- Seatgeek.com
- Stubhub.dk
- Ticketstarter.dk
- Viagogo.dk
Uofficielle billetsalgssteder markedsfører sig for at narre dig til at tro, at du handler hos en officiel udbyder. Sådan kan de gøre:
- Falske hjemmesider kan se ud som officielle salgssteder med eksempelvis pladsoversigt, nedtælling af antal billetter tilbage og troværdig betalingsform.
- Med Google-reklamer kan billethajer få deres sider til at ligge over den officielle billetudbyder, når du søger efter koncertbilletter på Google. Står der ”annonce” ved siden af linket på Google-resultaterne, kan det være et tegn på, at en uofficiel billetsælger forsøger at lokke dig.
- Facebook-events med mange deltagere kan snyde dig til at tro, at det er koncertarrangøren, der står bag Facebook-eventet. Facebook-eventet linker måske over til en hjemmeside, der sælger falske billetter.