Hvor høj internet-hastighed har du brug for?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Internet-hastighed: Så meget har du brug for

Bredbånd med høj upload- eller download hastighed – hvad skal du vælge? Se, hvor mange megabit, du har brug for til din internetforbindelse.

Foto: Getty Images · 26. februar 2020
Børn der ser tv, og en person der sidder ved en computer

Internet-hastighed skal passe til dit forbrug. Vælger du den forkerte internet-hastighed, kan du få en langsom internetforbindelse eller betale for noget, du ikke bruger.

Hastigheden på dit internet bliver målt som antal megabit i sekundet.

Antallet af megabit i sekundet (Mbit/s) afgør, hvor hurtig din internetforbindelse er, og hvad du kan brug dit internet til. Jo højere antal megabit du har i sekundet, jo hurtigere er din internetforbindelse.

Bredbånd med høj upload eller download-hastighed?

Upload- og downloadhastighed skal du forholde dig til, når du vælger internet-hastighed. 

Download-hastighed er ofte den hastighed, som de fleste tillægger den største betydning. Den fortæller, hvor hurtigt du kan downloade eller hente data ned fra internettet som for eksempel når du streamer film, serier eller besøger hjemmesider.

Download-hastigheden bestemmer også hvor mange computere, iPhones og tablets der kan være på internettet og streame film og tv samtidig.

Streamer du ofte programmer og serier på flere computere, iPhones og tablets samtidig eller downloader musik? Så skal du investere i en bredbåndsforbindelse med hurtig download-hastighed.

Upload-hastighed fortæller, hvor hurtigt du kan lægge indhold op på nettet som for eksempel videoer på Youtube, billeder på Facebook, eller hvor lang tid det tager at sende vedhæftede filer per mail.

Uploader du større filer som billeder og videoer på nettet hver dag? Eller sender du mange store filer? Så skal du investere i en bredbåndsforbindelse med en hurtig upload-hastighed.

Overfører og gemmer du filer, billeder, video mm. til en online skytjeneste som iCloud eller google-drev?  Så vær opmærksom på, at det kan påvirke din internet-hastighed og gøre den langsommere, hvis du har en lav upload-hastighed.

Megabit: Så mange Mbit har du brug for 

Streaming kræver en god og hurtig internet-forbindelse. Men du behøver ikke lynhurtig fibernet for at kunne streame på internettet.   

0-19 Mbit/s

Hvis du vil have flere enheder på nettet samtidigt, for eksempel tablet, fjernsyn og konsoller, anbefaler Forbrugerrådet Tænk en forbindelse på minimum 20 Mbit/s eller mere.

20-49 Mbit/s
Streamer du tv, spiller online spil og downloader film, har du brug for minimum 20 Mbit/s.

50 - +100 Mbit/s
Er flere i husstanden på nettet samtidig for at spille online computerspil eller se HD-film? Så skal du bruge mere end 50 Mbit/s.

100 Mbit/s er primært til en husstand med flere familiemedlemmer, som ofte er på nettet samtidig og downloader samt streamer store mængder data.

Mål din internet-hastighed på tjekditnet.dk 

Internet-hastigheden på din bredbåndsforbindelse kan du måle på Energistyrelsens hjemmeside tjekditnet.dk. Her finder du oplysninger om hastigheden på dit netværk i forhold til:

  • Download-hastighed: Hvor hurtigt kommer data fra internettet til dig.
  • Upload-hastighed: Hvor hurtigt kommer data fra dig og ud på internettet.

Klage: Du får ikke den internet-hastighed, du er blevet lovet

Får du ikke den bredbåndshastighed, som du er blevet lovet af dit teleselskab? Så kan du klage. 

Klag skriftligt til din bredbåndsudbyder ved at sende dem en e-mail eller et brev. Beskriv dit problem, og gem en kopi af din klage som dokumentation.

Teleselskabet kan enten give dig et nedslag i prisen på dit abonnement eller mulighed for at opsige din aftale.

Klag videre til Teleankenævnet, hvis teleselskabet ikke svarer på din klage inden for 3 måneder.

Du klager online ved at udfylde et klageskema på Teleankenævnets hjemmeside. Klageskemaet kan du også få tilsendt til din private adresse.

Vedlæg en kopi af det skriftlige afslag fra teleselskabet og andre vigtige dokumenter som for eksempel regninger.