Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Løbesko med god samvittighed

Lav løn, lange arbejdsdage og kraftig lugt af lim. Det er arbejdsforholdene på mange fabrikker, der producerer løbesko. Forbrugerrådet Tænk har undersøgt samfundsansvar på løbesko. Læs her, hvilke modeller vi anbefaler.
Af Mette Andrea Boesgaard
11. Februar 2016
Løbesko med god samvittighed
Foto: iStock

Samfundsansvar på løbesko

Løbesko bliver ofte fremstillet i Asien, hvor arbejdskraften er billig. Men har arbejderne på fabrikkerne ordentlige arbejdsforhold? 

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med internationale forbrugerorganisationer undersøgt 9 løbesko-producenters samfundsansvar - også kaldet CSR (corporate social responsibility). Og den er ikke altid på toppen.

Arbejdsforholdene på fabrikker, der producerer 9 konkrete modeller af herre-løbesko, er der blevet taget udgangspunkt i. Af den grund kan vi også kun sige noget om de 9 konkrete fabrikker. 

Producenter afviste besøg

Nike, New Balance, Saucony og Mizuno afviste helt at svare på spørgsmål samt at give adgang til deres fabrikker. Derfor kan Forbrugerrådet Tænk desværre heller ikke sige, om deres ansatte har ordentlige forhold.

Asics svarede kun på nogle af spørgsmålene i undersøgelsen og ville heller ikke tillade besøg på deres fabrik.

Løbeskoene fra disse firmaer kan vi af den grund heller ikke anbefale, hvis du vil have løbesko med god samvittighed.

Massivt overarbejde og tilbageholdt løn

Testen af CSR og løbesko indeholdt også interviews med ansatte på skofabrikker i Kina. På Sauconys fabrik afslørede de blandt andet massive overarbejdstimer og tilbageholdelse af løn. Det forhindrer nemlig arbejderne i at udeblive uden varsel.

Fabrikken, der leverer til Nike, havde medarbejdere, der fortalte om manglende forsikring, kraftig lugt af lim og åndedrætsværn, der kun bliver anvendt, når der kommer ekstern kontrol på fabrikken.

Ansatte insisterer dog ofte selv på at få ekstra arbejdstimer, så de kan tjene nok til livets opretholdelse - også selvom det ikke er lovligt. Især i Kina er det et problem, da leveomkostningerne er stærkt stigende. Det betyder for nogle ansatte en 6 dages arbejdsuge på op til 11 timers arbejde om dagen.

Lave lønninger er imidlertid et problem hos samtlige besøgte fabrikker, hvilket desværre resulterer i massivt overarbejde. 

4 producenter overraskede positivt 

Adidas, Reebok, Salomon og Brooks overraskede positivt. Besøgene på fabrikkerne viste, at der er godt ventileret i produktionshallerne, arbejderne har kontrakterne i orden, er forsikrede, har gennemgået sikkerhedskurser og får løn til tiden.

Producenterne engagerer sig i medarbejderne og miljøforholdene på deres fabrikker. Forholdene på fabrikkerne kan i flere af tilfældene ligefrem betegnes som gode. 

Arbejds- og miljøforhold i Vietnam og Indien, hvor Reebok og Salomon bliver produceret, gav især et positivt indtryk. Lønnen, som Adidas og Reebok betaler, er desuden henholdsvis 18 og 12 procent højere end den lovpligtige mindsteløn.

Løbesko kan altså med fordel købes hos en af disse 4 producenter med god samvittighed.