Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Spis din have og spar penge

Køkkenhaver giver frisk frugt og grønt for færre penge. Drømmer du om at starte din egen op, giver seniorrådgiver Camilla Udsen i sin gæsteblog fra Mine dagligvarer gode råd til, hvordan du får stor smag. Uden at det kræver det helt store arbejde.
Af Camilla Udsen
6. Juli 2015

Spis din have og spar på madbudgettet!

Det lyder tiltrækkende, men nogle har måske haft den omvendte erfaring: At mange timers knoklen resulterer i ormeædte gulerødder eller alt for mange rødbeder, som kunne være købt i supermarkedet til næsten ingen penge.

Start køkkenhaven op ét skridt ad gangen

Køkkenhaven drømmer nogle måske om at designe den helt store udgave af i ét hug. Selv er jeg mest til små-skridt-tankegangen:

  • Start i det små og udvid, efterhånden som lysten og erfaringen stiger.
  • Vær strategisk og start med det nemme og dér, hvor du får mest smagsgevinst for den mindste indsats.
  • Dyrk først og fremmest de råvarer, som er dyrest og sværest at få i butikkerne.

Vælg nemme afgrøder med stor smag

Afgrøder, der kommer igen år efter år uden det store arbejde, er helt oplagte at lægge ud med Her tænker jeg især på bær, frugter og rabarber. Smagsgevinsten er stor, det er relativt dyre råvarer, hvis de skal købes friske, og høsten kan fryses ned og bruges til desserter og kager resten af året.

Dyrk dyre krydderurter selv

Krydderurter hører med til de oplagte førstevalg. De er relativt nemme at etablere, mange er flerårige, smagsgevinsten er enorm, og friske krydderurter er dyre at købe i butikkerne. Suppler gerne med de vilde, også kaldet ukrudt: Skvalderkål, ramsløg, løgkarse, mælkebøtter, brændenælder osv.

Hent friske kartofler og asparges lige fra haven

Ærter, kartofler, forskellige typer salat, frilandstomater vil være mine næste bud, hvis man vil lidt mere. Og måske asparges. Det er alle afgrøder, der ikke kræver den helt store indsats. Og har man bare én gang smagt nyplukkede ærter eller nyopgravede kartofler - for ikke at tale om dagsfriske asparges - så ved man, at gevinsten er stor, hvis man dyrker dem selv.

Sår du forskellige sorter af fx salat og ærter, får du mere variation, og høsten fordeles over længere tid.

Få masser af smag for færre penge

Du vil måske også opleve, at de friske, hjemmehøstede frugter, bær og grøntsager gør dit behov for at købe andre, måske dyre råvarer mindre. Eksempelvis kan du måske opleve, at du kan købe lidt mindre kød. Og i det hele taget lave simple måltider til mindre penge, men med masser af smag.

Få friske æg med høns i haven

Høns i haven er blevet populært. Når hønsehuset og hønsegården først er etableret, er det en nem og billig måde at trylle madaffald og ukrudt om til æg og gødning.

Det er bare om at komme i gang! Og husk at tage frø til næste års såning, når det er muligt.

Hvad er dine erfaringer? Kan man spare penge ved at dyrke selv?

Skrevet af :

Camilla Udsen

Seniorrådgiver, fødevarepolitik
Politik & Fundraising

Comments

Noget af det nemmeste og med stor smagsgevinst er krydderurter. Mange kommer igen år efter år og passer helt sig selv - skal måske ligefrem holdes nede (eller deles med venner). Når de plukkes friske kan de nemt tørres og give smag hele vinteren til teer og madretter.

Bær er også nemme, især dem på træer og buske - de er ikke så afhængige af regelmæssig lugning. Hindbær giver masser, også selvom jeg lader dem passe sig selv og bare fjerner så mange brændenæller, at jeg kan nå bærrene uden store gener. De er lækre bare med fløde, råsyltede med sukker, i tærter og frugtgrød (hindbær koges ikke). Og de er dejlige at tage op af fryseren resten af året. Også aronia/surbær (buske og træer) passer sig selv. De er dejlige som saft, jeg bruger en tuttifrutti saftkoger. Det samme gælder hyldebær.

Frugt kommer ligeledes "af sig selv". Blommer skal plukkes og spises eller nedfryses her og nu i den korte modningsperiode - i kappestrid med hvepsene. Æbler har lidt længere frist, og mange gemmes fint i kasser på et køligt og frostfrit sted, helst i et enkelt lag. De skal jævnligt gåes efter, og rådne fjernes. Her er der kappestrid med musene. Både blommer og æbler er herlige at finde i fryseren, når jeg tager mig tid til at koge mos af overskuddet i høsttiden.

Noget af det nemmeste og med stor smagsgevinst er krydderurter. Mange kommer igen år efter år og passer helt sig selv - skal måske ligefrem holdes nede (eller deles med venner). Når de plukkes friske kan de nemt tørres og give smag hele vinteren til teer og madretter.

Bær er også nemme, især dem på træer og buske - de er ikke så afhængige af regelmæssig lugning. Hindbær giver masser, også selvom jeg lader dem passe sig selv og bare fjerner så mange brændenæller, at jeg kan nå bærrene uden store gener. De er lækre bare med fløde, råsyltede med sukker, i tærter og frugtgrød (hindbær koges ikke). Og de er dejlige at tage op af fryseren resten af året. Også aronia/surbær (buske og træer) passer sig selv. De er dejlige som saft, jeg bruger en tuttifrutti saftkoger. Det samme gælder hyldebær.

Frugt kommer ligeledes "af sig selv". Blommer skal plukkes og spises eller nedfryses her og nu i den korte modningsperiode - i kappestrid med hvepsene. Æbler har lidt længere frist, og mange gemmes fint i kasser på et køligt og frostfrit sted, helst i et enkelt lag. De skal jævnligt gåes efter, og rådne fjernes. Her er der kappestrid med musene. Både blommer og æbler er herlige at finde i fryseren, når jeg tager mig tid til at koge mos af overskuddet i høsttiden.

Frugttræer, bær og rabarber er nemme.
Grøntsager der skal så/plantes og luges, og hvor jorden skal graves og forberedes, kræver meget arbejde. Her må det næsten være lysten, der driver værket.

Din kommentar