Undgå at blive fulgt af Google

Undgå at blive fulgt af Google
9. september 2013

Vil du sikre, at Google ikke tilknytter din færden på nettet med dit navn, bør du klikke "nej tak" til, at Google må følge din søgehistorik gennem din Google-konto. Google ændrede nemlig i 2012 sin privatlivspolitik.

Google skræddersyr dine søgeresultater

Har du en Google-konto (på f.eks.l Gmail eller YouTube), kan Google sammenkoble dine private informationer med dine søgeresultater.

Google kan også skræddersy dine søgeresultater endnu bedre, så de passer præcis til det, du interesserer dig for. Det betyder, at du højst sandsynligt får andre søgeresultater end både dine børn og dine kolleger.

Fjerner du søgehistorikken fra dine konti, kan du forhindre det og dermed bevare dit privatliv på nettet uden at opgive eks. din Gmail-konto.

Du får ikke alle søgeresultater

Skræddersyede søgeresultater kan være en fordel, men det betyder også, at du kommer til at stifte bekendtskab med en mere snæver del af internettet, og at du får sværere ved at danne dig et objektivt overblik ved hjælp af Google.

Du præsenteres kun for hits, der passer med dit verdenssyn og skånes for hits, der udfordrer det. Har Google registreret, at du er kristen og venstreorienteret kan du eksempelvis fremover blive fri for links om buddhisme og lavere skatter – medmindre du specifikt søger på det.

Søgninger afslører hvem du er

Informationerne fra dine søgeresultater på google.com er særligt afslørende for dine private forhold. Ud fra dem vil Google ofte kende dine interesser, bopæl, alder, politisk overbevisning, religion og helbred.

Ved at lægge de oplysninger sammen med dit navn, får de en meget klar profil af dig, men du kan nemt slette de oplysninger, de har om dig.

Du kan dog ikke forhindre Google i at samle informationer om dig og bruge dem internt eller udlevere dem til myndigheder i særlige tilfælde.

Slet din Google-søgehistorik:

1. Gå til google.com/history

2. Log ind på din Google-konto

3. Tryk ”Fjern hele Weboversigten”

4. Tryk ”OK”

Når du fjerner din søgehistorik, standser den automatisk med at blive gemt i fremtiden.

Slet historikken på din YouTube-konto:

1. Log ind på din YouTube-konto

2. Gå til youtube.com/my_history

3. Tryk ”Ryd hele visningsoversigten”

4. Tryk ”Pause viewing history”

Af Asbjørn Brandt-Pedersen

Brug for mere hjælp?

Ring til vores rådgivning

Mandag til fredag kl. 9-12

på telefon 77 41 77 41.

Du kan slette dine cookies

Vil du have så objektive søgeresultater som muligt, skal du udover at slette søgehistorikken også slette de oplysninger, som Google indhenter om dig via cookies.

Undgå tredjeparts-cookies på internettet

Lukket indhold: 
ikke sat

Forbrugerrådet mener: Visk tavlen ren hos Google

"Det er op til den enkelte forbruger at tage stilling til, om man ønsker at viske tavlen ren hos Google.

Politikken giver anledning til at hejse nogle advarselsflag, fordi virksomheden skaber og råder over den enkeltes brugers unikke identitet.

Google lægger nemlig forskellige oplysninger sammen - dit navn og e-mail på den ene side og din søgehistorik på den anden. Oplysningerne lægges  nu sammen på tværs af alle deres tjenester. Det bør man være opmærksom på.”

Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet

Lukket indhold: 
ikke sat