Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Airbnb: Før du lejer eller lejer ud

Airbnb kan gøre ferien eller weekendturen billigere og give dig eller andre en mere unik oplevelse. Hvordan undgår du snyd og ubehagelige overraskelser?
Af Christina Vejsgaard
22. Juni 2018
Airbnb
Foto: iStockphoto

Hvis du lejer bolig

Airbnb kan give dig mulighed for at leje bolig billigere. Men når du lejer gennem sådanne tjenester er du ikke sikret de samme rettigheder, som når du handler med traditionelle virksomheder. 

Undgå faldgruberne, og læs her hvad du skal have styr på, før du udlejer eller lejer en bolig af private.

Tjek udlejeren før du lejer

Udlejeren skal du tjekke, før du laver en aftale med vedkommende. Kig altid udlejerens profil grundigt igennem, og brug tid på at læse især eventuelle dårlige bedømmelser af udlejeren. 

Profilen skal helst indeholde foto af udlejeren og en form for verificering. En veludbygget profil er en god indikator for, at det ikke er en falsk profil.

Kontakten med udlejer skal være god. Hvis du får underlige beskeder, har svært ved at komme i kontakt med udlejeren, eller tilbuddet virker for godt til at være sandt, så find en anden udlejer.

Tilliden mellem dig og udlejer skal være gensidig. Hvis din profil er helt skrabet, giver du ikke udlejerne en god fornemmelse af, hvem de lukker ind i en bolig eller bil. 

Hvis du selv udlejer din bolig

Tilliden mellem dig og lejer skal være gensidig. Hvis din profil er helt skrabet, giver du ikke lejerne en god fornemmelse af, hvem de lejer bolig af.

Tryghed mellem dig og lejer kan du forbedre ved at verificere din profil gennem Facebook eller dit telefonnummer. Selv om en profil er verificeret gennem Facebook, kan du ikke være helt sikker på, at det ikke stadig er en falsk profil. Får du underlige beskeder eller har du svært ved at komme i kontakt med lejer, skal du overveje, om du skal finde en anden at leje ud til.

Forbrugerrådet Tænk fraråder dig dog at verificere din profil gennem Facebook. Verificerer du din profil gennem Facebook skal du være opmærksom på, at du giver professionelle mellemled Airbnb adgang til dine privatoplysninger. 

Bedømmelser kan også medvirke til at give din profil troværdighed. Giv altid en ærlig bedømmelse af din lejer, og bed om at de sender en anmeldelse den anden vej. Så hjælper I andre brugere til flere gode oplevelser.

Skatteregler: Må du leje din andels-, leje- eller ejerbolig ud?

Uanset din boligform bør du i første omgang tjekke hos udlejer, eller eventuelle vedtægter, om du overhovedet må leje boligen ud.

Skattereglerne er forskellige, alt efter hvilken type bolig, du gerne vil leje ud.

Som udgangspunkt skal du betale skat af den lejeindtægt, du modtager. Der er flere måder at regne skatten ud på. Undersøg nærmere hos SKAT.

SKAT: hvis du udlejer et værelse eller din egen bolig

Dækker din forsikring når du lejer og udlejer gennem Airbnb?

Forsikring er også en rigtig god ide at tjekke op på, inden du lejer eller udlejer din bolig. Tjek med dit forsikringsselskab hvordan du er stillet/dækket, hvis du laver en skade på en andens hjem, eller en anden ødelægger noget i dit hjem.

Tjek klagemuligheder

Lejer: Lejer du bolig gennem Airbnb, og har du ikke fået det, du blev lovet, er det ofte en god idé først at klage til den, du lejer boligen af.

Klag så hurtigt som muligt, så udlejeren har mulighed for at rette op på forholdet. Husk at få dokumentation for, at du har klaget.

Hjælper udlejeren dig ikke, skal du klage til Airbnb. Husk igen dokumentation for klagen.

Bliver problemet ikke løst, kan der være mulighed for at klage til Ankenævnet for Feriehusudlejning, hvis du har lejet boligen i Danmark.

Udlejer: Får du din bolig tilbage i en anden stand end aftalt, eller oplever du andre problemer med din lejer, kan du i første omgang prøve at løse problemet med lejer.

Airbnb har deres egen såkaldte ”værtsgaranti”, som i visse situationer erstatter ting, der er blevet ødelagt eller stjålet, mens du lejer din bolig ud. Vær dog opmærksom på, at der er en række undtagelser, og at det ikke er alt, der erstattes. For eksempel erstattes cykler ikke.

Læs mere om Ankenævnet for Ferieudlejning

Lav en plan B

Ferien kan hurtigt blive ubehagelig, hvis du står i en fremmed by og ikke kan få fat på den person, du skal leje bolig af. Sørg altid for at have en backup plan.

Undersøg billige hoteller, der er nemme at komme til. Så er du godt forberedt, hvis du får problemer med udlejeren, eller boligen ikke lever op til det, du er blevet lovet.