Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Er juice fra slowjuiceren sundest?

Juice er en let genvej til at få masser af frugt og grønt. Men hvad er sundest - juice lavet på en slowjuicer eller på en almindelig juicer? Vores test-ansvarlige på testen af saftpressere har forsøgt at finde svaret.
Af Peter Skjødt
12. November 2015

Hvilken juicer er du til?

Juicemaskine, saftpresser, centrifugaljuicer, juicepresser, saftmaskine, slowjuicer. Ja, kært barn har mange navne. Og en af tidens helt store trends, saftpressere, skiller i den grad vandene.

Enten er du til typen af juicer, der med centrifugalkraft og i bedste Joe-and-the-Juice-stil på et splitsekund leverer et skud frisk ingefær-rødbede shot, mens pulpen bliver slynget rundt i maskinen.

Eller også er du til slowjuiceren, der langsomt og nænsomt trykker, kværner og presser kraften og saften ud af frugterne og grøntsagerne, mens pulpen trykkes ud i siden af maskinen som en lind afføring.

Slowjuicerne bliver markedsført som de sundeste

Slowjuicerne bliver markedsført på deres evne til at bevare indholdet af vitaminer og mineraler i juicen på grund af den nænsomme kværning.

Argumenterne om, at slowjuicerne laver en sundere juice, er mange. Især hvis man googler sig til emnet, hvor mange blander sig i debatten, og argumenterer for, hvor meget sundere juice, du får ud af disse maskiner end af de traditionelle juicemaskiner med centrifuge.

Er juice overhovedet sundt?

Æbler, rødbeder, broccoli, fenikkel og appelsiner eller hvad du nu finder på at putte i juicemaskinen laver glimrende juice. Men når du laver frugt eller grøntsager om til saft, sker der ernæringsmæssigt flere ting.

Fibrene, som blandt andet er med til at opretteholde en god fordøjelse i tarmen, bliver for størstedelens vedkommende sorteret fra. Dermed ender saften også med at have et mere koncentreret sukkerindhold sammenlignet med den hele frugt.

Sukkerindholdet i ren frugtjuice er faktisk på niveau med sodavand. Bruger du derimod grøntsager i juicen, vil sukkerindholdet ofte være noget mindre.

Vitaminer, der er bundet til frugtkødet, bliver sorteret fra sammen med pulpen fra frugten og grøntsagerne. Derudover bliver en del af de vandopløselige vitaminer, der ryger med ned i juicen, udsat for ilt og lys. Det medfører en iltning, der forårsager yderligere tab af vitaminer. 

Ingen studier dokumenterer påstandene

Konkret, uvildig og videnskabelig dokumentation for påstandene om, at slowjuicerne skulle være markant bedre til at bevare vitaminerne fra frugten i juicen, er det dog svært at finde. Intet sted i den videnskabelige litteratur kan jeg finde en sammenligning af indholdet af mikronæringsstoffer i juicen fra henholdsvis slowjuicer og centrifugaljuicere.

Om den sundeste juice kommer fra den ene eller den anden type maskine, må derfor stå hen i det uvisse. Og uanset hvad må jeg drage den konklusion, at du ikke skal lave juice for sundhedens skyld, men fordi du synes, at det smager godt.

Se vores test af saftpressere her

Skrevet af

Peter Skjødt

Projektleder
Test & Analyse

Comments

Så er Tænk vist blevet ramt af Stockholm-syndromet. Efter en serie af artikler om falsk varedeklaration og markedsføring, kører man lige en click-bait overskrift ind i nyhedsmailen:
"Er juice fra slowjuiceren sundest?
Hvordan laver du den sundeste juice - med en slowjuicer eller en almindelig juicer? Vores testansvarlig har set på påstanden om, at slowjuicere bevarer flere vitaminer og mineraler ved kværning.
> Få svaret her"
Svært skuffende blogindlæg. Hvis der ikke er nogen, der har undersøgt spørgsmålet videnskabeligt, så kom da selv i gang.

Din kommentar