Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ledningsfrie støvsugere: Her er deres ulemper og fordele

Støvsuger uden ledning lyder som en god idé. Men er der i virkeligheden flere ulemper end fordele ved de fikse støvsugere? Få overblik over fordele og ulemper her.
Af Lars Nøhr Andresen
31. Januar 2018
Foto: iStock

Ledningsfrie støvsugere: Dette skal du vide

Mange ledningsfrie støvsugere kan både bruges som lang støvsuger og håndstøvsuger, men ikke alle har denne funktion. Undersøg derfor dette, hvis du ønsker at kunne benytte den som håndstøvsuger. 

Roterende børste i mundstykket på stangen findes på de allerfleste modeller. Den roterende børste hjælper med at fange hår og skidt. Det er en fordel, for sugestyrken er ikke altid kraftig nok til at suge skidtet op. 

Ledningsfrie støvsugere er poseløse, men beholderen til skidt er ofte lille og skal derfor tømmes ofte. 

Monteringen af støvsugeren kan enten være på væggen eller på gulvet – det er forskelligt fra model til model, så planlæg, hvor den skal stå og vælg en monteringstype, der passer til dit hjem.  

Angivelsen af batteriets levetid fra producenten kan adskille sig fra den reelle levetid, fordi maskinerne måske kan køre i batteribesparende funktion, og det er denne tid, der oplyses. I realiteten skal de skrues op på maksimal sugestyrke for at have en effekt.

Hvor lang tid kan en støvsuger uden ledning køre på en opladning?

Fordele ved ledningsfrie støvsugere

 • Ingen ledninger. 
 • Velegnet til mindre opgaver, såsom krummer på bordet eller gulvet, som klares nemt og hurtigt, for støvsugeren er hurtig at tage frem og hurtig at sætte væk. 
 • Pletrengøring af nullermænd, støv og hår på hårde gulve klares hurtigt og nemt med en ledningsfri model. 
 • Lys i mund­stykket, som nogle modeller har, gør det nem­mere at se skidt og møg. 

Ulemper ved ledningsfrie støvsugere

 • Rengøring af hjemmet, kan ikke erstattes af en ledningsfri støvsuger, hvis du ønsker et rent hjem. Enten er sugestyrken for lav, eller også suger den for kort tid på en opladning. 
 • Støvoptag fra sprækker er generelt problematisk, fordi sugestyrken er for lav, hvilket også ses hos robotstøvsugere, der også børster mere, end de suger. 
 • Støvbeholderen bliver hurtigt halvfyldt, og det forringer sugestyrken for de fleste modeller. 
 • Mundstykkernes udformning gør det svært at støvsuge langs kanter og i hjørner. 
 • Håndholdt har flere af støvsugerne det med at blæse så meget fra motoren, at de blæser det meste af skidtet væk fra bordet i stedet for at suge det op. 
 • Skidt på størrelse med majsflager, vil ofte blive skubbet foran støvsugeren, og fordi støvsugeren er langt tungere end et almindeligt støvsugerrør, er det besværligt hele tiden at skulle løfte den, for at få mundstykket over skidtet. Derfor er de også besværlige at støvsuge trapper med. 
 • Tænd-knappen skal holdes konstant nede på flere modeller, hvilket er besværligt.