Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Naturkosmetik: Det skal du kigge efter

Naturlig hudpleje og makeup er ikke nødvendigvis særlig naturlig og giver ikke mindre risiko for allergi. Vil du sikre dig, at plejeprodukterne består af naturlige ingredienser, skal du nærlæse ingredienslisten.
Af Kasper Ellesøe
18. Marts 2015
Naturkosmetik: Det skal du kigge efter
Foto: iStock

Naturligt kan ikke defineres

Naturkosmetik - det lyder sundt og godt! Men der er faktisk ingen garanti for, at din naturlige hudpleje er lavet af ingredienser, som findes i naturen. Der findes nemlig ingen officiel definition på, hvornår et produkt må kaldes for naturligt.

Naturlig hudpleje og kosmetik defineres af nogen som noget, der er lavet på stoffer udvundet fra naturen. Andre mener, det er tilstrækkeligt, at stofferne oprindeligt er fundet i naturen, selv om de er fremstillet syntetisk. Og endelig er der nogen, som mener, at det stadig er en naturlig ingrediens, hvis man udvinder den fra naturen og efterfølgende modificerer den kemisk i et laboratorium.

Mærkede produkter giver bedst garanti

Mange cremer, mascaraer, shampoo og andre kosmetik-produkter markedsfører sig som naturlige, uden at det reelt fremgår, hvordan de definerer naturligt. Det er ikke ulovligt, da der ikke findes nogle regler for, hvornår et produkt er naturligt nok, til at det må blive kaldt "naturligt".

Mærkning er din bedste garanti for, at produkterne indeholder flest mulige naturlige ingredienser.

Mærkninger: BDIH, NaTrue og Ecocert er mest kendte

Ecocert, BDIH og NaTrue er de mest kendte mærker på "naturlig" kosmetik og hudpleje. Vælger du produkter med de mærker, har du større garanti for, at naturkosmetikken består af naturlige ingredienser.

Produkterne skal leve op til nogle krav, før de får mærkningerne.

Læs mere om krav, kontrol og hvem der står bag mærkerne i vores Mærkeguide

Økologi er ikke det samme som naturlig

At plejeproduktet er økologisk, er ikke det samme som, at det er naturligt. Er et produkt økologisk, hentyder det til råvarernes oprindelse - altså den dyrkningsmetode, der bruges til at fremstille ingredienserne i produkterne.

Ingredienslisten gør dig klogere

Ingredienslisten kan også gøre dig klogere på, om produkterne er naturlige, hvis ikke de har en mærkning. Nogle gange står det i ingredienslisten, hvor stor en del af produktet, der er naturligt eller økologisk, og hvilke ingredienser produkterne indeholder. Det kan give en god fornemmelse af, hvor naturligt et produkt er.

Naturkosmetik kan også give allergi

Naturlig hudpleje er ikke nødvendigvis bedre end andre former for hudpleje. Mange af de mest allergifremkaldende stoffer er ekstrakter fra planter eller blomster.

"Naturlig" hudpleje kan også skal indeholde enten naturlige eller syntetiske konserveringsmidler, og de kan indeholde farve, parfume eller æteriske olier, som kan give allergi.