Test afslører fup og pesticider i tørret oregano
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Test afslører fup og pesticider i tørret oregano

Flere typer tørret oregano indeholdt kun 50-70 procent oregano. Derudover fandt vi mange sprøjtemiddelrester og stor forskel på smagen.

Christina Vejsgaard · Foto: Thomas Dahl · 3. december 2021
grøn og brun oregano på hvid baggrund

I 2017 testede vi tørret oregano. 4 af de 10 testede krydderier indeholdt kun mellem 50 til 70 procent oregano.

Resten var tørrede blade fra blandt andet oliventræ, soløjetræ og myrte. De ligner de tørrede blade fra oregano, men er ikke oregano. Til gengæld er de billigere, så producenten kan spare penge ved at fortynde oreganoen med de andre blade.

Det er svært at undgå sprøjtemidler i tørret oregano

Det er svært helt at undgå rester af sprøjtemidler i tørret oregano på grund af fremstillingsmetoden.

Tørringen af oreganoen koncentrerer nemlig mængden af rester af sprøjtemidler i det endelige produkt. Det er derfor ikke sikkert, at det ville have været muligt at måle rester af sprøjtemidler i den friske oregano, før den blev tørret.

I testen fandt vi rester af sprøjtemidler i alle de testede produkter - også de tre økologiske produkter.

Mængden af rester fra sprøjtemidler varierede dog meget. I et enkelt produkt fandt vi rester af 28 forskellige sprøjtemidler.

Selvom de økologiske produkter ikke var helt fri for sprøjtemidler, så var de blandt de oreganoer, der indeholdt færrest sprøjtemidler.

Testvinderen var en økologisk oregano fra Sonnentor, som indeholdt rester fra fire sprøjtemidler. Det var dog så små rester, at oreganoen som den eneste fik bedømmelsen 'god' i den del af testen, der så på sprøjtemidler.

Brune blade uden duft

Smagen var ikke en del af den samlede vurdering af oreganoen i testen. Men vi rådførte os med Elvio Milleri, grundlæggeren af den italienske restaurant Era Ora, og bad ham om at smage på de 10 slags tørret oregano.

Han var ikke imponeret over mange af de tørrede oregano i testen.

8 ud af 10 testede oregano bliver kritiseret for ikke at dufte af meget og primært have en lidt bitter smag.

Bladene er mere brune end de er grønne, og det tyder på, at oreganoen er blevet tørret for voldsomt, hvilket også går ud over smagen. 

2 oregano fik rosende ord med på vejen for sin duft og smag samt for udseendet. Den ene af disse var oreganoen fra Sonnentor, som også blev testvinder. 

Tilsæt tørret oregano til sidst i madlavningen

Oregano bruges primært til at give maden en aromatisk duft, som selvfølgelig også påvirker smagsoplevelsen.

Tørret oregano skal tilsættes lige før, du serverer maden. Tilsætter du den for tidligt, fordamper både smagen og duften