Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tøjkøb: Sådan prioriterer du miljø og etik

Tekstil-industrien forurener og producerer store mængder tøj under uetiske forhold. Men hvad kan du selv gøre for at støtte en mere bæredygtig produktion?
Af Christina Vejsgaard
11. November 2015
tøjkøb
Foto: iStockphoto

Stil krav til dit tøj

Tøj kan du bruge til at vise verden, hvem du er, og det kan få dig til af føle dig godt tilpas. Men meget tøj er produceret under forhold, der har store konsekvenser for miljøet og de mennesker, der er med til at producere tøjet. 

Tøj kan godt produceres med fokus på miljø og retfærdig behandling af de ansatte. Du skal bruge lidt ekstra tid på at finde tøjet, og udvalget er langt fra lige så stort som udbuddet af traditionelt produceret tøj.

Genanvendelse, økologi og Fairtrade

Tøj, der er produceret af genanvendt materiale, er en af mulighederne. Når tøjet bliver produceret af genbrugsmaterialer, sparer du de ressourcer og den klimabelastning, der havde været ved at producere helt nyt materiale.

Økologisk bomuld er en anden vej til mere bæredygtigt tøj. Bomulden produceres uden de sprøjtegifte, der bliver brugt i den konventionelle bomuldsproduktion. Køber du økologisk tøj, støtter du altså en bomuldsproduktion, der ikke forurener jorden og vandløb med giftige sprøjtemidler.

Fairtrade-mærket tøj sætter fokus på, at de mennesker, der har været med til at lave tøjet, også skal betales ordentligt for deres arbejde. Mærket er altså en af de ting, du kan gå efter, hvis du vil støtte op om bedre arbejdsforhold på de fabrikker, der producerer dit tøj.

Mærker du kan gå efter

Økologi- og bæredygtighedsmærker findes også til tøj. Så du kan gå efter mærker i tøjet, på samme måde som du kan se efter det røde ø eller fuldkornsmærket i supermarkedet.

GOTS-mærket stiller krav til både miljø og social ansvarlighed. For eksempel skal fibrene være økologiske, en række kemikalier, blegemidler og farvestoffer er forbudte, og mærket stiller krav til, hvordan fabrikkerne håndterer spildevand. Kravene til arbejdsforholdene inkluderer blandt andet regler om arbejdstid, retten til at organisere sig i en fagforening og sikkerhed på fabrikken.

Mærket er en grøn cirkel med en hvid trøje. På deres hjemmeside kan du finde en liste over danske producenter og forhandlere med GOTS-mærket

Læs mere om GOTS-mærket på deres engelske hjemmeside

Svanen og Blomsten kender du måske fra shampoo, vaskemidler eller toiletpapiret. Men mærkerne bliver også brugt på tøj, hvor de stiller krav om en mere miljøvenlig dyrkning, og at der ikke er skadelige kemikalier i det tøj, du køber.

Fair Wear-mærket stiller krav til de arbejdsforhold, tøjet er produceret under. Det handler konkret om, at arbejdstiden ikke må være for lang, arbejderne skal kunne leve af lønnen, og fabrikkerne skal være sikre at opholdes sig i.

Mærket er i rød skrift med en bøjle øverst. På deres hjemmeside kan du finde en oversigt over mærker, der er med i Fair Wear-ordningen.

Læs mere om Fair Wear-mærket på deres engelske hjemmeside

Oeko-tex®standard 100-mærket (også kaldet Tiltro til tekstiler) er ikke et økologimærke. Mærket stiller kun krav til indholdet af kemikalierester i det færdige tøj, du køber. Der stilles ikke krav direkte til produktionen, f.eks. at den skal være økologisk, eller at der skal være socialt ansvarlige arbejdsvilkår på fabrikkerne. Ikke at tillade sundhedsskadelige kemikalier i det færdige stykke tøj vil dog i nogen grad også kunne sikre, at tekstilerne produceres uden anvendelsen af disse stoffer.

Køb mindre men bedre tøj

Tøjproduktionen har konsekvenser for både klimaet og miljøet – også selv om den foregår med genanvendte materialer. Stoffet skal stadig bearbejdes, og trøjen skal sys og sendes, før den kan rykke ind i dit skab.

Køber du mindre tøj, sparer du på ressourcerne. Du kan for eksempel starte med at investere i tøj, der er lavet i en mere holdbar kvalitet og ikke går af mode lige med det samme.

Køb genbrug og secondhand

Genbrugstøj er allerede produceret og skal ikke transporteres halvvejs rundt om jorden. Derfor er det meget bæredygtigt at købe tøj, der allerede har været brugt af andre.

Tøj behøver ikke at være 20 år gammelt og støvet for at det er genbrugstøj. Du kan finde moderigtigt og næsten nyt tøj enten på nettet eller på loppemarkeder.

Genbrugstøj er miljørigtigt, men det er også en billig måde at købe nyt tøj på.