Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Digital arv: Sådan lukker du afdødes e-mailkonti og profiler på sociale medier

Facebook, LinkedIn, Gmail og Yahoo. Online profiler og e-mailkonti eksisterer stadig på internettet, efter at din kære er gået bort. Hvordan sletter du dem?
Af Mette Andrea Boesgaard
18. December 2018
Digital arv: Sådan lukker du afdødes e-mailkonti og profiler på sociale medier
Foto: iStock

Afdødes konti og profiler: Anmod om adgang eller lukning

Profiler på sociale medier og e-mailkonti såsom Gmail og Yahoo ophører ikke automatisk med at eksistere, når din ven eller et familiemedlem dør. De forbliver på nettet som en digital arv.

Som pårørende kan du ønske at få adgang til afdødes profiler og konti for at gemme e-mails, dokumenter og billeder eller for at lukke dem. Kender du ikke brugernavne og koder, bliver du nødt til at anmode firmaerne bag tjenesterne om adgang.

Få hjælp til lukke afdødes konto på Facebook, Google, e-Boks eller Twitter.

Giv andre adgang til Facebook, Google og e-Boks, før du dør

Facebook: Lav et mindesmærke eller luk profil

Facebook-profiler kan du som pårørende få omdannet til mindesmærker eller lukket ved at anmode Facebook om det. Du skal udfylde en formular og vedhæfte en dødsattest, nekrolog eller anden dokumentation for at din kære er død.

Vær opmærksom på, at du kan være udpeget som eftermælekontakt. En eftermælekontakt er en person, som afdøde før sin død har valgt til at varetage sin Facebookprofil efter døden.

Når en person udpeger dig som eftermælekontakt på Facebook, får du med det samme besked på e-mail.

Som eftermælekontakt kan du lave den afdødes profil om til et mindesmærke, ændre vedkommendes profilbillede, fastgøre et opslag på tidslinjen og svare på nye venneanmodninger. Du kan ikke lave opslag på den afdødes vegne.

Anmod om profillukning eller mindesmærke på facebook.com

Google: Få adgang eller luk konto

Som pårørende kan du få adgang til en afdøds Googlekonto, hvis vedkommende før sin død har valgt dig som kontaktperson via Googles funktion ”Administration af inaktiv konto".

Har din kære ikke udvalgt kontaktpersoner, kan du som pårørende anmode Google om at få adgang til en Google-konto eller få den lukket.

Du anmoder ved at udfylde en formular på Google.com og vedhæfte en dødsattest samt dit eget billed-id. Google kræver, at dokumentationen skal være oversat til engelsk.

Anmod om at slette en afdød persons Google-konto på google.com

E-Boks: Få adgang som pårørende

Som pårørende kan du få adgang til en vens ellers et familiemedlems e-Boks, mens personen lever, hvis vedkommende har givet dig ret til dette. Din adgang lukkes, når vedkommende dør.

For at få adgang til en afdøds e-Boks eller afmelde den, skal du udfylde en formular på e-Boks.dk og vedlægge en skifteretsattest.

Anmod om adgang til eller lukning af en afdød persons e-Boks på e-boks.dk

Twitter: Sådan får du lukket en profil

Lukning af en afdøds Twitter-profil kan du som efterladt anmode om ved at udfylde en formular på Twitters hjemmeside. Twitter kontakter dig efterfølgende på mail med yderligere instruktioner.

Du vil blandet andet blive bedt om at sende informationer om den afdøde, en dødsattest samt en kopi af dit billed-id.

Vær opmærksom på, at Twitter kan kræve, at dokumentationen skal være oversat til engelsk.

Anmod om lukning af en afdøds profil på Twitter (Siden er på engelsk)