Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Quiz: Har du styr på, hvad der er i din mad?

Varedeklarationen fortæller dig mere om, hvad din mad indeholder end flotte billeder og smarte navne på pakken. Men ved du, hvordan du læser den?
Af Caroline Boutrup Nielsen
25. Oktober 2017
Foto: Getty Images

Varedeklarationen fortæller dig, hvad du reelt køber

Maden i supermarkedet er pakket indbydende ind, så du får lyst til at købe den. Nogle gange kan det være svært at gennemskue, hvad du reelt køber. Her er det en hjælp at vide, hvordan du læser varedeklarationen. Ved du det?

Test dig selv - ved du hvordan du læser en varedeklaration?

1. Hvor finder du typisk varedeklarationen på mad?

  1. Varedeklarationen kan du læse på din smartphone ved at skanne stregkoden på varen.
  2. Varedeklarationen finder du på den papkasse, som maden blev leveret til supermarkedet i. Spørg personalet om du må se kassen, hvis du vil læse varedeklarationen.
  3. Varedeklarationen finder du på madens emballage, ofte på siden eller bagpå pakken.
Svar:

Nummer 3: Varedeklarationen finder du på madens emballage. Madvarer som frugt og grønt der ikke er pakket ind, har ikke nogen varedeklaration påtrykt.

2. Ingredienslisten er din måde at få at vide, hvad maden indeholder. Ingredienserne står i en særlig rækkefølge. Hvilken ingrediens står først?

  1. Ingredienserne står i alfabetisk rækkefølge. Ingrediensen med det første bogstav i alfabetet står først.
  2. Ingredienserne står listet efter mængde. Den ingrediens, der er mest af i varen, står først og så videre.
  3. Producenten bestemmer suverænt rækkefølgen.
Svar:

Nummer 2: Den første ingrediens på listen er der mest af i varen. Den næste ingrediens er der næstmest af og så videre.

 

3. Ingredienser er af og til fremhævet med fed skrift eller store bogstaver i ingredienslisten. Hvad betyder det, når en ingrediens er fremhævet?

  1. Fremhævede ingredienser kan give allergiske reaktioner.
  2. Fremhævede ingredienser indeholder mange tungmetaller.
  3. Fremhævede ingredienser er animalske, så de stammer fra dyr.
Svar:

Nummer 1: Fremhævede ingredienser er allergener. Allergener er ingredienser, der indeholder stoffer, som kan medføre allergiske reaktioner. 

Ingredienser som mælk, æg, hvedemel og nødder er fremhævede enten med fed skrift eller store bogstaver i ingredienslisten, da de er ingredienser, mange er allergiske overfor. 

4. Ønsker du at spise sundt, er der særligt 2 mærker, som du kan gå efter. De 2 mærker kan komme på mad, der lever op til forskellige ernæringsmæssige krav i forhold til indhold af salt, sukker, fedt og kostfibre. Hvilke to mærker drejer det sig om? 

  1. Nøglehulsmærket og Svanemærket
  2. Fuldkornsmærket og Nøglehulsmærket
  3. Fuldkornsmærket og Økologimærket
Svar:

Nummer 2: Fuldkornsmærket og Nøglehulsmærket er de 2 mærker i Danmark, som begge stiller krav til indhold af salt, sukker, fedt og kostfibre. Mærkerne finder du på de fleste typer madvarer.

Læs mere om de 16 mærker, som er gode at kende, når du køber ind.

5. Kiloprisen er ikke en del af varedeklaration. Den er dog god at kende, når du skal sammenligne prisen på 2 ens typer varer. Hvor kan du oftest læse kiloprisen?

  1. Kiloprisen kan du læse ved siden af stregkoden på varen.
  2. Kiloprisen finder du på hyldekanten sammen med prisen på varen.
  3. Kiloprisen får du kun oplyst ved at spørge personalet.
Svar:

Nummer 2: Kiloprisen står oftest på hyldeforkanten sammen med prisen på varen. Nogle gange står den også på selve varen. Det gælder for eksempel frisk kød.

6. Hvad er forskellen på ”Bedst før” og ”Sidste anvendelses dato"?

  1. Der er ingen forskel. Producenten bestemmer selv, hvilken formulering de bedst kan lide.
  2. "Bedst før" betyder, at maden altid vil smage dårligt efter denne dato. "Sidste anvendelsesdato" betyder, at producenten ikke garanterer, at maden stadig smager godt efter denne dato.
  3. "Bedst før" betyder, at efter denne dato må du selv bedømme, om maden stadig kan spises. "Sidste anvendelsesdato" betyder, at efter denne dato må du ikke spise maden, da maden kan have udviklet sygdomsfremkaldende bakterier, som ikke kan lugtes og ses.
Svar:

Nummer 3: "Bedst før" betyder, at efter denne dato må du selv bedømme, om maden stadig kan spises. Det gør du ved at lugte og kigge på maden. Hvis maden ikke lugter dårligt eller ser dårlig ud, kan du spise den. Mad med en "bedst før" dato vil blive uspiseligt på grund af lugt, smag eller udseende, før det bliver farligt at indtage.

Efter "Sidste anvendelsesdato" skal du smide maden ud, da du kan blive syg af at spise den.

Friske frugter og grøntsager, bagerivarer, vin, alkohol på over 10%, salt, sukker og sukkervarer, eddiker og tyggegummi behøver ingen datomærkning, da de enten er svære at sætte dato på eller kan holde sig meget længe.

Læs mere om holdbarhedsmærkningerne her.