Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Energimærket kan spare dig 2000 kr. årligt

Hårde hvidevarer med energimærket A bliver hurtigt dyre i drift. Går du efter det mere energivenlige A+++, kan du spare tusindvis af kroner årligt.
Af David Bergeon
5. April 2018
Spar penge med energimærket
Foto: Getty Images

Energieffektive valg sparer mange penge

Elforbruget i køkkenet og bryggerset står ifølge Boligejernes Videnscenter Bolius for lidt over 40 procent af det samlede elforbrug hos en typisk familie.

I skemaet kan du se, hvor meget hvert produkt sparer dig, hvis du vælger en meget energieffektiv model frem for en A- eller B-mærket model.

Lægger du besparelsen på køleskab, fryseskab, vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, ovn og tv sammen, bliver det omkring 2.000 kroner om året, som du sparer (ud fra en pris pr. kwh på 2 kr).

Det er plusserne der tæller

Energimærket skal hjælpe dig til at vælge det mest energibesparende produkt i butikken.

Producenterne arbejder hele tiden på at forbedre energieffektiviteten på produkterne, og derfor sker der også en udvikling i energimærkerne.

Køleskabe med A-mærket var før i tiden de mest energivenlige, men nu findes A+++-mærkede køleskabe, og selvom A-mærket klinger godt, så er der stor forskel på A og A+++.

Se Energistyrelsens vejledning i energimærker her

Produktion af hårde hvidevarer tærer på ressourcerne

"Ønsker du at købe et nyt køleskab, der er mere energivenligt end dit gamle, så tænk over, at det ikke altid kan betale sig i et miljøperspektiv.

Produktionen og fremstilling af hårde hvidevarer bruger mange ressourcer, uanset hvilken energiklasse de er i. Derfor er det ikke entydigt for det bedste, at du med det samme køber et nyt køleskab, hvis du vil være miljørigtig.

Sætter du det gamle køleskab til nede i kælderen, er der pludselig to køleskabe i stedet for en miljøgevinst.

Hvis dit køleskab står helt af, og du skal bruge et nyt, så er det selvfølgelig bedst med et fra de bedste energiklasser."

- Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver