servey xact 3 clicks

Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Andelsbolig: Hvad skal du vide før køb?

Køb af en andelsbolig har fordele og ulemper og påvirker din økonomi. Hvad skal du være opmærksom på, inden du vælger andelsboligen frem for en ejerbolig?
Af Astrid Lund Olstrup
16. Marts 2017
Andelsbolig det skal du tænke over, inden du køber
Getty Images

Andelsboligen har både økonomiske fordele og ulemper

Køb af andelsbolig medfører økonomiske overvejelser:

  • Hvor meget kan du købe for?
  • Hvilket lån skal du vælge?
  • Kan du fremleje din andelslejlighed?

Økonomisk adskiller andelsboligen sig fra ejerboligen på flere punkter. Bliv klogere på køb af andelsbolig i denne artikel.

Nyt køleskab, opvaskemaskine eller vaskemaskine? Tjek vores mange test af hvidevarer

Købsprisen er lav og ingen ejendomsskat

Andelsboliger har ofte en lavere købspris end sammenlignelige ejerboliger. Dermed får du normalt flere kvadratmeter for pengene, hvis du vælger andelsbolig.

Ejendomsværdiskat betaler du ikke for din andelsbolig, fordi du ikke ejer den. Har du en ejerbolig, betaler du ejendomsværdiskat.

Banklån er nødvendigt og dyrt

Lån til andelsbolig skal du tage hos banken, og det er dyrere end et realkreditlån. Da du ikke ejer boligen, men blot køber en andel, altså en brugsret, kan du ikke få et billigt realkreditlån.

Ejerboliger kan du låne de fleste penge til hos et realkreditinstitut.

Lånet til andelsbolig er derfor ofte dyrere end til ejerbolig, hvis du ikke kan forhandle en ordentlig rente med din bank, og det betyder, at dine månedlige udgifter kan være høje.

Køber du bolig, uanset om det er andel eller ejer, skal du selv lægge 5 procent af købsprisen i udbetaling.

Banklån: Sådan forhandler du prisen ned

Andelsforeningens økonomi skal være god

Økonomien i andelforeningen kan være svær at gennemskue, men den er vigtig at undersøge inden køb. Gæld i foreningen hæfter du for som andelshaver. Det kan derfor få store konsekvenser, hvis du ikke ved, om andelsforeningen har en sund økonomi. Rådgivning om andelsforeningers økonomi kan du få hos din bank.

Undersøger du selv foreningens økonomi, skal du bede om at se regnskab og referaterne fra de seneste generalforsamlinger og vedtægter for andelsforeningen.

Tjek hvordan foreningens gæld er sammensat. Er der penge til vedligeholdelse? Hvilke typer lån er der: fastforrentet lån med fleksibel rente? Er der tale om lån med fleksibel rente, kan foreningens gæld stige, hvis renten ændrer sig. Det kan påvirke din månedlige udgift.

Swap-lån eller trappelån skal du være opmærksom på og det vigtigt, at du taler med din bankrådgiver om eventuelle risici ved lånetyperne.

Begrænset fremleje og forældrekøb

Bopælspligt har du i mange andelsforeninger. Nogle foreninger tillader, at du fremlejer i højst 2 år, andre tillader det slet ikke. Derfor bør du sætte dig ind i foreningens regler på området, hvis det er vigtigt for dig at kunne fremleje din lejlighed.

Forældrekøb er i flere andelsforeninger ikke tilladt. Du skal tjekke foreningens betingelser, inden du køber en andel, som er tiltænkt dit barn.

Hent en tjekliste, til når du flytter hjemmefra

Foreningen skal godkende renoveringer

Forbedringer i din andelsbolig, såsom et nyt køkken eller bad, skal du som udgangspunkt selv betale. Foreningen skal altid godkende forbedringerne, inden du går i gang.

Værdien af forbedringerne vil hos nogle foreninger blive lagt oven i kvadratmeterprisen, når du flytter igen. Værdien af dine forbedringer bliver mindre værd med årene. Husk derfor, at du ikke får det fulde beløb igen, når du flytter.

Fællesskabstanken har betydning for økonomien

Andelsforeninger bygger på fællesskab og indflydelse, hvor beboerne i foreningen sammen tager beslutninger om driften af ejendommen.

Andelsforeningens udgifter til vedligeholdelse af ejendommen betales af foreningen og dermed også af dig. Derfor har du ikke eneret over, hvornår og hvor mange af andelsforeningens penge der skal gå til hvilke projekter.

Inden du køber andelsbolig, skal du huske at:

  • Få rådgivning i din bank om din lånesituation
  • Tjekke om foreningen har en sund økonomi
  • Overveje om lejligheden passer til dine behov - også i den nærmeste fremtid
  • Undersøge retningslinjerne for renovering, fremleje og forældrekøb, hvis det er relevant for dig

Køb Forbrugerrådet Tænk Penge

Forbrugerrådet Tænk Penge er vores blad om penge og privatøkonomi.

Køb abonnement allerede i dag og få kommende test og gode råd om banker, bolig, investering, forsikring og pension.

Medlemmer får abonnementet til særpris.

Køb abonnement her