Rådgivningen klæder dig på til at klage til butikken | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Rådgivningen klæder dig på til at klage til butikken

Forbrugerrådet Tænks rådgivning svarer på tusindvis af henvendelser årligt. Her kan du få hjælp til, hvordan du selv kan løse et problem som forbruger, og hvordan du klager.

Tage Majland · Foto: Thomas Dahl · 22. marts 2021
Rådgiver

Butikken vil ikke tage defekt vaskemaskine retur. Bogpakken er i stykker ved levering. ­Uønskede reklamer. Abonnementsfælder. Udløbet oplevelsesgavekort. Corona-­aflyst fly …

Forbrugernes problemer varierer meget, når de ringer for at få hjælp til deres sag hos blandt andre stud.jur. Marianne Aagaard Christensen i Forbrugerrådet Tænks rådgivning.

Forbrugerjura er et kæmpe område, hvor de syv stud.jur.'er, der på skift bemander rådgivningen, primært kan hjælpe med og rådgive om købelov, markedsføringslov, aftaleret og en lang række regler om forbrugerbeskyttelse.

"I rådgivningen kan vi give nogle overordnede råd og valide juridiske argumenter i de konkrete sager. Men vi kan ikke træffe afgørelser eller føre sagerne, selv om nogle forventer det. Vi hjælper forbrugerne videre med deres sag," fortæller Marianne Aagaard Christensen.

Rådgiverens bedste tip

Husk at få skriftlig dokumentation, når du har en klage, og skriv klagen i et sobert sprog.

Gør klagen overskuelig med sagsforløbet, således at læseren af klagen – der i sidste ende kan være et uvildigt klagenævn – let og klart kan danne sig et overblik over sagens fakta.

Når hun rådgiver i telefonen, tjekker hun jævnligt op på den præcise lovgivning eller vender sagen med den erfarne jurist, der er tilknyttet rådgivningen, eller sin teamleder. Men de vigtigste regler og principper kan rådgiverne i hovedet, så de kan hjælpe med det samme under telefonsamtalen.

"Når det er væsentligt for varen, skal det være anført ved købet …", "Du kan gå til et klagenævn …", "Noget, der taler for din sag, er …", "De har vejledningspligt …", "Nu har du noget at gå videre med. Held og lykke," lyder det i telefonen, når Marianne Aagaard Christensen sidder med headsettet foran skærmen.

"Jeg kan godt lide at tale med mennesker. De er tit frustrerede og føler sig dårligt behandlet. Og folk bliver helt vildt glade, når vi hjælper dem. De siger, at det lige var, hvad de havde brug for, eller 'det havde jeg slet ikke tænkt på'," fortæller rådgiveren, der snart er færdig med jurastudiet og desuden er bank­uddannet og har været ejendomsmægler.

"Vores rådgivning handler om at klæde forbrugerne på i deres sag, så de har styr på deres rettigheder og argumenter, finder den nødvendige dokumentation, og de ved, hvor de kan klage. Nogle gange finder folk ud af, at det er bedre at droppe sagen i stedet for at spilde flere kræfter på den," siger hun.