Antivirus: Er din Android-smartphone sikker?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Skal jeg have antivirus på min Android-telefon?

Antivirusprogrammer til Android telefoner lover at beskytte dig mod malware og tyveri, men gør de det? Og har du overhovedet brug for et antivirusprogram?

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 28. august 2023
Smartphone med antivirus som skal gøre Android-telefonen sikker

Smartphones er en lille computer og mange bruger deres telefon til at svare på mails og downloade dokumenter og klikke på links i sms’er og mails. Det kan it-kriminelle udnytte til at bryde ind i din smartphones og tablet.

Vi har derfor testet antivirusprogrammer til Android telefoner. I testen ser vi på hvor godt de forskellige sikkerhedsapps beskytter mod malware (ondsindet software) og phishing (svindel via e-mail eller sms).

Med udgangspunkt i testen, får du her gode råd og viden om antivirus til Androidtelefoner og -tablets.

Hvorfor skal jeg have et antivirusprogram til min telefon?

Når IT-kriminelle vælger hvilket styresystem de vil angribe, så ser de blandt andet på hvor udbredt styresystemet er. Hvilket også er den primære grund til at Windows bliver udsat for flere digitale angreb end nogen andre styresystemer. Det samme gør sig gældende for Androidtelefoner, hvis styresystem er mere udbredt på verdensplan end Apples IOS-styresystem.

De fleste er opmærksomme på, at der er en risiko for at blive angrebet digitalt når man bruger sin computer, og tænker mere over hvad man downloader eller klikker på.  

På telefonen går det derimod tit stærkt og man er i gang med noget andet mest man læser beskeder m.m og det er de IT-kriminelle blevet rigtig gode til at udnytte.

Phishing og malware er stort problem på telefonen

Mobiltelefonen har i dag overtaget mange af de funktioner, som en computer førhen havde. Så udover private billeder, indeholder telefonerne også betalinsoplysninger og andre personfølsomme oplysninger.

I Danmark gør MitID det rigtig svært at stjæle fx dine bankoplysninger, så mobilsvindel består primært i at få dig til at overføre penge til svindlere eller låse din telefon, så du ikke kan bruge den før du har betalt en løsesum til svindlerne.

Android telefoner og tablets er udstyret med antivirusprogrammet Google Play Protect, men det program reagerer ikke hvis du fx får tilsendt mistænkelige links på SMS – det gør nogle at de antivirusprogrammer vi har testet. Så hvis du bruger din Android-telefon meget, er et godt antivirusprogram et fornuftigt valg.

Sådan beskytter du dig selv online på din mobil

Ligesom når du bruger nettet på en computer, så er din adfærd online afgørende for, hvor svært eller let IT-kriminelle har ved at stjæle dine data. Sådan beskytter du sig selv online på din Android telefon:

  • Download kun apps via Google Play: App-butikken Google Play undersøger alle apps for skadelige software. Så hvis du kun downloader fra Google Play, er du allerede sikret rimelig godt.
  • Åben kun mails fra personer du kender, og som du i forvejen mailer med. Er du i tvivl kan du kontakte afsenderen telefonisk først.
  • Modtager du mails med, eksempelvis med gode tilbud, så find selv afsenderens officielle hjemmeside med en browser og få be- eller afkræftet tilbuddet.
  • Offentlige myndigheder kontakter dig aldrig på din private mail, men kun via E-boks eller mit.dk. Så lad være med at åben mails fra disse. Kontakt i stedet for selv myndigheden, hvis du er i tvivl.
  • Banken og myndigheder vil aldrig bede om dine kontooplysninger via mail eller i direkte opkald.
  • Lad være med at trykke på links, annoncer eller lignende.
  • Undgå mistænkelige internetsider. Du kan blive angrebet alene ved at være på nogle internetsider, også selvom du ikke trykker på noget.
  • Download appen Mit digitale selvforsvar som er udviklet af Forbrugerrådet Tænk, her bliver du advaret, når fupmails og snydekonkurrencer er i omløb

Er gratis antivirusprogrammer til android dårligere end betalte?

Antivirusprogrammer bliver udviklet og opdateret hele tiden. Vores test af antivirus til androidtelefoner har dog vist, at der er mange gratis sikkerhedsapps, som giver en god beskyttelse.

Du skal dog altid tænke på, at ved gratis antivirusprogrammer betaler du ved at afgive data til producenten og nogle vil meget aggressivt forsøge at sælge dig et abonnement til deres betalingsversion

Ekstra beskyttelses funktioner i antivirusprogrammer

Forskellen på gratis- og betalingsprogrammer ligger typisk i, at du får support og ekstra funktioner, når du betaler for programmet.

Nogle af de ekstrafunktioner du kan få er fx en kodegenerator, som kommer med forslag til sikre adgangkoder, som den også huskerfor dig.

Nogle antivirusprogrammer giver mulighed for at gå nettet via en VPN, som gør det sværere at se hvem du er og dermed beskytte dig.

Hvis simkortet fjernes på din telefon, indleder nogle antivirusprogrammet et aggressivt selvforsvar, hvor telefonen låser sig selv, og tager et billede med både front- og bagkameraet, hvorefter den sender en advarselsmail med billederne til din mailadresse.

Selvom Google har en gratis løsning som sporer din telefon, ”find min enhed”, så er det også noget mange af antivirusprogrammerne kan hjælpe dig med.