Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Studerende: Sådan får du styr på økonomien på SU

Økonomien kan være svær at få styr på, når du kun har en SU at gøre godt med. Få gode råd til at komme gennem studietiden uden at sprænge budgettet.
Af Sia Eliasen
8. September 2017
Studerende: Sådan får du styr på økonomien på SU
Foto: iStock

Få en sund start på din privatøkonomi

Økonomi kan let blive en kedelig pligt nederst på to-do-listen, når du lige er flyttet hjemmefra og vil nyde din frihed og have det sjovt. Men det stopper hurtigt, hvis du løber tør for penge.

11 tips til at komme godt fra start får du her.

1. Hold øje med dit forbrug

Dankortet gør det nemt for dig at bruge penge i hverdagen, uden du egentlig ved, hvor pengene forsvinder hen. Prøv i en måned at skrive ned, hvad du bruger dine penge på. På den måde kan du få øje påse, om du har et overforbrug, som du faktisk ikke har råd eller lyst til at have. 

Saldokontrolkort som et hævekort eller Visa Electron kan du ikke trække over på. Du kan derfor kun bruge de penge, du har. Sådan et kort kan være en løsning, hvis du let bruger for mange penge med et dankort.

2. Lav et budget – og brug det!

Budgetter kan være kedelige og besværlige, men med et budget kan du undgå måneder, hvor du ikke har penge nok.

Regn sammen hvor mange penge du har efter skat, og træk alle faste udgifter fra. Det er typisk bolig, transport, forsikring, fagforening, telefon, internet og andre abonnementer – for eksempel streamingtjenester.

Julegaver, rejser og reparationer erbliver hurtigt store udgifter, som er meget nemmere at håndtere, hvis du er godt forberedt og har sat penge til side. Læg et fast beløb til side til uforudsete udgifter hver måned, og hold bufferen hellig. Det vil sige, at du kun benytter den til uforudsete regninger og ikke til uforudsete byture!  

Sådan lægger du et budget

3. Undersøg billigere leverandører

Internet, telefon, tv, gas og el kan koste dig dyrt. Undersøg derfor, hvor du kan få de billigste aftaler.

Bredbånd kan du for eksempel spare væk og køre over din smartphone, hvis du har et abonnement med meget data.

4. Køb en indboforsikring

Forsikringer er dyre, men en indboforsikring skal du som minimum have. Den dækker dine ting, hvis de bliver stjålet eller ødelagt. 

Fagforeninger har ofte en særaftale med et forsikringsselskab. Undersøg derfor, om du her kan spare penge, hvis du drager nytte af dem. Som studerende eller lærling er dit medlemskab af en fagforening også markant billigere, end for uddannede medlemmer.  Som studerende eller lærling kan du også få et medlemskab af en fagforening til en billigere pris.

5. Vær på forkant med SKAT

Restskat er en ubehagelig overraskelse. Du kan undgå at få en ekstraregning ved at fortælle SKAT, at din indkomst ændrer sig.

Forskudsopgørelsen skal du for eksempel opdatere, hvis du får nyt studiejob eller går fra at have betalt arbejde til at være på SU.

Studiejob giver dig flere penge på kontoen, men pas på. Tjener du mere, end du må, skal du betale din SU tilbage. På su.dk kan du se de aktuelle satser for fribeløbet, du må tjene ved siden af en SU. SU’en skal du afmelde, hvis du tjener flere penge, end du må.

Sådan fungerer forskudsopgørelsen

6. Tag kun studielån, hvis det er nødvendigt

Studielån kan få din økonomi til at hænge sammen, mens du studerer. Men husk, at du skal betale lånet tilbage over mange år, når du er færdig med at studere. 

Studiejob kan du i stedet overveje, hvis du mangler penge. Studiejobs er også relevante, fordi de forbereder dig på den virkelighed, der venter på den anden side af studiet.

7. Undgå forbrugslån

Kviklån, sms-lån eller afbetaling kan være fristende, hvis du gerne vil have en ny smartphone eller noget lignende men ikke har pengene. Men pas på, for varer bliver hurtigt meget dyrere, hvis du låner penge til at købe og afbetaler over tid.

Mangler du penge til en ny computer, så overvej at låne penge af banken eller din familie, hvis du har muligheden for det. Det bliver billigere for dig i renter og omkostninger.

Kassekreditten bliver nemt en stor fristelse. Hvorfor vente med at købe nye sko eller tage i byen, når du har muligheden nu? Hvis du bliver ved med at trække over, ender du med at skylde mange penge.

Rentefri afbetaling kan koste dig dyrt

8. Søg om økonomisk støtte  

Økonomisk støtte kan være en stor hjælp for din økonomi. Undersøg, om du kan få boligstøtte eller låne penge til indskud fra kommunen i stedet for banken.

Boligstøtte kan du søge, hvis du bor til leje i en bolig med eget køkken eller køkkenniche. Den bliver automatisk udbetalt til din udlejer og fraregnes din husleje.

Indskud til en lejlighed er en stor udgift. Har du ikke har pengene, kan du søge om et lån hos din kommune, hvis du skal flytte ind i en almen bolig. Det gælder for eksempel nogle studieboliger.

9. Brug din studierabat

Studierabat kan du finde på alt fra transport til biografbilletter, cafébesøg og tøj. Tjek skilte i butiksvinduer, spørg ekspedienten eller undersøg på forhånd, hvor der er rabat at hente. Husk at have dit studiekort på dig, så du ikke går glip af rabatterne.

10. Køb og sælg brugt

Penge kan du tjene ved at sælge tøj og studiebøger. Det kan give dig lidt ekstra penge på lommen. Hvis du trænger til nyt tøj eller skal købe bøger til et nyt semester, kan du også spare penge ved at købe tingene brugt.

11. Snak med dine venner om penge       

Fester, udflugter og cafébesøg med vennerne løber nemt op. Det er en skam, hvis du føler dig udenfor ved at blive hjemme, eller du bruger flere penge, end du har, fordi du ikke har lyst til at melde fra.Det er en skam, hvis du føler dig uden for ved at blive hjemme. Men det er heller ikke godt at bruge flere penge, end du har, fordi du ikke har lyst til at melde fra.

Snak med dine venner om, hvad I har råd til. Vær ærlig og konsekvent om, hvad du har råd til. En snak om penge kan også være med til at bryde et tabu i jeres vennegruppe om, at I altid skal ud og bruge penge, når I er sammen.  

Café- og restaurantbesøg med vennerne kan erstattes af en kop kaffe eller brunch hjemme. I kan også arrangere en fælles madlavningsdag. På den måde sparer I alle sammen penge og har det hyggeligt sammen.

Følg Plus på kontoen på Facebook og få råd om økonomi