Dyreforsikring: Skal du forsikre din hund eller kat?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Skal du forsikre dit kæledyr?

En hundeforsikring eller katteforsikring kan hjælpe dig økonomisk, hvis dit kæledyr bliver sygt. Men hvilke forsikringer skal du købe?

Foto: Getty Images · 29. september 2022
Hund og kat ligger sammen.

Sygdom hos din hund eller kat kan koste mange penge for behandling hos dyrlægen. En katte- eller hundeforsikring kan dække en del af udgifterne.

Mange forsikringsselskaber tilbyder forsikringer til katte og hunde, men der er variationer i dækning, både med hensyn til skadestyper, racer, selvrisiko, alderseksklusion og totalsumsdækning. 

Få hjælp til, hvad du skal holde øje med her.

Tre typer forsikringer til dit kæledyr

Når du vil forsikre dit kæledyr er der tre forskellige typer forsikringer, du skal tage stilling til:

•    Syge- og ulykkesforsikring
•    Ansvarsforsikringen til hunde er lovpligtig, men du kan vælge en udvidet ansvarsforsikring.
•    Livsforsikring

Syge- og ulykkesforsikring betaler dele af dyrlægeregningen

En syge- og ulykkesforsikring til dit kæledyr kan gardere dig mod store udgifter, hvis uheldet er ude.

Syge- og ulykkesforsikringen kan dække udgifter til:

•    Undersøgelse og behandling hos dyrlæge, hvis dit dyr bliver sygt eller kommer til skade.
•    Medicin under konsultation eller indlæggelse og receptpligtig medicin til efterfølgende behandling.
•    Ophold på dyrehospital og klinik.
•    Tandbehandling, hvis dit dyr kommer til skade.
•    Operationer.
•    Fødselshjælp, for eksempel kejsersnit.
•    Sterilisation eller kastrering i forbindelse med sygdom.
•    Behandling af allergi og øjenlidelser.
•    Aflivning og kremering.

Syge- og ulykkesforsikringen dækker typisk ikke:

•    Forebyggende undersøgelser og behandling
•    Fertilitetsundersøgelser og undersøgelser/behandling i forbindelse med drægtighed samt behandling af adfærdsproblemer
•    Særlige sygdomme. Hvilke sygdomme der er undtaget, kan variere fra race til race.
•    Længden på behandlingerne kan forsikringen også have en begrænsning på.
•    Meget dyre behandlinger, der overskrider maksimalsumme, som typisk er på 20.000-50.000 kroner.

Kravene, du skal opfylde for at tegne en syge- og ulykkesforsikring, kan være forskellige. Og de varierer fra selskab til selskab, men kan inkludere krav til dyrets alder, vaccinationer, mikrochip og stambog.

Selvrisikoen kan være fast og/eller variabel. En fast selvrisiko giver dig mest hjælp til de store dyrlægeregninger, mens variabel selvrisiko gør, at du skal betale en større del af de store regninger selv – men du får mere i støtte til de mindre regninger.

Ansvarsforsikring er lovpligtig for hunden

Hunde skal ifølge loven være dækket af en hundeansvarsforsikring. Forsikringen dækker skader, som hunden laver på andre personer eller deres ting.

Dyrker du hundetræning eller agility, skal du overveje at købe en udvidet ansvarsforsikring. Den dækker, hvis hunden deltager i arrangementer og for eksempel bider dommeren eller træneren.

Passer andre hunden for dig, dækker den lovpligtige ansvarsforsikring ikke altid, hvis hunden laver skader hos hundepasseren. Hvis du også vil være dækket i de situationer, kan du købe en udvidet ansvarsforsikring – men læs forsikringsbetingelserne grundigt, for det er ikke alle udvidede ansvarsforsikringer, der indeholder denne dækning.

Du kan ikke købe en ansvarsforsikring til katte. Hvis din kat laver skader på andre personer eller deres ting, kan det være dækket af den ansvarsforsikring, der er en del af din indboforsikring.

Livsforsikring betaler en ny killing eller hvalp

Dør dit kæledyr, eller skal det aflives på grund af sygdom, dækker en livsforsikring udgifterne til en ny hvalp eller killing af samme race. Men der kan være en såkaldt sumbegrænsning, så hvis du har en særlig dyr hund eller kat, skal du tjekke forsikringsbetingelserne grundigt. 

Forsikringen dækker sjældent, hvis din hund skal aflives på grund af truende adfærd eller bestemte sygdomme, for eksempel arvelige sygdomme. Desuden skal du være opmærksom på, at der kan være særlige krav om, at dit kæledyr har en stambog og/eller er registreret med mikrochip.

Dør din hund, efter den er fyldt et bestemt antal år, dækker din forsikring ikke nødvendigvis. Derfor skal du altid holde øje med detaljerne i din hundelivsforsikring.

Tjek forsikringsbetingelserne, hvor der står en maksimumalder, hvor forsikringen stopper med at dække. Det er typisk det 8., 10. eller 12. år.
Der kan også være en aldersgrænse for, hvornår du senest kan købe livsforsikringen. Den kan være helt ned til 2 år.

For den typiske forbruger vil det ofte være økonomisk mere fornuftigt at begynde en opsparing til den næste hundehvalp eller kattekilling, umiddelbart efter købet af den første, end at tegne en livsforsikring på kæledyret.