Her er de bedste mørke chokolader i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Mørk chokolade: Her er de bedste

Mørk chokolade kan smage meget forskelligt, og der er især stor forskel på, hvor søde chokolader med 70 % kakaoindhold er. Se hvilke chokolader 113 forbrugere foretrækker.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Morten Andersen · 15. november 2021
Mørk chokolade - bedst i test

Imagecredit: Morten Andersen

Mørk chokolade består i langt de fleste tilfælde af tre ingredienser: kakaomasse, som er den tørre del af kakaobønnen, kakaosmør, som er det fedtstof, kakaobønnen indeholder, samt sukker.

Trods de få ingredienser smager mørk chokolade meget forskelligt. Det skyldes, at kakaobønner i sig selv smager forskelligt, og de kan ristes forskelligt.

Chokoladen kan derudover sammensættes med forskellige mængder af sukker, kakaomasse og kakaosmør, hvilket giver den mørke chokolade uendeligt mange smagsvariationer.

Smagt af over 100 forbrugere

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 forskellige mørke chokolader med 70 % kakaoindhold. I vores mørk chokolade test er chokoladerne blevet smagstestet af 113 almindelige forbrugere og smagsvurderet af Lars Juul, der er chefkonditor på det københavnske konditori La Glace.

Vi har også undersøgt kakaoindholdet, set efter uønsket kemi som bly og vurderet informationen på emballagen. 

Følgende chokolademærker er testet:

Amaro, Chocolate and Love, Friis-Holm, Irmas (Morten Heiberg), J.D. Gross, Levevis, Lindt Excellence, Rema 1000, Ritter Sport og Valrhona.

Chokolade med højt kakaoindhold ikke velegnet til overtræk

Konditor Lars Juul siger, at man skal være opmærksom på, hvad man bruger mørk chokolade med et højt indhold af kakao – 70 procent og højere – til.

Mørk chokolade med højt kakaoindhold er for eksempel ikke så velegnet til at overtrække med eller lave fyldte chokolader af.

Det høje kakaoindhold gør det sværere at ramme den temperatur, hvor chokoladen smelter og bliver blank og flot, når den stivner igen. Smeltet chokolade med højt kakaoindhold er typisk også mere tykflydende på grund af det højere indhold af tørstoffer.

Højt kakaoindhold bedst som spisechokolade

Den mørke chokolade egner sig især til at blive spist, som den er. Lars Juul siger dog, at hvis man husker på, at sukkerindholdet er lavt, kan chokolader med højt kakaoindhold også bruges til kager og chokolademousse med succes.

Det er dog vigtigt at finde en opskrift, der er lavet til en chokolade med det kakaoindhold, som du har tænkt dig at bruge.

Lars Juul siger, at man skal huske på, at en chokolade med 70 procent kakao er en helt anden råvare end en chokolade med 50 procent indhold af kakao.

Det høje kakaoindhold giver ikke altid en bedre smag

Chokolade smager ikke nødvendigvis bedre eller mere intenst og spændende fordi indholdet af kakao er højt. Lars Juul pointerer, at hvis der er brugt en dårlig kakao, så kommer chokoladen jo ikke til at smage godt, fordi der er brugt meget af den dårlige kakao.

Disse chokolader er de bedste i testen

Brugerne i smagstesten kan bedst lide en sødere mørk chokolade, men smagseksperten var mere til chokolade med en frugtig og syrlig smag. Brugernes favorit bliver Bedst i Test.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?