Smartphone: Hvornår skal du opdatere softwaren? | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Smartphone: Hvornår skal du opdatere softwaren?

Software-opdateringer til din smartphone giver bedre sikkerhed og nye funktioner. Men slå koldt vand i blodet, før du opdaterer. Se her, hvad du skal være opmærksom på.
Af Mikkel William Nielsen
22. Marts 2017

Software-opdateringer: Skal du installere dem eller ej?

Smartphones kan ikke kun få brug for vedligeholdelse, når det gælder mobilens fysiske dele som skærm og batteri. Din mobils software kan også trænge til en opdatering, for at systemet kan fungere så godt som muligt.

Software-opdateringer bliver du ind imellem bedt om at installere på de fleste smartphones. Der er forskel på, hvor ofte der kommer nye opdateringer til din mobil. Det kommer både an på, hvilket mærke du har, og om du har en ny eller ældre model.

Opdateringer kan du som regel med fordel installere, fordi du får nye funktioner og bedre sikkerhed på mobilen. For eksempel er dine muligheder for at sikre dit privatliv på mobilen blevet meget bedre i Android version 6 i forhold til version 5.

Din mobil risikerer dog at blive langsommere eller dårligere, hvis du ikke ser dig for. Se hvad du skal være opmærksom på, før du installerer.

Mindre opdateringer er mere sikre end de store

Risikoen for at opleve fejl på grund af software-opdateringer afhænger af, hvor stor opdateringen er.

Installerer du en mindre opdatering, for eksempel hvis du opdaterer din iPhones software fra version 9.3 til 9.3.1 eller din Android-smartphone fra version 6.0 til 6.0.1, har du ret stor sikkerhed for, at de ikke giver fejl på din mobil.

Risikoen for fejl er større, når du opdaterer til den første version af et nyt styresystem, som eksempelvis iOS 10 eller Android 6, fordi den ofte har større ændringer. Er der fejl, kan det for eksempel betyde, at du mister sms-beskeder, billeder og andre data, som udelukkende er gemt lokalt på telefonen.

Opdateringer kan du ikke slette igen

Opdaterer du softwaren på din telefon til et nyere styresystem, er det nærmest umuligt at afinstallere det, så du kan bruge dit gamle styresystem igen. Er der fejl i det nye styresystem, må du derfor vente, til der kommer en opdatering, som retter fejlene, og det kan tage lang tid.

Vent med at opdatere for at undgå fejl

Når en software-opdatering til et nyt styresystem kommer, er det bedst at vente et par uger, før du installerer den. På den måde giver du dig selv tid til at følge med i, om andre oplever problemer med det nye styresystem. Undersøg det på nettet, inden du selv opdaterer. 

Risikoen for fejl er mindre i Android end i iOS

På iPhones er det en klar fordel at vente med at opdatere, når der kommer nyt styresystem. Men på smartphones, der bruger Android er det ikke lige så vigtigt, for her er risikoen for fejl mindre. Det skyldes, at Apple sender opdateringer ud på en anden måde, end Google gør:

Apple sender sine software-opdateringer direkte ud til brugerne. Men i modsætning til Apples styresystem iOS, bruges Googles styresystem Android af en række forskellige smartphone-producenter.

Kommer der nye opdateringer til Android, sender Google dem ud til producenterne, som for eksempel Sony, Samsung, HTC og LG. Producenterne tilpasser opdateringerne til deres telefoner og sender dem først derefter ud til brugerne.

Software-opdateringer til Android skal altså igennem producenterne, og det ekstra led i processen gør, at eventuelle fejl bliver opdaget undervejs. Derfor er det mere sikkert for dig at opdatere Android med det samme.

Smartphones med Android får til gengæld ikke opdateringer lige så ofte som iPhones.

Apple laver desuden opdateringer til næsten alle sine modeller, hvorimod producenter af Android-telefoner ofte kun sender software-opdateringer ud til de populære og ofte dyre modeller. Har du en billigere model, kan du risikere aldrig at få de nyeste opdateringer. Det udgør et sikkerhedsproblem, og du risikerer at miste funktioner.

Opdater på wi-fi og undgå dyre data-regninger

Installér opdateringer, når du er på et wifi-netværk, med mindre du har fri data. På den måde sikrer du, at du ikke pludselig står med en større ekstra-regning, fordi din smartphone har brugt for meget data. Softwareopdateringer kan nemlig fylde meget, især de store versioner.

Undersøg hvad opdateringen indeholder

Nye software-opdateringer optager plads på din smartphone. Er du ved at løbe tør for hukommelse, eller har du en ældre model, som risikerer at blive langsom, hvis du opdaterer?

Undersøg hvad opdateringen indebærer på Apples hjemmeside, hvis du har en iPhone, eller på producenternes websider, hvis du har en smartphone med et Android styresystem.

Kommer der opdateringer til Android, er det en god idé at tjekke producentens hjemmeside, selv om de oplysninger om opdateringen, du finder, ofte er de samme, som du kan se hos Google. Der kan nemlig være særlige tilføjelser til netop dit mærke – eksempelvis opdatering af menuen.

Sikkerhedsopdateringer er vigtige at installere, men indeholder opdateringen udelukkende nye funktioner, kan du overveje, om du har behov for dem.