Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Genbrug: Det bliver dit skrald lavet om til

Metal, papir og plastik kan sagtens genbruges og laves om til nye varer. Læs her hvad din brugte colaflaske, tundåse og avis kan blive til.
Af Astrid Grunert Rantorp
3. September 2015
Genbrug: Det bliver dit skrald lavet om til
Foto: iStock

Genbrugsmaterialer bør sorteres korrekt

Plast, glas, papir, pap og metal kan genbruges til nye produkter. Men sorteres de forkert, bliver de brændt i stedet.

Læs her, hvad de forskellige ting bliver til, når de genbruges.

Konservesdåser til ringeklokker

Dåserne fra dine flåede tomater, bønner eller majs kan du aflevere i en metalcontainer. Der skal kun to dåser til, før du har genbrugt nok metal til at lave en helt ny ringeklokke. 

Øldåser til nye øldåser

Aluminiumsdåser smeltes ved 800 grader om til aluminiumsbarrer, der bagefter kan blive til nye dåser. 10 aluminiumsdåser kan blive til 8 nye. Aluminiummet kan også bruges til en ny cykel. 

Aviser til æggebakker

Avispapiret renses i varmt vand, og kemikalier og farve vaskes ud med brintoverilte. Cirka en tredjedel af den gamle papirmasse kan ikke genanvendes til nyt papir og blandes i stedet i cement. To tredjedele af papirmassen bliver til nyt papir.

Æggebakker er et eksempel på, hvordan papiret bliver genanvendt. Et kilo avispapir bliver til 32 æggebakker. 

Syltetøjsglas til drikkeglas

Glas, der er hele, renses, sorteres efter farve og genanvendes så vidt muligt.

Smadrede glas knuses til glasskår, som smeltes og blandes sammen med nyt glas (sand, soda og kalk). 89 procent af det oprindelige syltetøjsglas bliver til nye glas - for eksempel drikkeglas. 

Vandflaske til fleecetrøje

Plastikflaskerne renses, sorteres efter farve og skæres i småstykker. Rensning og sortering gentages, indtil sorteringen er helt ren. Plastikflagerne smeltes og trækkes ud til tynde tråde, der efter en behandling kan væves til fleece og sys til tøj.

Plasten smeltes også om og bruges til nye plastprodukter som for eksempel havemøbler, bamsefyld og plastbeholdere til maling.

Foliebakker til computer

Leverpostejsbakken eller alufolien kan genbruges som aluminium. Der skal 106 leverpostejsbakker til at lave rammen til en almindelig bærbar computer.